Σαν σήμερα πριν 47 χρόνια: Η αρχή του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος στην Ελλάδα στο θέατρο Λουζιτάνια

25/04/2024
Την 25η Απριλίου 1977, η τρανς κοινότητα της Αθήνας, με την υποστήριξη του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλοφίλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ), οργάνωσε στο θέατρο Λουζιτάνια μία εμβληματική για την ιστορία μας εκδήλωση, ως αντίδραση σε επιθετικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εκφώνησε η Μπέττυ Βακαλίδου. Ήταν η πρώτη δημόσια τέτοια εκδήλωση, όπου ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μίλησαν επώνυμα για τις πολιτικές καταπίεσης.

To 1977, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου περί «Της εξ αφροδισίων νόσων προστασίας και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων». Το σχέδιο νόμο δεν έφτασε ποτέ στην ολομέλεια της Βουλής, καθώς πολεμήθηκε από το ΑΚΟΕ, το οποίο προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης και οργάνωσε διαμαρτυρίες σε πολλές ελληνικές πρεσβείες σε χώρες της Ευρώπης. Η χώρα τότε διαπραγματευόταν την είσοδό της στην Ε.Ο.Κ. και πιθανώς η ανάγκη να έχει μια καλή διεθνή εικόνα, τρία χρόνια μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, συνέβαλε στην εγκατάλειψη του νομοσχεδίου.

Η εκδήλωση στο θέατρο Λουζιτάνια ήταν η πρώτη δημόσια εκδήλωση του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση, αποδεικνύοντας αφενός ότι ήταν όντως ώριμες οι συνθήκες να ξεκινήσει δυναμικά η συζήτηση. Αφετέρου, έβαλε τα θεμέλια για τους αγώνες που συνεχίζονται ως σήμερα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα άτομα που διοργάνωσαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή ήξεραν ότι θα στιγματιστούν κοινωνικά και τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ για τα δικαιώματα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα.

Η Νέα Δημοκρατία, μέχρι σήμερα, δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για το νομοσχέδιο που πρότεινε τότε, το 1977.

Το να μαθαίνουμε την ιστορία μας, πάντα και με κριτική ματιά, βοηθάει στο να αναγνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε αλλά αντίθετα κερδήθηκε με σκληρό αγώνα και οφείλουμε να τον συνεχίσουμε για τις επόμενες γενιές.

Θυμόμαστε την ιστορία μας!

Από το Instagram του prismalgbt_gr.




Δες και αυτό!