Αποσύρθηκε η ροζ ελληνική σημαία | Η απάντηση της εικαστικού

19/12/2023
από
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το έργο της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την απόσυρσή του από Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Τώρα, η καλλιτέχνιδα δίνει τη δική της απάντηση.

Το έργο αποτελείται από μια ροζ σημαία η οποία συμβολίζει τα θύματα γυναικοκτονιών και έμφυλης βίας, και έχει δημιουργηθεί από τα σεντόνια που δώρισαν γυναίκες από την Ελλάδα.

Η σημαία φιλοξενήθηκε σε έκθεση στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Είναι τιμή μου που το Ελληνικό Προξενείο πήρε την πρωτοβουλία να ασχοληθεί με το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών μέσω της δουλειάς μου. Η σημαία και το πάπλωμα που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν δημιουργηθεί από σεντόνια που έχουν δωρίσει γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονιών δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους», γράφει σε ανάρτηση η Γεωργία Λαλέ.

«Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους», γράφει σε μια άλλη.

Ωστόσο, το έργο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων κι αυτή του Δημήτρη Νατσιού, προέδρου του κόμματος «Νίκη». Ο ίδιος σε συζήτηση στη βουλή, αναφέρθηκε στο έργο λέγοντας: «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας».

Δυστυχώς, το έργο κατέληξε να λογοκρίνεται και με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, αποσύρθηκε. Η απόφαση αυτή δίνει βήμα και ενισχύει αυτόν τον έντονα ακροδεξιό λόγο, και για ακόμη μια φορά φανερώνει τη θλιβερή και επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα θύματα των γυναικοκτονιών.

Τις εξελίξεις αυτές σχολίασε και η Γεωργία Λαλέ, με ένα μήνυμα στο bio της στο Instagram: «Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς».

Στην απόφαση απόσυρσης του έργου απάντησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Δες και αυτό!