Οι δύο άνδρες που ίδρυσαν το ιστορικό γκέι bar Sidetrack του Σικάγο, ο Art Johnston και ο José Pepe Peña, είναι το θέμα ενός νέου ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει τους ρόλους τους ως πρωτοπόροι των LGBTQ+ δικαιωμάτων.

Η ταινία, “Art and Pepe”, εξιστορεί την 45χρονη σχέση του ζευγαριού μαζί με τον μακροχρόνιο αγώνα τους για την LGBTQ+. ισότητα στην κοινότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και μετά, το Sidetrack έγινε κόμβος πολιτικού ακτιβισμού στο Σικάγο, με τους συνιδιοκτήτες Art και Pepe να παίζουν βασικούς ηγετικούς ρόλους. Σε μια συνέντευξη στο MSNBC, ο Pepe είπε, “τα μπαρ ήταν το κέντρο κάθε ακτιβισμού. Δεν είχαμε εκκλησίες… δεν είχαμε μέρη για να συναντηθούμε, επομένως, τα μπαρ ήταν ο φυσικός μας χώρος.”

«Είδα την παρενόχληση και είδα τον τρόπο που μας φέρθηκαν, και αυτό έκανε μεγάλη διαφορά στο πώς έβλεπα τα πράγματα και ποια πράγματα έπρεπε να αλλάξουν», συνέχισε.

Μιλώντας στο Block Club Chicago, ο εκτελεστικός παραγωγός Kevin Hauswirth είπε: “Η ιστορία της πολιτικής του Σικάγο είναι η ιστορία μιας LGBTQ+ εξέγερσης. Μπορείτε να υποδείξετε οποιαδήποτε μεγάλη στιγμή τα τελευταία 40 χρόνια — είτε πρόκειται για τους πολέμους του Δημοτικού Συμβουλίου, [Δήμαρχος του Σικάγο]είτε για τα πρώτα αποσπάσματα της νομοθεσίας που περιλαμβάνει LGBTQ δικαιώματα — και οι Art και Pep ήταν εκεί για όλα».

Το ζευγάρι εργάστηκε, επίσης, στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει την κοινότητα κατά τη διάρκεια της επιδημίας HIV/AIDS.

Η ταινία “Art and Pep” χρησιμοποιεί ένα μείγμα από σπάνια αρχειακά πλάνα και αποκλειστικές συνεντεύξεις για να αφηγηθεί την ιστορία του Sidetrack και των ιδιοκτητών του, η οποία είναι μια ιστορία αγάπης στον πυρήνα της.

«Αυτή η ιστορία δεν θα μπορούσε να έρθει σε μια πιο σημαντική στιγμή για τη χώρα μας», είπε ο σκηνοθέτης Mercedes Kane στο Block Club Chicago. «Η “Art and Pep” θα επιτρέψει στις οικογένειες σε όλη τη χώρα, να δουν αυτή την κουήρ ιστορία αγάπης ως μια μεγάλη αμερικανική ιστορία αγάπης, και το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει μια κοινότητα απλά για να ζήσει και να αγαπήσει ελεύθερα».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το teaser trailer για το “Art and Pep” παρακάτω: