Η εκκλησία της Ισλανδίας απολογήθηκε για την κυκλοφορία μιας παιδικής σχολικής διαφήμιση, στην οποία ο Ιησούς απεικονίζεται ως genderqueer.
Η αφίσα κινουμένων σχεδίων από την Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Ισλανδίας δείχνει έναν ροδομάγουλο Χριστό με στήθη, γενειάδα και μακιγιάζ να ξεπηδά μέσα από ένα ουράνιο τόξο.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σελίδα της εκκλησίας στο Facebook, στις 11 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια εμφανίστηκε σε δημόσια λεωφορεία στο Ρέικιαβικ.
Σύντομα όμως θα αφαιρεθεί, αφού οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν έντονες.
Η Εκκλησία δήλωσε: “Η Συνέλευση της Εθνικής Εκκλησίας το 2020 εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η εικόνα του Ιησού σε μια διαφήμιση πλήγωσε τους ανθρώπους. Ο στόχος ήταν να δοθεί έμφαση στην ποικιλομορφία, όχι να βλάψει ή να τους σοκάρει με κάποιο άτομο.”
Ο Petur Georg Markan, εκπρόσωπος των ΜΜΕ για την Εκκλησία της Ισλανδίας, εξήγησε πως είναι ανάγκη η εκκλησία να προωθεί διάφορες μορφές του Ιησού για να υποστηρίξει την ποικιλομορφία.
“Σε αυτήν βλέπουμε έναν Ιησού που έχει στήθη και γενειάδα. Προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε την κοινωνία ως έχει. Έχουμε ‘κάθε είδους’ ανθρώπους και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και να μιλήσουμε για τον Ιησού ως ένα άτομο ‘κάθε είδους’ σε αυτό το πλαίσιο“, δήλωσε ο Markan στη Daily Mail.
“Ειδικά επειδή είναι πολύ σημαντικό κάθε άτομο να βλέπει τον εαυτό του στον Ιησού ώστε να μην τελματώσουμε. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα. Κι αυτό είναι εντάξει. Είναι εντάξει ο Ιησούς να έχει μούσι και στήθη.”
Ο ιερέας της εκκλησίας Grafarvogskirkja Guorun Karls-of Helgadottir επανέλαβε τα συναισθήματα του Markan, υποδηλώνοντας ότι η εικόνα ήταν ανοιχτή σε ερμηνεία.
“Κάθε άτομο ερμηνεύει κάτι σε αυτήν την εικόνα”, είπε. “Μερικά τον ερμηνεύουν ως τρανς Ιησού, άλλα ως γυναίκα. Μερικά βλέπουν τη Μαρία με γενειάδα και άλλοι βλέπουν ένα άτομο με κουήρ έκφραση φύλου. Οι απόψεις μέσα στην εκκλησία είναι τόσο διαφορετικές όσο είναι και αλλού.”
Ο ίδιος καλλιτέχνης που δημιούργησε τον Ιησού είναι έτοιμος να δουλέψει σε μια νέα εκστρατεία μάρκετινγκ για την εκκλησία με πολλές διαφορετικές “προσωποποιήσεις” του Ιησού, συμπεριλαμβανομένης μίας που να συμβάλλει σε περιβαλλοντικά θέματα.