Ο σωστός καθαρισμός πριν το πρωκτικό σεξ

06/02/2017

Η τήρηση κανόνων υγιεινής κι η φροντίδα των ευαίσθητων περιοχών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την απόλαυση του sex. Σε ό,τι αφορά τον gay πληθυσμό, η ανάγκη είναι πιο επιτακτική καθότι ο ελλιπής καθαρισμός του πρωκτού με την παρουσία κοπράνων δεν μειώνει μόνο την απόλαυση, αλλά αυξάνει και την επικινδυνότητα για τη μετάδοση λοιμώξεων.

Πολλά έχουν κατά καιρούς ειπωθεί για τον καθαρισμό της περιπρωκτικής περιοχής πριν από το σεξ. Σε γενικές γραμμές ο οργανισμός εφόσον δεν υπάρχει κάποια ασθένεια έχει την δυνατότητα από μόνος του να διατηρεί την περιοχή αυτή καθαρή. Συγκεκριμένα το ορθό είναι περισσότερο καθαρό μετά από μια πλήρη αφόδευσηΟ περαιτέρω καθαρισμός με άλλα μέσα είναι μεν αποδεκτός, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως οι τρόποι αυτοί πλεονεκτούν.

H εντερική χλωρίδα (μικρόβια) αποτελείται από τουλάχιστον 400 είδη μικροβίων, ένας απ’ τους ρόλους των οποίων είναι να προστατεύουν από την ανάπτυξη παθογόνων, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος χρήσης αντισηπτικών και αντιμικροβιακών ουσιών όπως Betadine , οινόπνευμα για την αποφυγή ερεθισμών η ακόμη και εγκαυμάτων. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουμε πως πρέπει να είναι καθαρά τα τελευταία εκατοστά του ορθού.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο καθαρισμός με νερό αποβαίνει αρκετός. Προσοχή χρειάζεται στη θερμοκρασία του νερού. Δεν επιθυμούμε ακραίες θερμοκρασίες (παγωμένο ή καυτό), ούτε μεγάλες ποσότητες με μια μόνο φορά.

Γι αυτούς που θεωρούν πως το επιθυμητό αποτέλεσμα δε θα επέλθει με τον προαναφερθέντα τρόπο, η χρήση υποκλυσμών (γνωστοί ως κλύσματα) είναι εφικτή. Υπάρχει η δυνατότητα έτοιμων υποκλυσμών από τα φαρμακεία (FLEET -ENEMA) αλλά και υπoκλυσμών με συστατικά που φτιάχνουμε οι ίδιοι (νερό, πράσινο σαπούνι και duchalac). Ωστόσο, οι επιλογές αυτές ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις έντονης δυσκοιλιότητας και σε περιπτώσεις ανασφάλειας.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να αποδοθεί στον τρόπο που εκτελούνται οι υποκλυσμοί. Ρύγχοι και συσκευές πλύσεις χρήζουν αργής και όχι βαθιάς εισόδου στο ορθό (2-3 εκ.), καθότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθούν βλάβες, όπως έλκη ή να επιδεινωθούν ήδη υπάρχουσες. Αναλυτικά, η προώθηση του ρύγχους στο εσωτερικό του εντέρου πρέπει να εκτελείται με μαλακές κινήσεις, στοχεύοντας στον αυλό κι όχι στα τοιχώματα. Το ίδιο οφείλει να γίνεται και με την ποσότητα του υγρού, που πρέπει να εγχύνεται αργά για να αποφευχθεί η έξοδος του από τον πρωκτό. Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα πριν από τη σεξουαλική επαφή που δύναται να γίνει ο καθαρισμός, αυτό εξατομικεύεται ανάλογα με κάθε περίπτωση. Στις πλείστες των περιπτώσεων μια ώρα πριν είναι αρκετή χωρίς να σημαίνει αυτό πως δε υπάρχουν άτομα ιδίως δυσκοίλια, που μπορεί να χρειαστούν περισσότερη ώρα ή ακόμη και περισσότερους υποκλυσμούς.

Εν κατακλείδι, ας έχουμε όλοι κατά νου δύο ουσιώδους σημασίας γνώσεις:

  1. Κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος και μοναδικός, γι αυτό κι ο τρόπος και χρόνος καθαρισμού πρέπει να εξατομικεύεται.
  2. Η χρήση προφυλακτικού είναι αναγκαία συνθήκη για τη διαφύλαξη τόσο της δικής μας υγείας όσο και των συντρόφων μας.

Διαβάστε ακόμα:




Δες και αυτό!