Η 1η επέτειος μνήμης των θυμάτων της επίθεσης στο Pulse του Ορλάντο

13/06/2017
από

Η πρώτη επέτειος μνήμης των θυμάτων της πιο τραυματικής επίθεσης στη μοντέρνα ιστορία της Αμερικής, που είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική δολοφονία 49 LGBTQI ατόμων τη στιγμή που διασκέδαζαν στο Pulse Club του Ορλάντο, ολοκληρώθηκε με κάθε επισημότητα και βαθιά συγκίνηση.

Με μία τρίωρη τελετή “αγάπης και καλοσύνης” τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων, που έχασαν τη ζωή τους στις 12 Ιουνίου 2016, καθώς κι όλων εκείνων, που παγιδεύτηκαν στο Pulse Club στο Ορλάντο, αλλά επέζησαν κι εξακολουθούν να επουλώνουν τις συναισθηματικές και σωματικές πληγές που τους άφησε το τραγικό γεγονός.

Εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις προγραμματίστηκαν σ’ όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό την αλληλεγγύη προς τα θύματα της επίθεσης, την οποία οι αρχές χαρακτήρισαν ως πράξη μίσους εναντίον των λεσβιών, gay, αμφιφυλόφιλων και τρανς ανθρώπων.

Οι άνθρωποι με ρώτησαν τι άλλαξε στη ζωή μου. Τους λέω τα πάντα” , είπε η ιδιοκτήτρια του Pulse Club, Barbara Poma σε αρκετές εκατοντάδες κόσμου, που συγκεντρώθηκαν για μια τελετή το μεσημέρι έξω από το Club. “Όλοι έχουμε αλλάξει.

Η Poma εξομολογήθηκε ακόμη, ότι της λείπουν τα πάντα από το παλιό Pulse, του οποίου ο χώρος θα γίνει πια μνημείο.

Σαράντα εννέα λευκά στεφάνια, που φέρουν τα ονόματα των θυμάτων κοσμούσαν έναν τοίχο του Pulse και πολλοί άνθρωποι, που συμμετείχαν στην τελετή, φορούσαν μπλουζάκια, που έφεραν μηνύματα, όπως «δεν θα αφήσουμε το μίσος να νικήσει» .

Δύο γυναίκες, η μία με τη σημαία του ουράνιου τόξου στα μαλλιά της, αγκαλιάζονταν σφιχτά τη στιγμή που τα ονόματα των θυμάτων διαβάζονταν δυνατά.

Απλά έπρεπε να έρθουμε σήμερα εδώ” , δήλωσε ο Joe Moy, 56 ετών, ο οποίος έχει δύο gay παιδιά και παρακολούθησε την εκδήλωση με τη σύζυγό του. “Ήταν μια τεράστια έκρηξη αγάπης.

Οι επιζώντες και τα θύματα είχαν συγκεντρωθεί στο Pulse από νωρίς τα ξημερώματα  στις 2:02 πμ για να σηματοδοτήσουν την ακριβή στιγμή, που ο δολοφόνος Omar Mateen, 29 ετών, άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια που ο κόσμος διασκέδαζε στο λάτιν club. Πυροβόλησε αδιακρίτως προς τον κόσμο που χόρευε κι έπειτα έστρεψε τα πυρά του στο μπαρ και στις τουαλέτες.

Κρατώντας ομήρους κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με την αστυνομία, ο Mateen δήλωσε πίστη σ’ έναν ηγέτη κάποιας ομάδας του Ισλαμικού Κράτους, πριν σκοτωθεί σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις αρχές.

Η χήρα του δράστη, Noor Salman, κατηγορείται από το ομοσπονδιακό δικαστήριο για συνέργεια κι υποκίνηση της επίθεσης του συζύγου της.

Σ’ αυτή την τραγική επίθεση μίσους, σκοτώθηκαν περισσότερα LGBTQI άτομα, απ’ όσα σκοτώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των περιστατiκών, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Συνασπισμού Προγραμμάτων για την Καταπολέμηση της Βίας (National Coalition of Anti-Violence Programs).

Βέβαια δεν έλειψαν κι οι παραφωνίες όταν, την ίδια μέρα, ένας ομοφοβικός διαδηλωτής άρχισε να φωνάζει, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και χωρίς κανέναν σεβασμό: “Προσοχή! Όλοι οι ομοφυλόφιλοι θα καούν σαν τα κοτόπουλα στην κόλαση» , ωστόσο, η αντίδραση της αστυνομίας ήταν ακαριαία κι ο δράστης συνελήφθη αμέσως και απομακρύνθηκε από το σημείο.




Δες και αυτό!