10 απλοί τρόποι για να την παλέψεις με τη ζήλια σου

30/05/2018
από

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη ζηλεύει! Ακόμα κι εκείνοι, οι πολύ ζεν άνθρωποι, που η ψυχραιμία τους μπορεί να ξεπεράσει τη νιρβάνα του Βούδα, πίστεψέ με, κι αυτοί, έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή τους, που έχουν ζηλέψει!

Πόσο πολύ δε μπορείς να συγκρατηθείς και να μην την πεις στην/στον σύντροφός σου, για τον τρόπο που περνά τον χρόνο της/του μακρυά σου, ή για τα like που κάνει στις φωτογραφίες των πρώην; Δεν υπάρχει, έτσι;

Σε καταλαβαίνω, κι είναι απολύτως φυσιολογικό και φυσικό να ζηλεύουμε στις σχέσεις μας, ειδικά όταν πραγματικά νοιαζόμαστε!

Όμως φιλενάδα, προσοχή! Η ζήλια μπορεί να μας κάνει να αντιδράσουμε με ανασφάλεια, ψέματα; Ή με παράλογο τρόπο, σου θυμίζει κάτι; Ή ακόμη χειρότερα να φέρουμε τη ρήξη, την αμέσως επόμενη στιγμή και ούτε που να το καταλάβουμε!

Γι’ αυτό, όταν ξεμυτίζουν τα πρώτα σημάδια ζήλιας και ξυπνά το τέρας μέσα σου, είτε εξαιτίας της υπερτέλειας πρώην σχέσης, είτε εξαιτίας του τυχαίου διαχυτικού φίλου, που είναι και κούκλος, είτε απλά εξαιτίας ενός random post το Instagram, σημείωσε μερικά tips, έτσι βρε αδελφέ, για να τα έχεις πρόχειρα, προτού βυθιστείς στην απελπισία της ζήλιας και στην άβυσσο της ματαίωσης!


1. Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη

Όταν ζηλεύουμε συχνά μας τυφλώνει η οργή. Εξαιτίας, λοιπόν, του θυμού, δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε. Μπορεί το ίδιο ακριβώς πράγμα, που κάνει η/ο σύντροφός μας, και μας βγάζει εκτός εαυτού, να το κάνουμε κι εμείς, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Παράδειγμα: Έχεις ανταλλάξει, αραιά και πού, κάποιο μήνυμα με μία πρώην σχέση σου; Φλέρταρες λίγο με την/τον συνάδελφο χθες το βράδυ; Μπαίνεις στο Grindr, έτσι από βαρεμάρα, για να περάσει η ώρα, κι όχι απαραίτητα επειδή ψάχνεσαι; Εξακολουθείς να είσαι ένα πιστό άτομο στον δεσμό σου; Εξακολουθείς να την/τον/το αγαπάς; Τέλος. Πολλές φορές η ζήλια δε μας αφήνει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη.


2. Ψάξε να βρεις τι σε κάνει ανασφαλή

Υπάρχει λόγος που ένα άτομα σε κάνει να ζηλεύεις. Για παράδειγμα, μήπως έχει πυκνά μαλλιά και σε ανησυχεί το γεγονός, ότι τα δικά σου είναι πολύ λεπτά και εύθραυστα; Μήπως αυτό το άτομο κι η σχέση σου έχουν μεγαλώσει μαζί και γνωρίζονται χρόνια, μοιράζονται πολλές αναμνήσεις, οπότε εσύ αισθάνεσαι στην απ’ έξω; Όταν πραγματικά καταλάβεις τον λόγο για τον οποίο ζηλεύεις κάποιο άτομο, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστείς το συναίσθημά σου και να το ξεπεράσεις.


3. Ξεκίνησε άσκηση

Κι όμως! Η άσκηση βοηθά με τα θέματα της ζήλιας και μάλιστα με δύο τρόπους: Πρώτον, όταν γυμνάζεσαι νιώθεις hot και sexy, οπότε αισθάνεσαι πολύ καλύτερα για τον εαυτό σου. Δεύτερον, η άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα ενδορφινών στον οργανισμό μας, που λειτουργούν ως φυσικό φάρμακο και μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Οπότε συμβουλή: Αν ετοιμάζεσαι να στείλεις το πιο μοχθηρό μήνυμα του κόσμου, πήγαινε πρώτα και χτύπα ένα γυμναστήριο. Σίγουρα, μετά από μερικά push-ups, θα έχει μετατοπιστεί ο τρόπος που θα θέλεις να αντιδράσεις. Στο υπογράφω!


4. Βγες από τα social media

Τα social media μπορούν να μας δημιουργήσουν απίστευτες υποψίες για καταστάσεις, που πιθανόν υπάρχουν μόνο μέσα στο κεφάλι μας. Το πιο απλό παράδειγμα είναι το εξής: Η σύντροφό σου κάνει like σε μία φωτογραφία μιας πρώην της. Το βλέπεις εσύ και ξεκινάς μία διαδικασία, όπου κατασκευάζεις ένα σενάριο τρόμου στο μυαλό σου, το εμπλουτίζεις με μερικές μοναδικές συσχετίσεις άλλων “ύποπτων” γεγονότων και καταλήγεις σε θλιβερά συμπεράσματα, ενώ η αλήθεια είναι σαφώς πιο απλή και κοινότυπη. Η κοπέλα έκανε like, ενώ βαριόταν…από την τουαλέτα… κι ήταν ένα ακόμη like ανάμεσα σε δεκάδες άλλα, που κάνει καθημερινά. Όλα τα άτομα ανεβάζουν φωτογραφίες με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και με όλα τα φίλτρα του σύμπαντος, οπότε σταμάτα να στολκάρεις! Τίποτε από αυτά δεν είναι αληθινό και το μόνο που θα πετύχεις είναι να νιώσεις εσύ άσχημα.


5. Μίλησε στην/στο σύντροφό σου

Τι πιο απλό, σκέφτεσαι, ε; Λάθος! Δεν είναι και τόσο απλό! Μία τέτοια συζήτηση μπορεί να είναι δύσκολη, αν για παράδειγμα ξεκινήσεις κατηγορώντας, φωνάζοντας, κι έχοντας προκαταβάλει το όλο θέμα, γιατί τότε το άλλο άτομο θα μπει σε θέση άμυνας. Οπότε, αν κάτι σε κάνει να ζηλεύεις, πες το από την πρώτη στιγμή, με ηρεμία, προτού γίνει τεράστιο στο μυαλό σου και δεν ξέρεις από πού να το μαζέψεις. Όμως, πες το με έναν εποικοδομητικό τρόπο, με φράσεις που ξεκινούν με το ρήμα “Αισθάνομαι…” , όπως για παράδειγμα: “Αισθάνομαι ότι περνάς περισσότερο χρόνο με τον Τάσο, παρά μαζί μου κι αυτό με κάνει να νιώθω ανασφάλεια, οπότε θα ήθελα να μου πεις περισσότερα πράγματα για τη σχέση σου μαζί του, για να μπορέσω να είμαι υποστηρικτικός σε αυτή τη φιλία, παρά να ζηλεύω.


6. Σκέψου ότι η ζήλια υποδηλώνει νοιάξιμο

Εντάξει, η ζήλια δεν έχει πλάκα και δεν είναι αγαπημένο συναίσθημα, αλλά δε ζηλεύουμε σε μία σχέση, για την οποία δε δίνουμε δεκάρα τσακιστή. Οπότε, αν αισθάνεσαι ζήλια ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Είσαι μ’ έναν άνθρωπο, που στ’ αλήθεια σου αρέσει!! Απόλαυσέ το!


7. Σκέψου λογικά

Όταν αγαπάμε (ή λαχταράμε) είναι πάρα πολύ εύκολο να πάρει τον έλεγχο του εαυτού μας το ζωώδες κομμάτι του εγκεφάλου μας και να αντιδράσει με βάση το ένστικτο, παρασυρόμενο από το συναίσθημα. Θέλεις η σχέση σου να έχει διάρκεια; Αν ναι, τότε κάποιες φορές στις σχέσεις χρειάζεται να σκεφτόμαστε, όπως και στις επιχειρήσεις, μόνο με τη λογική. Άρα, βάλε για λίγο το συναίσθημα στην άκρη και σκέψου στρατηγικά. Έχεις όντως λόγο να ζηλεύεις; Αξίζει τον κόπο να το κάνεις θέμα; Αν ναι, ποιος θα ήταν ένας τρόπος να το συζητήσεις, φροντίζοντας τη σχέση, κι όχι ανοίγοντας το στόμα σου κι όποιον πάρει ο χάρος;;;


8. Κάνε μία καλή πράξη (προς τον άνθρωπο που ζηλεύεις)

Ναι, ναι, το ξέρω! Το τελευταίο πράγμα που θέλεις, αυτήν τη στιγμή, είναι να κάνεις δωράκια και ζουζουνιές με τον άνθρωπο που ζηλεύεις και “μπαίνει ανάμεσά σας.” Αλλά, θα πρέπει να καταλάβεις, ότι αυτό το άτομο είναι σημαντικό για τον άλλον, οπότε με κάποιον τρόπο θα πρέπει να συνυπάρξεις μαζί του. Κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου πιο κοντά, έτσι δε λένε; Α, μπράβο! Τώρα μιλάμε! Το να κάνεις μία καλή πράξη προς το άτομο που ζηλεύεις δε χρειάζεται να είναι κάτι φαντασμαγορικό, ένα απλό like στο Facebook αρκεί. Πού ξέρεις; Μπορεί με τον καιρό να γίνετε φίλες/φίλοι και να καταλάβεις, ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβάσαι, ενώ μπορεί να είναι, όντως, τόσο cool και τελικά να έχει δίκιο η/ο σύντροφός σου, που την/τον έχει στη ζωή της/του.


10. Σκέψου όλα τα θετικά της σχέσης σου

Είναι το σεξ καυτό; Γνωρίζετε τα πιο σκοτεινά μυστικά η μίας της άλλης / ο ένας του άλλου /το ένα του άλλου και εξακολουθείτε να αγαπιέστε; Μοιράζεστε όμορφες αναμνήσεις; Περνάτε όμορφα; Υπέροχα! Εστίασε στα θετικά, φτιάξε μία λίστα από αυτά και εμπλούτισε τη με φωτογραφίες και σημειώσεις. Μπορείς να τη συμβουλεύεσαι κάθε φορά, που αισθάνεσαι ζήλια. Δες τη θετική πλευρά κι αναζήτησε τα καλά πράγματα, αντί να κάθεσαι να ψάχνεις εχθρούς και δράκους! Έλα πια κι εσύ, καλοκαίρι έρχεται… Be happy! Have fun!!




Δες και αυτό!