Ένας γκέι άντρας από την Φλόριντα, μεγάλωσε σε μια συντηρητική πολιτεία, δεχόμενος bullying στα παιδικά του χρόνια για την καταγωγή του. Μεγαλώνοντας, έκανε baby sitting στα παιδιά της αδερφής του με την οποία ήταν πολύ δεμένος. Όταν εκείνη τον ρώτησε αν είναι γκέι, εκείνος σάστισε, όμως το αποκάλυψε. Έλαβε θετική απάντηση από την αδελφή του, και απελευθερώθηκε από το βάρος που τον διακατείχε. Όμως όταν ασπάστηκε ενεργά τον χριστιανισμό, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Μιλώντας στο Insider, μοιράστηκε την ιστορία του με το κοινό.

Μεγάλωσα σε μια λατινοαμερικάνικη οικογένεια στη συντηρητική Φλόριντα. Τα παιδιά στο δημοτικό μου σχολείο μου έλεγαν συχνά ότι έμοιαζα Μεξικάνος. Δεν το καταλάβαινα τότε, αλλά αργότερα έμαθα ότι αυτό ήταν προσβολή, επειδή για εκείνα τα παιδιά το να είσαι Μεξικανός ήταν τρομερό.

Ήμουν πρώτα Λατινοαμερικάνος και μετά queer. Αυτή η μορφή διαχωρισμού έκανε τα τοξικά γεγονότα υποφερτά. Κάθε φορά που τα μεγαλύτερα αδέλφια μου έκαναν ένα ομοφοβικό σχόλιο, το απέδιδα στο γεγονός ότι τους επιτρεπόταν να το κάνουν επειδή και αυτοί είχαν υποστεί διακρίσεις επειδή ήταν διαφορετικοί. Αυτή η μορφή οπισθοδρόμησης διήρκεσε χρόνια και με εμπόδισε να εκδηλωθώ μέχρι τα τέλη της εφηβείας μου.

Η αδελφή μου ήταν το πρώτο άτομο στο οποίο το αποκάλυψα επίσημα κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής με το αυτοκίνητο από την παραλία. Εκείνη μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να είμαι πιο ανοιχτός με την ταυτότητά μου.

Αλλά με τα χρόνια έγινε πολύ θρησκευόμενη και νιώθω την ίδια αίσθηση διάκρισης που ένιωθα ως παιδί. Τώρα περιορίζει τον χρόνο που μπορώ να περνάω με τα παιδιά της.

Αισθάνθηκα άβολα όταν το αποκάλυψα, αλλά βρέθηκα σε έναν ασφαλή χώρο

Επιστρέφοντας από την παραλία, ήμουν στο αυτοκίνητο με τη μεγαλύτερη αδελφή μου και τον μικρό τότε γιο της. Σταμάτησε στη μέση της συζήτησης και με ρώτησε τυχαία αν είμαι γκέι. Δίστασα να απαντήσω, αλλά τελικά ενέδωσα και της είπα ναι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αποκάλυψα επίσημα σε κάποιον και λέγοντάς το φωναχτά ένιωσα σαν να έπεσε ξαφνικά ένας τόνος τούβλα στο στήθος μου.

Περίμενα ότι η απάντησή της θα ήταν αρνητική και αγχώθηκα. Αλλά αυτό που ακολούθησε με εξέπληξε. Είπε ότι ήταν εντάξει με την ιδέα και με ρώτησε αν έβγαινα με κάποιον. Η χαλαρή συμπεριφορά της σχετικά με αυτό το θέμα το έκανε να φαίνεται σαν να μην ήταν τίποτα σπουδαίο. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μου πει ότι θα έπρεπε να το αποκαλύψω σε περισσότερα μέλη της οικογένειας.

Η απάντησή της μου έδωσε την αυτοπεποίθηση που μου έλειπε. Αυτή η συζήτηση έκανε αυτό το βάρος στο στήθος μου να εξαφανιστεί και ένιωσα ότι είχα έναν σύμμαχο που νοιαζόταν.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του στα ανίψια του, όμως η -πλέον- χριστιανή αδερφή του, δεν το ενέκρινε και ξεκίνησε να κόβει τις γέφυρες μεταξύ αυτού και των ανιψιών του. 

Ρώτησα την αδελφή μου αν θα μπορούσα να αποκαλύψω την ταυτότητά μου στους τότε 9 και 6 ετών γιους της. Σκέφτηκα ότι δείχνοντάς τους ότι κάποιος που αγαπούσαν ήταν queer θα τους μάθαινε ότι είναι εντάξει να είσαι διαφορετικός και ότι θα γλίτωναν από την ντροπή που ένιωθα εγώ ως παιδί. Περίπου εκείνη την εποχή, η αδελφή μου είχε ασπαστεί τον ευσεβή χριστιανισμό, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη, αφού ελάχιστα πηγαίναμε στην εκκλησία όταν ήμασταν παιδιά.

Μιλώντας μαζί της στην κουζίνα της, περίμενα να συναντήσω τον στοργικό σύμμαχο που βίωσα σε ένα αυτοκίνητο πριν από πολλά χρόνια, εκείνον που με ώθησε να είμαι πιο ανοιχτός με άλλα μέλη της οικογένειας. Καθώς της είπα ότι ήθελα να είμαι πιο ειλικρινής με τα ανίψια μου, είδα το σώμα της αδελφής μου να σφίγγεται. Ήμασταν μόνοι μας, αλλά ένιωθα σαν να υπήρχαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ανάμεσά μας και δεν καταλάβαινα τι είχε αλλάξει.

Τη ρώτησα αν ήταν τουλάχιστον εντάξει να εξηγήσω στα ανίψια μου τι σήμαινε η λέξη γκέι. Της είπα ότι θα της εξηγούσα ότι κάποιες οικογένειες έχουν δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες. Η αδελφή μου έκλεισε αμέσως το θέμα και είπε ότι θα έκανε τη συζήτηση την ίδια στιγμή που θα εξηγούσε τι είναι το σεξ, με τα “πουλιά και τις μέλισσες”.

Νιώθοντας σύγχυση, της εξήγησα ότι η ταυτότητά μου ως queer άτομο ήταν ξεχωριστή από το φύλο και ότι μπορούσες να τα συζητάς και τα δύο ξεχωριστά, αφού ήταν διαφορετικά. Δίστασε και αποχώρησε από τη συζήτηση

Από τότε, ο χρόνος μου με τα ανίψια μου έχει γίνει πιο απόμακρος και αραιός
Δεν με καλούν πλέον να κάνω baby sitting. Όταν πήγαινα τα ανίψια μου έξω για φαγητό, ξαφνικά έπρεπε να μας συνοδεύουν. Η αδελφή μου μου είπε ότι δεν μπορούσα να τα πάω μακρύτερα από 8 χιλιόμετρα από το σπίτι και ότι έπρεπε να πάρω έγκριση από εκείνη και τον σύζυγό της.

Αυτή η ξαφνική αλλαγή δεν ήταν σύμπτωση. Ήξερα ότι η αδελφή μου και ο γαμπρός μου φοβόντουσαν ότι θα έλεγα στα ανίψια μου ποιος ήμουν.

Τελικά μετακόμισα πιο μακριά και η επαφή με τα ανίψια μου έγινε σχεδόν ανύπαρκτη. Συνήθιζα να είμαι μια σταθερά στη ζωή τους από τη γέννησή τους, και ξαφνικά έγινα κάποιος που έβλεπαν τυχαία κατά τη διάρκεια του έτους. Ένιωθα ότι δεν ήμουν πια μέλος της ίδιας οικογένειας. Καταλάβαινα ότι η αδελφή μου ήθελε να προστατεύσει τα παιδιά της από επικίνδυνα μέρη του κόσμου, αλλά αυτό που δεν περίμενα ήταν ότι με θεωρούσε μέρος του κινδύνου.

Τώρα η σχέση μου με τα ανίψια μου διοχετεύεται μέσω ενός τριμηνιαίου FaceTime ή μιας εξαμηνιαίας καρτ ποστάλ που τους στέλνω από διαφορετικούς προορισμούς. Ελπίζω κάθε φορά που τα ανίψια μου λαμβάνουν μια καρτ ποστάλ, να ξέρουν ότι ο θείος τους τα αγαπάει – έστω και από μακριά.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.