Επίθεση με δακρυγόνα σε gay πάρτι στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

14/02/2017
από

Επίθεση μίσους σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στο κλαμπ “Super Super”, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, κατά τη διάρκεια ενός LGBT+ πάρτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άγνωστοι πέταξαν αρκετά δακρυγόνα, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ατόμων.

Η αφίσα του πάρτι στο κλαμπ Super Super

Την επίθεση καταδίκασε το Zagreb Pride, το οποίο απαιτεί από την αστυνομία να διεξάγει γρήγορη κι αποτελεσματική έρευνα, ώστε να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Παράλληλα, ζητά να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBTIQ προσώπων στο Ζάγκρεμπ και την Κροατία.

Ένα από τα θύματα που τραυματίστηκε την ώρα της επίθεσης

Όπως σημειώνει κι η σχετική ανακοίνωση:

“Τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζουμε μια κλιμάκωση μίσους σε δημόσιους χώρους, που τροφοδοτείται από την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της ακροδεξιάς, μια συμπεριφορά που εναντιώνεται στις συνταγματικές αρχές της Κροατίας κι υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Έχουμε τονίσει την έλλειψη κυβερνητικής αντίδρασης σ΄αυτές τις φασιστικές εκρήξεις σε σχέση με την καταστροφή του μνημείου στο Γιασένοβατς, καθώς και την άρνησή να καταδικάσει κάθε μορφή υποκίνησης μίσους. Η χθεσινή επίθεση καταδεικνύει ρητά και κατηγορηματικά τη λεπτή γραμμή μεταξύ του μίσους και της βίας. Επιπλέον, καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, Andrej Plenković, τον υπουργό Εσωτερικών, Vlaho Orepić, καθώς και σύσσωμη την κυβέρνηση να καταδικάσει αποφασιστικά, δυνατά και καθαρά αυτή τη βίαιη πράξη, που στρέφεται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των LGBTIQ ανθρώπων, των πολιτών της Κροατίας, δείχνοντας ότι το μίσος κι η βία δεν είναι οι αξίες της κοινωνίας μας. Δε θα παραδοθούμε ή θα κάνουμε πίσω στον αγώνα για τ΄ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα σωπάσουμε με τα δακρυγόνα, όπως δεν σωπάσαμε το 2002, κατά τη διάρκεια της πρώτης Pride παρέλασης. Η δικαιοσύνη κι η αγάπη είναι με το μέρος μας και θα παρελάσουμε όλοι περήφανα, όχι μόνο στις 10 Ιουνίου -στο 16ο Zagreb Pride- αλλά επίσης κάθε μέρα έξω στους δικούς μας τέσσερις τοίχους. Το μίσος δεν θα μπορέσει ποτέ να νικήσει την αγάπη.”

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!