50.000 gay άνδρες δικαιώνονται με βασιλική έγκριση στη Μεγάλη Βρετανία

01/02/2017
από

Περισσότεροι από 50.000 gay άνδρες απαλλάσσονται των κατηγοριών με επίσημη βασιλική χορήγηση χάριτος από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε Βασιλική Έγκριση για το νέο νομοσχέδιο, που συγχωρεί τυχόν σεξουαλικές πράξεις μεταξύ αντρών, μιας και σήμερα δεν είναι πλέον έγκλημα στην Αγγλία και την Ουαλία.

Η συγχώρεση ισχύει μόνο για τους άνδρες που δεν είναι πλέον εν ζωή, ενώ οι υπόλοιποι που έχουν καταδικαστεί με βάση τον παλιό νόμο μπορούν να προσφεύγουν στις αρχές ατομικά, ώστε να εκκαθαριστεί το ποινικό τους μητρώο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Sam Gyimah χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική και πρόσθεσε:

Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αναιρέσουμε το κακό που έχει προκληθεί, αλλά ζητούμε συγγνώμη και λαμβάνουμε μέτρα για να διορθώσουμε αυτά τα λάθη.”

Η φιλανθρωπική οργάνωση του Λονδίνο για τα gay δικαιώματα “Stonewall” περιγράφει τα συγχωροχάρτια ως ένα άλλο σημαντικό ορόσημο με στόχο την ισότητα.

Το νέο μέτρο είναι γνωστό ως “The Turing Law” (ο νόμος του Turing), ακολουθεί την απονομή χάριτος ενός ήρωα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και βρίσκεται σε ισχύ από το 2013.

Ο Alan Turing εργάστηκε στις μυστικές υπηρεσίες Bletchley Park κατά τη διάρκεια του πολέμου και κατάφερε να σπάσει τον Γερμανικό κώδικα Enigma. Xιλιάδες ζωές σώθηκαν χάρη της ικανότητας του βρετανικού στρατού να διαβάζει τα κωδικοποιημένα γερμανικά μηνύματα.

Μετά τον πόλεμο ο Turing καταδικάστηκε για το αδίκημα περί άσεμνης ομοσεξουαλικής συμπεριφοράς. Η καταδίκη του περιελάμβανε χημικό ευνουχισμό ως μέρος της τιμωρίας και “θεραπείας”, οπότε επέλεξε να αυτοκτονήσει το 1954.

Σε μια προσπάθεια αλλαγής της κοινωνία απέναντι στα gay, bi και trans άτομα, ο πρώην πρωθυπουργός εργασίας Γκόρντον Μπράουν εξέδωσε το 2009 επίσημη δημόσια συγγνώμη σχετικά με τον τρόπο που υποβλήθηκε σε θεραπεία ο Turing.

O Βρετανός συγγραφέας, Όσκαρ Ουάιλντ είναι επίσης ένας εκ των 50.000 αντρών. Το 1895 καταδικάστηκε για δύο χρόνια σε καταναγκαστικά έργα λόγω του ομόφυλου σεξουαλικού προσανατολισμού του.




Δες και αυτό!