H Cheddar Gorgeous θα είναι βασίλισσα της παρέλασης στο πλατινένιο ιωβηλαίο της Ελισάβετ

Στις 5 Ιουνίου 2022 στο κλείσιμο του εορτασμού για το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, ένα τεράστιο άλογο – μαριονέτα, εμπνευσμένο από τα αγαπημένα της βασίλισσας, άλογα Βιρμανίας, θα περάσει μπροστά από το Aββαείο του Westminster και το παλάτι του Buckingham. Στην κορυφή της παρέλασης θα βρίσκεται μία άλλη «βασίλισσα», η drag queen, Cheddar Gorgeous.

Η παρέλαση οργανώνεται από τον οργανισμό Global Groves, και θα είναι μέρος του εορτασμού του πλατινένιου ιωβηλαίου της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, της μόνης μονάρχη που καταφέρνει να γιορτάσει αυτό το επίτευγμα των 70 χρόνων της στον θρόνο. Η βασίλισσα της Αγγλίας, συναντιέται κατ’ αυτόν τον τρόπο με την Cheddar Gorgeous, που αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει να βρίσκεται επικεφαλής της παρέλασης ένα άτομο «με ανατρεπτικό φύλο», όπως λέει στο pinknews.

Όπως αποκαλύπτει η Cheddar Gorgeous, θα φορέσει ένα χρυσό κοστούμι, ενώ στο κεφάλι της θα έχει μία κορδέλα εμπνευσμένη από τον αστρολάβο των ναυτικών και ένα κολάρο, που θα αντλεί έμπνευση από τη στολή που φορούν οι βασιλικοί φρουροί στον ετήσιο εορτασμό του Trooping The Colour. Την Cheddar Gorgeous θα ακολουθούν γιγαντιαίες μαριονέτες, μία ορχήστρα 100 νέων μουσικών, μία ομάδα χορευτών και αρκετοί σημαιοφόροι που θα κρατούν τεράστιες σημαίες.

«Θα είναι camp. Θα είναι αστείο. Αλλά μην με παρεξηγήσετε. Θα είμαι κομψή κι όλα αυτά τα πράγματα, αλλά επίσης θα το διασκεδάζω γιατί αυτό είναι η ουσία του drag», είπε χαρακτηριστικά η Cheddar Gorgeous. Η ίδια εξήγησε επίσης ότι είναι μέρος ενός συνόλου 200 ανθρώπων από την περιοχή του Greater Manchester που θα συμμετέχουν στην παρέλαση. Το όλο θέαμα θα είναι εμπνευσμένο από διάφορα μέρη της κοινοπολιτείας.

Όσο για τον συμβολισμό που έχει η τοποθέτησή της στην κορυφή της παρέλασης, η Cheddar Gorgeous επεσήμανε ότι «δεν θα μου άρεσε καθόλου οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι με κάποιον τρόπο εκπροσωπώ οτιδήποτε άλλο, πέρα από το queer ανατρεπτικό πράγμα που κάνω», και γι’ αυτό επέλεξε να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου «εκπροσώπων» διαφόρων κοινοτήτων στους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου.

«Η πρώτη ερώτηση που έκανα όταν μου πρόσφεραν αυτή τη θέση ήταν “Δεν θα είμαι μόνη μου έτσι;”. Κι αυτό επειδή, σκέφτηκα ότι ως ένα άτομο με πολύ ανοιχτό χρώμα δέρματος, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που πολύ απλά δεν μπορώ να εκπροσωπήσω. Μπορώ να εκπροσωπήσω μέρη της εμπειρίας τους, μέρη που ίσως μοιραζόμαστε. Αλλά υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπινων εμπειριών που δεν έχω, γι’ αυτό κι είμαι μέρος μίας πολύ μεγαλύτερης παρέλασης», σημείωσε μιλώντας στο pinknews. Η ίδια τόνισε ότι μπαίνει σε όλο αυτό χωρίς δέος, αλλά και χωρίς επίγνωση της «απολύτως περίπλοκης» κληρονομιάς της βρετανικής μοναρχίας. «Η βασίλισσα δεν έχει πολιτική δύναμη εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν μπορούμε να την κατηγορούμε επειδή έχει δύναμη ή επειδή δεν έχει ταυτόχρονα», πρόσθεσε η Cheddar Gorgeous.«Στη Βρετανία, η βασίλισσα και η μοναρχία γενικότερα έχουν μια συμβολική δύναμη που αφορά στη διατήρηση της σταθερότητας», επεσήμανε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι «Η σταθερότητα είναι κάτι πολύ παράξενο για τα queer άτομα. Συχνά αρνούμαστε στον εαυτό μας τις χαρές της σταθερότητας επειδή η σταθερότητα – και τα πατριαρχικά και γονεϊκά πρότυπα γενικά και οι δομές και οι περιορισμοί για τα queer άτομα- είναι τόσο συχνά μία πηγή καταπίεσης για εμάς».

Όπως υποστήριξε στη συνέντευξή της για το pinknews η Cheddar Gorgeous, πολλά queer άτομα «ζουν στο χάος, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο έχουν καταφέρει να επιβιώσουν». Κάπως έτσι γίνεται πιο δύσκολο «να βρουν αυτά τα νησιά με το σταθερό έδαφος στα οποία μπορούν να απολαμβάνουν την ηρεμία».

«Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε αυτό γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε να διεκδικούμε τη γη μας όταν τη βρίσκουμε και την ασφάλειά μας όταν μπορούμε να την βρούμε», πρόσθεσε. Όσο για την περίοδο της μοναρχίας της βασίλισσας Ελισάβετ σε σχέση με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας, η Cheddar Gorgeous, εξήγησε ότι έχουν υπάρξει τρομερά βήματα πίσω, αλλά και απίστευτα βήματα μπροστά. Κατά τη διάρκεια των 70 χρόνων της βασιλείας της Ελισάβετ αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία (1967), διεξήχθη το πρώτο Pride (1972) στο Λονδίνο, επιτράπηκε το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων (2004) και ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών (2014) στην Αγγλία και την Ουαλία.

Η Cheddar Gorgeous επισημαίνει ότι αρκετοί νόμοι για την προστασία των gay ατόμων, τα μέλη της trans κοινότητας και τις γυναίκες έχουν «περάσει με το ζόρι». «Δεν υπάρχει μία ευθεία γραμμή ανόδου για να γιορτάσουμε, υπάρχει μόνο ένας συνεχής αγώνας να αναγνωριστούμε. Μέρος αυτού του αγώνα είναι να καταλαμβάνουμε χώρο εκπροσώπησης, να γινόμαστε ορατοί με όποιον τρόπο μπορούμε κι αυτή η ορατότητα -είτε γίνεται μέσα από μία διαμαρτυρία, είτε μέσα από έναν διαγωνισμό ομορφιάς- έχει τη δυνατότητα να γίνει μέρος μίας μεγαλύτερης αλλαγής της συνείδησης», κατέληξε.

Η Cheddar Gorgeous είναι μία καλλιτέχνης του drag, παραγωγός και κατά τη δική της ομολογία, πιστή στους μονόκερους, που ζει στο Manchester. Είναι ενεργή στη σκηνή του drag εδώ και 10 χρόνια.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!