Αντιδράσεις για την Εκκλησία της Ισλανδίας που απεικόνισε τον Ιησού ως genderqueer

108

Η εκκλησία της Ισλανδίας απολογήθηκε για την κυκλοφορία μιας παιδικής σχολικής διαφήμιση, στην οποία ο Ιησούς απεικονίζεται ως genderqueer.

Η αφίσα κινουμένων σχεδίων από την Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Ισλανδίας δείχνει έναν ροδομάγουλο Χριστό με στήθη, γενειάδα και μακιγιάζ να ξεπηδά μέσα από ένα ουράνιο τόξο.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σελίδα της εκκλησίας στο Facebook, στις 11 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια εμφανίστηκε σε δημόσια λεωφορεία στο Ρέικιαβικ.

Σύντομα όμως θα αφαιρεθεί, αφού οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν έντονες.

Η Εκκλησία δήλωσε: “Η Συνέλευση της Εθνικής Εκκλησίας το 2020 εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η εικόνα του Ιησού σε μια διαφήμιση πλήγωσε τους ανθρώπους. Ο στόχος ήταν να δοθεί έμφαση στην ποικιλομορφία, όχι να βλάψει ή να τους σοκάρει με κάποιο άτομο.

Ο Petur Georg Markan, εκπρόσωπος των ΜΜΕ για την Εκκλησία της Ισλανδίας, εξήγησε πως είναι ανάγκη η εκκλησία να προωθεί διάφορες μορφές του Ιησού για να υποστηρίξει την ποικιλομορφία.

Σε αυτήν βλέπουμε έναν Ιησού που έχει στήθη και γενειάδα. Προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε την κοινωνία ως έχει. Έχουμε ‘κάθε είδους’ ανθρώπους και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και να μιλήσουμε για τον Ιησού ως ένα άτομο ‘κάθε είδους’ σε αυτό το πλαίσιο“, δήλωσε ο Markan στη Daily Mail.

Ειδικά επειδή είναι πολύ σημαντικό κάθε άτομο να βλέπει τον εαυτό του στον Ιησού ώστε να μην τελματώσουμε. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα. Κι αυτό είναι εντάξει. Είναι εντάξει ο Ιησούς να έχει μούσι και στήθη.

Ο ιερέας της εκκλησίας Grafarvogskirkja Guorun Karls-of Helgadottir επανέλαβε τα συναισθήματα του Markan, υποδηλώνοντας ότι η εικόνα ήταν ανοιχτή σε ερμηνεία.

Κάθε άτομο ερμηνεύει κάτι σε αυτήν την εικόνα”, είπε. “Μερικά τον ερμηνεύουν ως τρανς Ιησού, άλλα ως γυναίκα. Μερικά βλέπουν τη Μαρία με γενειάδα και άλλοι βλέπουν ένα άτομο με κουήρ έκφραση φύλου. Οι απόψεις μέσα στην εκκλησία είναι τόσο διαφορετικές όσο είναι και αλλού.

Ο ίδιος καλλιτέχνης που δημιούργησε τον Ιησού είναι έτοιμος να δουλέψει σε μια νέα εκστρατεία μάρκετινγκ για την εκκλησία με πολλές διαφορετικές “προσωποποιήσεις” του Ιησού, συμπεριλαμβανομένης μίας που να συμβάλλει σε περιβαλλοντικά θέματα.

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.