Αφγανιστάν: Ανθρωποκυνηγητό κατά χιλιάδων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

27/09/2021
από
Ανθρωποκυνηγητό, Αφγανιστάν, ΛΟΑΤΚΙ+

Η Laila, μια τρανς γυναίκα στο Αφγανιστάν, τρίβει τα μάτια της για να σκουπίσει τα δάκρυά της:

“Έχω τρομοκρατηθεί. Είναι σαν εφιάλτης. Δε νιώθω ασφαλής ούτε στο δωμάτιό μου. Φοβάμαι τους Ταλιμπάν. Κάθε φορά που τους βλέπω, νιώθω ότι θα μάθουν ποια είμαι και θα έρθουν να με χτυπήσουν, να με κλωτσήσουν ή να με στείλουν στη φυλακή”.

Μετά τη χαοτική απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η Laila είναι κάθε άλλο παρά μια μεμονωμένη περίπτωση. Ο Rehmat, ένας γκέι άνδρας, είπε:

“Οι ζωές μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Φοβόμαστε να έχουμε στην κατοχή μας κινητά τηλέφωνα. Φοβάμαι κάθε φορά που δέχομαι κλήσεις από άγνωστους αριθμούς, ανησυχώ ότι ίσως είναι οι Ταλιμπάν”.

Υπάρχουν φήμες ότι οι Ταλιμπάν ξεγελούν γκέι άντρες, ώστε να τους συναντήσουν, επικοινωνόντας μαζί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την υπόσχεση της απόδρασης από το Αφγανιστάν. Το γεγονός αυτό έχει σπείρει τον πανικό στην γκέι κοινότητα της χώρας, με πολλά μέλη της να κρύβονται. Ο φόβος ότι οι εξτρεμιστές τους εντοπίζουν με σκοπό να τους καταδιώξουν ή να τους σκοτώσουν είναι πραγματικός, και οι άνθρωποι ζουν σε μια μόνιμη κατάσταση άγχους ότι θα τους συγκεντρώσουν, θα τους φυλακίσουν και θα τους βασανίσουν.

Η καινούρια κυβέρνηση των Ταλιμπάν αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, κάποιοι από τους οποίους κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και περιλαμβάνει ένα υπουργείο θρησκευτικής καθοδήγησης – ένα θρησκευτικό αστυνομικό σώμα γνωστό παλιότερα ως το υπουργείο για την προώθηση της ηθικής και της τιμωρίας της ανηθικότητας.

Αυτό είναι το μέλλον του Αφγανιστάν, η διακινδύνευση ευάλωτων ομάδων.

Οι Ταλιμπάν πραγματοποιούν έρευνες πόρτα-πόρτα, με σκοπό να ταυτοποιήσουν οποιοδήποτε άτομο πιστεύουν ότι αποτελεί απειλή για το “Ισλαμικό εμιράτο”. Πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πλέον μετακινούνται συχνά και αλλάζουν την ταυτότητά τους για να προστατεύσουν τα ίδια και τις οικογένειές τους, από φόβο ότι οι γείτονες ή οι συγγενείς τους θα τα καταδώσουν.

Κάποιες τρανς γυναίκες μακραίνουν τα μούσια τους, ενώ ορισμένες λεσβίες έχουν δηλώσει ότι πιέζονται, ώστε να είναι “πιο θηλυπρεπείς”. Παλιότερα μπορούσαν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους υπό το πρόσχημα του bacha posh, μιας παράδοσης στο Αφγανιστάν κατά την οποία μια οικογένεια χωρίς γιούς μπορεί να επιλέξει μια κόρη για να ζει και να συμπεριφέρεται σαν αγόρι, επιτρέποντάς της να κινείται με περισσότερη ελευθερία.

“Δε νομίζω ότι μπορώ να προσποιούμαι ότι είμαι bacha posh πλέον. Στους Ταλιμπάν δεν αρέσει αυτό. Εάν μάθαιναν ότι είμαι κορίτσι και λεσβία, αυτό θα τους θύμωνε πολύ. Είμαι επίσης Χαζάρα [μια μειονότητα σιιτών μουσουλμάνων που συχνά γίνεται στόχος εξτρεμιστών], οπότε είναι ακόμη πιο δύσκολο για μένα. Μπορούν να με βιάσουν και να με σκοτώσουν” λέει η Sunita, μια λεσβία.

“Ενα γκρουπ από Ταλιμπάν ήρθε στο σπίτι μου κρατώντας όπλα αφότου έφυγα από εκεί. Μίλησαν με την οικογένειά μου και τους είπαν να αποκαλύψουν το που βρίσκομαι, διαφορετικά θα τους τιμωρήσουν όλους. Έμαθαν για μένα από έναν γείτονα που ποτέ δε με συμπάθησε. Είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι, απόλυτα φυσιολογικοί” συνέχισε “Δεν ξέρουμε πώς να κρατήσουμε ένα όπλο· δεν έχουμε κρατήσει όπλο ποτέ στη ζωή μας”. 

Ο Nemat Sadat, ένας Αφγανός ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής που τώρα ζει στις ΗΠΑ, είπε: “Οι Ταλιμπάν δε θα δείξουν κανένα έλεος στα ΛΟΑΤ άτομα, όταν εφαρμόσουν πλήρως το νόμο σαρία, κι αυτό τρομοκρατεί απίστευτα την κοινότητα”.

Η ζωή ήταν ήδη δύσκολη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Αφγανιστάν πριν αποκτήσουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, εν μέσω εκτεταμένου στίγματος και διακρίσεων σε κοινωνικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, από τότε που κατέλαβαν τη χώρα οι Ταλιμπάν, οι περισσότεροι γκέι Αφγανοί έχουν κρυφτεί.

Ο Rehmat, ένας γκέι άντρας, λέει: “Δεν κάνουμε παρέα μαζί πλέον όπως κάποτε. Φοβόμαστε ότι θα μας πιάσουν αν συναντηθούμε, αν κάνουμε ένα πάρτι ή αν τραγουδήσουμε τραγούδια”.

Η Laila, μια τρανς γυναίκα, λέει πως η οικογένειά της έχει χάσει τα πάντα.

“Η μητέρα μου εργαζόταν στο υπουργείο γυναικείων υποθέσεων, αλλά οι Ταλιμπάν το κατήργησαν”, λέει η Laila, “Είμαι το μοναδικό μέλος της οικογένειας με εισόδημα· ήμουν δασκάλα. Πλέον κάνω ό,τι μπορώ για να τους προσφέρω φαγητό και να πληρώνω το ενοίκιό μου”.

“Μερικές φορές δεν μπορώ να βρω δουλειά και μένω πεινασμένη. Έχω αποκλειστεί από το να δουλεύω γιατί και ο εργοδότης μου φοβάται για τη ζωή του”.

Η Sunita λέει: “Συνόδευα τον πατέρα μου για να τον βοηθήσω στην οικοδομή, αλλά πλέον δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Είπαν στον πατέρα μου να το σταματήσει αυτό, γιατί οι άνθρωποι φοβούνται πως αν κάποιος παραπονεθεί στους Ταλιμπάν ότι είμαι κορίτσι που ντύνεται σαν αγόρι, τότε όλοι θα έχουν μπλεξίματα”.

Ο Sadat λέει: “Με την κατάληψη των Ταλιμπάν, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που έχουν χάσει τα μέσα επιβίωσής τους και μένουν στο σπίτι. Φοβούνται πως είτε θα τους τελειώσει το φαγητό και τα χρήματα και θα πεθάνουν από την πείνα, ή πως τελικά οι Ταλιμπάν θα τους χτυπήσουν την πόρτα και θα τις/τους σύρουν έξω με τη βία και θα τις/τους βασανίσουν μέχρι θανάτου για να το δουν όλοι.”

“Η χώρα μου είναι μια πραγματική κόλαση αυτή τη στιγμή, με πολλά τέρατα” λέει η Laila. “Εύχομαι να μπορούσα να ξεφύγω, αλλά κάθε πόρτα έχει κλείσει, κάθε σύνορο έχει κλείσει. Το να φύγουμε έχει γίνει ανέφικτο. Νιώθω ότι γυρίζω σε έναν ατέρμονο κύκλο”.

Ο Mukhtar, ένας γκέι άντρας, πιστεύει ότι θα “αναγκαστεί να μεταναστεύσει με παράνομους τρόπους για να ξεφύγει από το θάνατο και την πείνα” εντός των επόμενων εβδομάδων.

Όλα τα ονόματα και οι τοποθεσίες έχουν τροποποιηθεί, ώστε να προστατευθεί η ταυτότητα των ατόμων που έδωσαν συνέντευξη.

 Ritu Mahendru, για τη Guardian
Δες και αυτό!