Οι Tiger Lillies ετοιμάζουν show για το ρεμπέτικο

Έχοντας στις αποσκευές τους την παράσταση με τα «καλύτερα χειρότερά τους τραγούδια», οι Tiger Lillies έρχονται τον Ιούνιο για μία εκτεταμένη περιοδεία επί ελληνικού εδάφους. O Martyn Jacques, ο frontman του συγκροτήματος και η ψυχή του, μίλησε στο Antivirus τόσο για την καινούρια παράσταση, που παρουσιάσανε τον Απρίλιο και τον Μάιο στο Μάντσεστερ, με έμπνευση από τη μεξικάνικη μουσική παράδοση και τη διάσημη «Νύχτα των Νεκρών», όσο και για ένα από τα επόμενα projects τους, που θα είναι μία μουσική παράσταση αφιερωμένη στο ρεμπέτικο!

Η παράσταση που φέρνουν στην Ελλάδα ονομάζεται «The Very Worst of the Tiger Lillies» και περιλαμβάνει τα πιο γνωστά και αγαπημένα κομμάτια τους.

Τα άλλα δύο μέλη της μπάντας είναι ο μπασίστας Adrian Stout με το μουσικό πριόνι και ο ντράμερ Jonas Golland με τα κρουστά παιχνίδια του. Ο ιδρυτής του γκρουπ και «Castrato του υποκόσμου» Martyn Jacques που ξεκίνησε το 1989 από το Soho του Λονδίνου με ένα ακορντεόν και ένα γιουκαλίλι, απάντησε στις ερωτήσεις του Antivirus, μιλώντας με ενθουσιασμό για το ελληνικό κοινό και το ρεμπέτικο:

Antivirus: Πόσο γκέι ήταν το Soho τη δεκαετία του ’80;

Martyn Jacques: Το Soho ήταν μία συναρπαστική γειτονιά τη δεκαετία του ’80. Τώρα πια δεν είναι.

Οι Tiger Lillies με τη σύνθεση του 2015
Α.: Μέχρι ποιο βαθμό έχεις πειραματιστεί με τη σεξουαλικότητά σου και προς ποια κατεύθυνση;

M.J.: Μου αρέσει να πειραματίζομαι – με κάθε πιθανό τρόπο: Στη ζωή, στη μουσική…

Α.: Ο πρώτος ντράμερ και ο πρώτος μπασίστας «βρέθηκαν» μετά από μία καταχώρισή σου στην εφημερίδα αγγελιών Loot. Και ήταν οι μόνοι που απάντησαν. Πώς ήρθαν στη συνέχεια ο Andrian και ο Jonas; 

M.J.: Όπως περνάει ο καιρός, οι άνθρωποι αλλάζουν κατευθύνσεις στη ζωή τους κι έτσι ήρθε η στιγμή που νέα πρόσωπα συμμετείχαν στους Tiger Lillies. Ο Adrian, ο μπασίστας μας, παίζει πλέον με την μπάντα πολλά χρόνια και ο Jonas αντικατέστησε προσωρινά τον αρχικό μας ντράμερ, ο οποίος χρειαζόταν ένα διάλλειμμα.

Α.: Το «Corrido de la Sangre» έκανε πρεμιέρα στις 20 Απριλίου στο Μάντσεστερ. Πρέπει να υποψιαστούμε για κάτι; Στροφή των Tiger Lillies στη μεξικάνικη παράδοση; 

M.J.: Το show μιλά για μία μεξικάνικη ιστορία. Εξάλλου, στο Μεξικό, τη Ρωσία και την Ελλάδα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θαυμαστών. Αγαπώ το Μεξικό και τις παραδοσιακές ιστορίες του – Αγαπώ και την Ελλάδα. Κάποια μέρα ελπίζω ότι θα φτιάξω μία παράσταση βασισμένη σε μία ελληνική ιστορία.

Η παράσταση «Corrido de la Sangre» είχε ως αποτέλεσμα και το ομώνυμο άλμπουμ
Α.: Η περσινή ταινία κινουμένων σχεδίων Coco, που μιλά για τη μεξικάνικη «Νύχτα των Νεκρών» σου άρεσε; 

M.J.: Την αγάπησα αυτή την ταινία!

Α.: Πώς αποφασίσατε να κάνετε τόσο εκτεταμένη περιοδεία στην Ελλάδα; 

M.J.: Η μακροχρόνια σχέση που έχουμε με την Ελλάδα ξεκινά από παλιά, από το 2002. Κάνουμε εμφανίσεις συχνά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ, φέτος, μας ζήτησαν να πάμε στα Γιάννενα και στην Κρήτη. Ελπίζω ότι θα βρούμε νέους φίλους εκεί. Γιατί αγαπάμε να γυρίζουμε στην Ελλάδα!

Α.: Ποια είναι η άποψή σου για το ελληνικό κοινό; Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά; 

M.J.: Λατρεύω το ελληνικό κοινό! Το πρώτο μας show στην Ελλάδα ήταν το «Tiger Lillies Circus» και παίξαμε επί 35 sold-out βραδιές σε μία μουσική σκηνή στη Λεωφόρο Συγγρού (σ.σ. Γυάλινο Μουσικό Θέατρο). Υπήρξε μία άμεση σύνδεση με το ελληνικό κοινό και αυτό είναι έρωτας με την πρώτη ματιά.

Α.: Έγραψες κάποιο τραγούδι για τους Έλληνες fans ή με έμπνευση από την Ελλάδα;

M.J.: Ναι, δουλεύω πάνω σε κάτι. Επειδή αγαπώ το ρεμπέτικο τραγούδι, ειδικά τα σμυρναίικη, «χτίζω» ένα σόου με έμπνευση από εκείνη την εποχή και τα τραγούδια.

Α.: Ποια είναι η σχέση σου με τον Βρετανό μαρξιστή δημοσιογράφο Martin Jacques?

M.J.: Τι σύμπτωση! Όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία σύμπτωση. Το πραγματικό μου όνομα είναι Martyn Jaques. Απλά πρόσθεσα το C για να το κάνω πιο ενδιαφέρον πάνω στη σκηνή.

Ποιοι είναι οι Tiger Lillies

Αρχικά, οι Tiger Lillies σχηματίστηκαν το 1989 και καθώς τα χρόνια περνούν, ο ήχος τους παραμένει ένα από τα πιο μοναδικά και πρωτότυπα ακούσματα. Ο Martyn Jacques, ιδρυτής, τραγουδοποιός και (εκ)κεντρικός τραγουδιστής, εμπνεύστηκε την ίδρυση της μπάντας σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνου, πάνω από ένα πορνείο, ακούγοντας από το παράθυρό του τον απόηχο του βρώμικου Soho. Η μπάντα, τελικά, δημιουργήθηκε όταν δύο μουσικοί απάντησαν σε μια αγγελία του σε ένα περιοδικό.

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το trio ξεχώρισε αμέσως για τον ιδιόρρυθμο ήχο και το στυλ του και το συγκρότημα έφτασε γρήγορα από τα μεθυσμένα μπαρ του Λονδίνου στο Piccadilly Theatre και από τα παγκάκια του Buskers στην Όπερα του Σίδνεϊ. Σύντομα οι Tiger Lillies περιόδευαν, δίνοντας συναυλίες στις μεγαλύτερες μουσικές και θεατρικές σκηνές του κόσμου.

Σημαντικές στιγμές στην καριέρα τους ήταν τα 2 βραβεία Olivier, που κέρδισαν για την cult επιτυχία “Shockheaded Peter” και η υποψηφιότητα για το βραβείο Grammy για το άλμπουμ τους “The Gorey End”.

Συναυλίες

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι Tiger Lillies πραγματοποιούν κατά μέσο όρο πάνω από 200 συναυλίες ετησίως και έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 38 άλμπουμ. Έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμα projects σε όλο τον κόσμο, και έχουν συνεργαστεί με κάθε είδους καλλιτέχνες: από Σεξπηρικούς ηθοποιούς μέχρι καλλιτέχνες τσίρκου, πειραματικούς χορευτές, πρωτοποριακούς φωτογράφους, burlesque κουκλοπαίκτες και σύνολα κλασικής μουσικής.

Ο κόσμος των Tiger Lillies είναι σκοτεινός και ιδιόμορφος, με στιγμές βαθιάς θλίψης, σκληρού μαύρου χιούμορ και απέραντης ομορφιάς.

Άλλωστε, αυτό το μοναδικό “αναρχικό” τρίο γυρίζει τον κόσμο παίζοντας τραγούδια για “οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει όμορφα ξανθά κορίτσια και αγόρια, που τρέχουν στο λιβάδι”, όπως λέει ο ιδρυτής τους Martyn Jacques.

Τα τραγούδια τους καλύπτουν όλες τις σκοτεινές πτυχές της ζωής, από την πορνεία, τον εθισμό στα ναρκωτικά, τη βία και την απελπισία μέχρι τη μετενσάρκωση και τη χρόνια σιελόρροια.

Πάντα με ένα άγγιγμα ιδιότυπου χιούμορ και κοφτερής ειρωνείας, οι Tiger Lillies μας κουνάνε το δάχτυλο: “Τι στην ευχή κάνουμε;”.

Info

ΠΕΙΡΑΙΑΣ | ΒΕΑΚΕΙΟ | Τρίτη 19 Ιουνίου 9:30 μ.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ | Τετάρτη 20 Ιουνίου 9:30 μ.μ.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ | ΙΤΣ ΚΑΛΕ | Πέμπτη 21 Ιουνίου9:30 μ.μ.

ΠΑΤΡΑ | ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ | Παρασκευή 22 Ιουνίου 9:30 μ.μ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ | ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ | Σάββατο 23 Ιουνίου 9:30 μ.μ.

ΑΘΗΝΑ | ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ | Κυριακή 24 Ιουνίου 9:30 μ.μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90λεπτά

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 20€ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ/ΑΝΕΡΓΩΝ: 15€

www.tigerlillies.com

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!