Απολογείται για την εγκληματική οργάνωση ο Κασιδιάρης

16/10/2019

Σε εξέλιξη είναι η απολογία του Ηλία Κασιδιάρη, του πιστού πρωτοπαλίκαρου του Ν. Μιχαλολιάκου, στη δίκη για τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ξεκινώντας την απολογία του ο άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου της Χ.Α. και πλέον δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, υποστήριξε ότι «η κατηγορία είναι κατασκευασμένη από πολιτικούς κύκλους και αυτό δεν είναι η προσωπική μου άποψη».

«Ο γ.γ. της τότε κυβέρνησης Σαμαρά (Μπαλτάκος) έχει ομολογήσει ενώπιον μου ότι οι διώξεις ασκήθηκαν με απόφαση Σαμαρά: «επειδή κόβει ψήφους η ΧΑ θα σας βάλει φυλακή» είπε και πρόσθεσε πως «η εν λόγω δίωξη προκύπτει και από σωρεία παραδοχών και δηλώσεων ανωτάτων υπουργών της τότε κυβέρνησης Σαμαρά».

Ο χρυσαυγίτης πρώην βουλευτής επικαλείται μάλιστα δήλωση του Αντώνη Ρουπακιώτη «ότι επιχειρήθηκε πολιτική διαχείριση» στην υπόθεση.

Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία περί οπλισμού, ο Κασιδιάρης τη χαρακτήρισε «κατασκευασμένη με άθλιο τρόπο» και υποστήριξε ότι «οφείλεται σε εντολές πολιτικών προσώπων προς τον εισαγγελέα».

«Είπα, βεβαίως κατέχω αυτά τα όπλα, το ένα είναι του πατέρα μου, το άλλο δικό μου», είπε ακολούθως και συμπλήρωσε: «Είχα άδεια για αυτά τα όπλα».

«Ο Κασιδιάρης υποστήριξε ακόμα ότι «επί έξι μήνες ήταν αφόρητη η πίεση της τότε κυβέρνησης προς τον εισαγγελέα για συγκεκριμένο λόγο και μου ασκήθηκε δίωξη γι’ αυτό το πρωτοφανές δήθεν έγκλημα».

«Έρχομαι σε αυτό το δικαστήριο απολογούμενος, να πω όσα στοιχεία διαθέτω. Είναι το τελευταίο βήμα ενός πολίτη που άδικα έχει διωχθεί», είπε προτού ξεκινήσουν οι ερωτήσεις.

Η ένταξη, τα πρώτα χρόνια και το πειραγμένο καταστατικό

Αναφορικά με την ένταξή του στην ναζιστική οργάνωση, ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε πως εντάχθηκε στη Χ.Α. ως φοιτητής στο Γεωπονικό, ότι ως μαθητής παρακολουθούσε από το ‘94 και ότι συμφωνούσε με τον Μιχαλολιάκο, υπενθυμίζοντας εντός της αίθουσας πως είναι υποψήφιος από το 2009 και μετά.

Εξηγώντας περαιτέρω τους δεσμούς με την ναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου, είπε πως «μέλος της Χ.Α. άρχισα να θεωρούμαι μετά από μια διετία τακτικής παρουσίας», λέγοντας ότι «αυτό ήταν το κριτήριο, να συμμετέχει κάποιος στις δραστηριότητες σε τακτικό χρόνο».

Υπήρχε τηλεφωνικός κατάλογος μελών και υποστηρικτών, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο καταστατικό της οργάνωσης είπε ότι «όταν πήγα στα γραφεία υπήρχε ένα υποτυπώδες κείμενο» που ανέφερε τις βασικές αρχές του κόμματος. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το επίσημο καταστατικό κατατέθηκε το 2012.

Όταν μάλιστα κλήθηκε να τοποθετηθεί για το συνέδριο του 2003, στο οποίο αποφασίστηκε η τροποποίηση καταστατικού, είπε ότι η τροποποίηση αφορούσε τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.

Τα στρατιωτικά «γυμνάσια» και η… «ιδεολογία»

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει ότι «η Βουλή θα γίνει Άγιος Παντελεήμονας», έκανε λόγο για «ρητορικό σχήμα». «Θα μπορούσα να πω Κολωνάκι, αλλά αναφέρθηκα στον Άγιο Παντελεήμονα ως λαϊκή περιοχή που έπαιζε τότε στις ειδήσεις και όλοι συζητούσαν για αυτή την περιοχή», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν η ιδέα της Χρυσής Αυγής υπήρξε εθνικοσοσιαλιστική, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι «το να δίνει αναφορά ένας πολίτης για ζήτημα που αφορά τις ιδέες του είναι απαράδεκτο».

«Θα προβώ μόνο σε δήλωση: ιδεολογία μας είναι ο εθνικισμός» είπε ακολούθως και συμπλήρωσε πως η δήλωση αυτή γίνεται «επειδή έχει δημοσιότητα η δίκη, όχι όσον αφορά το ερώτημα της έδρας».

Σχετικά με το πογκρόμ του 2011, είπε πως «έγινε μια μαζική πορεία, στην οποία συμμετείχα και με κάλεσαν οι κάτοικοι να απευθύνω χαιρετισμό επειδή ήμουν στο δημοτικό συμβούλιο».

Μάλιστα ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει λόγο για «αυθόρμητη κατάσταση», λέγοντας επιπλέον πως «έγινε κάλεσμα από τους κατοίκους και ΜΜΕ».

Επίσης, υποστήριξε πως «δεν έγιναν βίαια επεισόδια στα οποία έχουν λάβει μέρος άτομα από Χ.Α.» και ότι «το είχα δει στις ειδήσεις, πήγα, είδα φίλους και γνωστούς. Δεν είδα επεισόδια, τα έμαθα μετά».

Η εκπαίδευση στελεχών

Σε ερώτηση σχετικά με το κομμάτι του σκληρού δίσκου από τον υπολογιστή του Μιχαλολιάκου απ’ όπου προκύπτει ότι ο Κασιδιάρης είχε αρμοδιότητες ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών, υποστήριξε τα εξής: «Είναι η ιδεολογία, που την κρατάω για τον εαυτό μου, και είναι και η εκπαίδευση νέων στελεχών να μπορούνε να μιλάνε».

Και συνέχισε προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «αφορούσε την ικανότητα μου να διαθέτω καλό δημόσιο λόγο», καθώς «το κόμμα έπασχε σε αυτό τον τομέα, αυτό ήταν».

Ειδικά για τις φωτογραφίες με τα «γυμνάσια», απάντησε: «κάνω σκοποβολή, στα επίσημα σκοπευτήρια της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Όλες οι φωτογραφίες μου αφορούν αυτή τη δραστηριότητα, της αθλητικής σκοποβολής, σε νόμιμους χώρους υπό την εποπτεία της αστυνομίας».

Χαρακτήρισε δε «τερατολογίες» ότι πήγαινε και εκπαίδευσε άλλους στο ΚΕΒΟΠ.

Σχετικά με τη φράση του στη Χερσόνησο Κρήτης σε αστυνομικό «μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς» είπε πως «για να κριθεί ο λόγος πρεπε να λάβουμε υπόψη το πολιτικό περιβάλλον που υπήρχε τότε. Διακόσιοι αναρχικοί με ρόπαλα, κράνη, καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, έκαναν επιθέσεις, έσπασαν και όχημα του λιμενικού. Με τη φράση θα έχεις νεκρούς εννοούσα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί αν συνεχιστούν αυτά το απέδιδα στην κατάσταση που επικρατούσε».

Για τη φράση: «το σηκώνουμε το χέρι ενίοτε» στον Αλμυρό Βόλου, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «ο επίλογος κάθε τέτοιας δήλωσης ήταν ότι δεν θα κάνουμε τίποτα εκτός νομιμότητας». Κατά τον χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή «έχει περικοπεί η φράση, η οποία ειπώθηκε με αφορμή το ατυχές συμβάν με την Κανέλλη στον ΑΝΤ1».

Στο γνωστό ειρωνικό ύφος απάντησε σχετικά με την ενδυμασία και τη στρατιωτική περιβολή στα τάγματα εφόδου της Χ.Α., ότι ο καθένας ήταν ελεύθερος να φοράει ό,τι ήθελε και μάλιστα είπε να προσκομίσει φωτογραφία του Παναγιώταρου με… μαγιό.

«Εγώ έλεγα είναι καλό να φοράτε το μπλουζάκι με τα αρχικά του κόμματος στις ανοιχτές εκδηλώσεις» είπε ο Ηλ. Κασιδιάρης.

Σε ερώτηση της έδρας αν υπάρχει μήνυμα που λέει «ενδυμασία παραλλαγή, εντολή Λαγού», απάντησε: «δεν το έχω δει εγώ».

Σχετικά με τη χρυσαυγιτική φιέστα στον Μελιγαλά, είπε τα εξής: «είχα τη φαεινή ιδέα, να πω, επειδή ήμασταν σε ένα χώρο με 2.000 νεκρούς, πάμε με βηματισμό και όποιος θέλει ακολουθεί. Οι συγκεντρωμένοι δεν μπόρεσαν καν να βρούνε το βήμα, ήταν όμως παντελώς ασύνταχτοι».

Σε τι αναφέρεστε λέγοντας φασαρίες στον Μελιγαλά; απάντησε, προσθέτοντας ότι υπήρχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον δήμαρχο του Μελιγαλά.

Με στρεψοδικίες υποστήριξε ότι η φράση «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα», που είχε πει στη Σκάλα Λακωνίας, αναφερόταν δήθεν σε συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομική, η οποία έπρεπε να γίνεται βράδυ και όχι να πηγαίνουν μες στη μέρα για να πιάσουν τους εμπόρους ναρκωτικών.

Πρ: Από το ακροατήριο κάποιος μπορεί να το εκλάβει διαφορετικά, όχι μεταφορικά, π.χ. για το «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα».

Κασ: για νύχτα μπορεί να το εκλάβει κάποιος όπως θέλει ανάλογα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Όταν η πρόεδρος της έδρας τον ρώτησε για τη δήλωση του για «αρχαία κρυπτεία» στις Θερμοπύλες είπε: «χρησιμοποιώ αυτούς τους συμβολισμούς για να δείξω ότι ο αγώνας που κάνει η Χ.Α. ταιριάζει με τον αγώνα των Λακεδαιμονίων».

Αρνήθηκε ότι ήξερε τον Ρουπακιά

Όσον αφορά τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, τον Γιώργο Ρουπακιά, ο Κασιδιάρης αρνήθηκε ότι τον γνώριζε και υποστήριξε ότι για πρώτη φορά τον είδε στα δελτία ειδήσεων, ημέρες μετά τη δολοφονία.

Πρ.: Ο Ρουπακιάς, που ήταν μέλος της τοπικής Νίκαιας, είναι και σε έγγραφο λογίστριας που λέει ότι Πατέλης και Ρουπακιάς ήταν υπεύθυνοι στην τοπική Νίκαιας.

Κασιδ: Δεν το γνωρίζω αυτό το έγγραφο. Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι δεν ξέρω τον Ρουπακιά, αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Το όνομά του μπορεί να υπήρχε στο γραφείο κάποιας λογίστριας, δεν αντιλέγω.

Πρ.: Τον Πατελη τον γνωρίζατε;

Κασ: Ναι, όπως γνώριζα όλους τους υπεύθυνους των τοπικών οργανώσεων. Είχα το τηλέφωνό του, είχαμε επικοινωνία.

Πρ.: Ξέρετε αν εκείνο το βράδυ οποιοσδήποτε από τα στελέχη της Μεσογείων επικοινώνησε με Πατέλη;

Κασ: Δεν έχω εικόνα για τέτοιες συνομιλίες, εγώ επαναλαμβάνω ότι το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

Επικεφαλής σε πογκρόμ, καθοδηγητής σε επιθέσεις, πρωταγωνιστής σε βίαιες ενέργειες σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση, εκπαιδευτής στελεχών και υπεύθυνος ιδεολογικής κατήχησης, παθιασμένος με τα όπλα, ο Κασιδιάρης είναι ο άνθρωπος του Μιχαλολιάκου για όλες τις δουλειές, αφού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «διευθύνει, κατευθύνει, καθοδηγεί, εκπαιδεύει και καθορίζει το πλαίσιο δράσης», όπως χαρακτηριστικά έγραφε χθες η «Εφ.Συν».

Δεν θα απολογηθεί τελικά σήμερα ο Κούζηλος

Κανονικά μετά τον Κασιδιάρη ήταν προγραμματισμένη για σήμερα η απολογία του Νίκου Κούζηλου, όμως ο δικηγόρος του είπε ότι δεν μπορεί να απολογηθεί σήμερα.

Ο Νίκος Κούζηλος αποχώρησε από την οργάνωση στις 13 Ιουλίου 2019, μία εβδομάδα μετά την εκλογική αποτυχία της Χρυσής Αυγής.

Όπως δήλωσε τότε στο pronews.gr: «Έλαβα την απόφαση αυτή γιατί έπρεπε να είχαν υπάρξει στον Λαϊκό Σύνδεσμο εδώ και καιρό πολιτικές αλλαγές και σε πρόσωπα και σε αδιέξοδες πολιτικές πλατφόρμες και δεν υπήρξαν, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Αισθάνομαι ότι προδώσαμε τον κόσμο και τους ψηφοφόρους μας από την στιγμή που η ηγεσία του κόμματος αρνήθηκε να δει τα αυτονόητα. Η ανανέωση, η είσοδος νέων άφθαρτων προσώπων, ο εκσυγχρονισμός της ιδεολογικής πλατφόρμας και η προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας είναι απαιτήσεις όχι μόνο των ψηφοφόρων του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, αλλά και όλων των Ελλήνων πατριωτών που δεν θέλουν να βλέπουν το κόμμα να είναι υπογείως συμβιβασμένο. Θα μείνω στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ξαναγίνει η Ελλάδα ελεύθερη, χριστιανική και δυνατή».

Ειδικά η απολογία του Κασιδιάρη αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γι’ αυτό και από νωρίς το πρωί έχει συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος από κάθε άλλη φορά στο Εφετείο Αθηνών, όπου εκδικάζεται η εγκληματική νεοναζί οργάνωση. Για πρώτη φορά μάλιστα έχουν γεμίσει όλες οι θέσεις στο ακροατήριο, τόσο από την πλευρά της πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης. Εκτός από περισσότερους πολίτες, σήμερα έχει και περισσότερους αστυνομικούς από άλλες φορές.

Παρούσα στο δικαστήριο και η Μάγδα Φύσσα.

Έξω από το Εφετείο πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική κινητοποίηση της ΚΕΕΡΦΑ ενώ ανάλογο κάλεσμα είχε απευθύνει και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά.

πηγή: efsyn.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!