Πολιτικοί δεν θα παραστούν στο St. Patrick’s Day Parade στη Βοστόνη μετά τον αποκλεισμό της LGBT ομάδας

09/03/2017
από

Μερικοί από τους κορυφαίους πολιτικούς της Μασαχουσέτης δήλωσαν την Τετάρτη, ότι δεν θα παραστούν στην παρέλαση για τον εορτασμό του Αγίου Πατρικίου (St. Patrick’s Day Parade) στη Νότια Βοστόνη, μετά από απόφαση των διοργανωτών για απαγορεύσουν σε gay και τρανς βετεράνους στρατιωτικούς να παρελάσουν, μετά από δύο χρόνια συνεχούς συμμετοχής τους στην ίδια εκδήλωση.

Ο κυβερνήτης, κ. Charlie Baker, κι ο δήμαρχος της Βοστόνης, κ. Martin J. Walsh, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην παραστούν την παρέλαση στις 17 Μαρτίου, λόγω αυτής της απόφασης και με δήλωσή του, ο δήμαρχος ενθάρρυνε το κοινό να κάνει το ίδιο.

«Εγώ δεν θα ανεχθώ διακρίσεις στην πόλη μας οποιαδήποτε μορφής» , δήλωσε ο κ. Walsh προσθέτοντας «Δεν θα έρθω στην παρέλαση, εκτός κι αν αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση. Όποιος εκτιμά την πόλη μας να κάνει το ίδιο.

H ομάδα Outvet στην St. Patrick’s Day Parade το 2016 στη Ν. Βοστόνη

Ο κυβερνήτης κ. Baker δήλωσε ότι το να αποκλείσει η συγκεκριμένη ομάδα: “Δεν έχει κανένα νόημα. Αν οι ομάδες βετεράνων δεν επιτρέπεται να παρελάσουν για οποιονδήποτε λόγο, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα κάνω κάτι άλλο εκείνη την ημέρα» , είπε στους δημοσιογράφους.

Η διαμάχη ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης, όταν το συμβούλιο των διοργανωτών της παρέλασης (South Boston Allied War Veterans Council) ψήφισε 9 έναντι 4 ψήφων σχετικά με το αν θα επιτρέψουν ή όχι στην ομάδα OutVet, που αποτελείται από τους LGBT Βετεράνους Πολέμου να συμμετάσχουν στην παρέλαση ή όχι.

Ο κ. Dan Magoon, εκτελεστικός διευθυντής των πεσόντων ηρώων της Μασαχουσέτης (Massachusetts Fallen Heroes) παραιτήθηκε από επικεφαλής στρατάρχης της παρέλασης λόγω αυτής της απόφασης. Ο κ. Magoon, που μάλιστα ψήφισε υπέρ της συμπερίληψης των LGBT βετεράνων, είπε ότι υπάρχει «ισχυρή αντιπολίτευση» στο συμβούλιο.

Δεν μας λένε κάτι σαφές ή συγκεκριμένο για κάποιο περιστατικό, αλλά αυτό που κάνουν είναι αρκετό για να αμφιταλαντεύονται όσοι συμμετέχουν στην ψηφοφορία», είπε ο κ. Magoon.

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του Συμβουλίου Βετεράνων Πολέμου, η παρέλαση δεν απαγορεύει τις L.G.B.T. ομάδες, αλλά «δεν θα επιτρέψει τη διαφήμιση ή προβολή του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου ως κάτι που θα πρέπει με κάποιον τρόπο να απεικονίζεται ως θέμα της παρέλασης μας.

Ο Επίσκοπος κ. Bryan, ο ιδρυτής της ομάδας OutVets, είπε ότι οι διοργανωτές της παρέλασης του είπαν το βράδυ της Τετάρτης, ότι ένα μικρό σήμα με το ουράνιο τόξο, που αποτελεί μέρος του λογότυπου της ομάδας, παραβιάζει τους κανόνες δεοντολογίας του συμβουλίου από το 2014. «Μου έπεσε το σαγόνι στο πάτωμα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες στην παρέλαση από την ομάδα φορούσαν τζάκετ με το λογότυπο της LGBT ομάδας και το 2015 και το 2016, χωρίς πρόβλημα, είπε. Σήμερα, οι διοργανωτές λένε ότι η ομάδα είχε παραβιάσει τους κανόνες δύο χρόνια κατά συρροή.

Οι διοργανωτές είπαν στον Επίσκοπο ότι θα επιτρέψουν στην ομάδα να παρελάσει μόνο αν αφαιρεθεί το ουράνιο τόξο ή δεν εμφανίζουν το λογότυπο, το οποίο φυσικά ο ίδιος αρνήθηκε.

Αρνούνται να αλλάξουν μυαλά», είπε ο Bryan. “Είναι κολλημένοι σε μια απόκρυφη εποχή της ιστορίας μας».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι διοργανωτές της παρέλαση παραπονέθηκαν και για κάτι άλλο. Επιτρέποντας στην ομάδα OutVets να συμμετάσχει τα δύο προηγούμενα χρόνια τους είχε κοστίσει την υποστήριξη από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Οι ηγέτες του Συμβουλίου των βετεράνων δεν απαντούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ούτε σε τηλεφωνήματα από την Τετάρτη το βράδυ, ώστε να απαντήσουν στα σχόλια.

Αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να υφίσταται, αφού οι OutVets παρέλασαν συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς ούτε ένα περιστατικό», δήλωσε ο κ. Magoon.

Η ομάδα OutVet ήταν η πρώτη L.G.B.T. ομάδα που συμμετείχε στην συγκεκριμένη παρέλαση της Βοστόνης. Μια τέτοια απόφαση είναι οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα δικαιώματα των gay και trans ατόμων, όπου δεν θα το περίμενε κανείς από μία από τις πιο φιλελεύθερες πόλεις.

Ο κ. Michael Flaherty, δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «αηδιαστική», προσθέτοντας ότι, “Όποιος ψήφισε γι’ αυτό είναι ανόητος.

Ο γερουσιαστή κ. Edward J. Markey είπε ότι θα μποϊκοτάρει πάρα πολύ την παρέλαση, εκτός εάν το Συμβούλιο αλλάξει την απόφασή του, την οποία αποκάλεσε «μια ξαφνική και ανεξήγητη ανατροπή».

Από την Τετάρτη χορηγοί της παρέλασης άρχισαν να εγκαταλείπουν. Το σούπερ μάρκετ Stop & Shop δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίζει πλέον την παρέλαση κι η Anheuser-Busch, δήλωσε ότι η συμμετοχή της στην παρέλαση βρίσκεται υπό “αξιολόγηση”.

Πηγή: New York Times




Δες και αυτό!