Ο Νώντας Δαμόπουλος είναι ο νέος “ήρωας” της πόλης

30/11/2015
Φωτογραφία: Μαργαρίτα Νικητάκη

O Νώντας Δαμόπουλος πρωταγωνιστεί στη χορευτική performance The Hero, που ανεβαίνει σήμερα (30/11) στο θέατρο Πόρτα. Πρόκειται για το νέο έργο της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη, βασισμένο στην έννοια του ήρωα ως ιστορικό πρόσωπο αλλά και ως αποτέλεσμα ανθρώπινης επινόησης.

Εμείς μιλήσαμε μαζί του, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία μας να πάρουμε συνέντευξη από έναν “Ήρωα”.

Νώντα από σήμερα γίνεσαι ένας “ήρωας” στην παράσταση The Hero της Σοφίας Μαυραγάνη. Μίλα μας λίγο για αυτή τη συνεργασία.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε για μένα η ερευνητική διαδικασία, η οποία επεκτάθηκε τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό επίπεδο. Δώσαμε μεγάλη έμφαση στη προετοιμασία μου ως ερμηνευτή για τις απαιτήσεις του έργου καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ποιότητες του σώματος. Σε αυτή τη διάθεση συντονίστηκαν και οι υπόλοιποι συντελεστές και στήθηκε η παράσταση. Στη προκειμένη περίπτωση μιλάμε, δηλαδή, για μια σουπερ-συνεργασία, με σούπερ-συντελεστές και σούπερ-διαδικασία.

Το “The Hero” αποτελεί μια χορευτική performance με εσένα μοναδικό “εκτελεστή” της; Υπήρχε κάτι που σε δυσκόλεψε;

Οι βασικές δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν κυριώς τεχνικές. Η παράσταση απαιτεί υψηλό βαθμό εγρήγορσης, λήψη στιγμιαίων αποφάσεων επί σκηνής και προσωπική έκθεση. Είναι η πρώτη φορά για μένα που δουλεύω πάνω στη λογική της ανοιχτής δομής παράστασης (βασικού χορογραφικού εργαλείου της Σοφίας Μαυραγάνη) και μου πήρε χρόνο να βρω την ισορροπία μεταξύ του ζητούμενου του έργου και της δικής μου θέσης μέσα σε αυτό. Μια επιπλέον δυσκολία που αντιμετώπισαμε ήταν η απόφαση σχετικά με τη φόρμα του Ήρωα και τη σχέση της ή όχι με τα στερεότυπα του παρελθόντος και την αισθητική των υπερηρώων.

© Margarita Nikitaki_ 02_-1
Φωτογραφία: Μαργαρίτα Νικητάκη

Οι ήρωες αποτελούν φαντασιακά δημιουργήματα ή κοινωνικές αντανακλάσεις; Τι απαντά το έργο σε αυτό;

Κατά τη γνώμη μου, φαντασιακά δημιουργήματα είναι οι υπερήρωες και οι πράξεις τους είναι ένας τρόπος έμμεσης εκπλήρωσης των επιθυμιών μας. Οι φαντασιακοί αυτοί ήρωες είναι ειδικά σχεδιασμένοι και προγραμματισμένοι. Οι ήρωες ως κοινωνικές αντανακλάσεις είναι προσωρινοί και γρήγορα καταναλώσιμοι. Η ηρωική πράξη δύσκολα συγχρονίζεται με το παρόν της. Στο τώρα είναι πράξη και στο μέλλον ίσως να γίνει και ηρωική. Ανάλογα με τη περίσταση. Ο ήρωας του έργου στέκεται μόνος απεναντί στις προσδοκίες και θέτει ερωτήματα. Οι απαντήσεις είναι δικές σας.

Ποιοι είναι οι δικοί σου ήρωες;

Δε προλαβαίνω να αποκτήσω. Με το που θεωρώ κάποιον ήρωα μου, το επόμενο βήμα είναι να τον απομυθοποιήσω.

Η εποχή μας έχει ανάγκη από ήρωες;

Η εποχή μας έχει ανάγκη από νερό, αέρα, τροφή, λιγότερη καταστροφή, περισσότερη κατανόηση, άθληση, φαντασία, ηρεμία, ξεκούραση, ταξίδια, αγάπη, ήλιο, θαλασσα, τρέλα και λίγη μπαλίτσα.

Φωτογραφία: Μαργαρίτα Νικητάκη
Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη, φωτογραφία: Δέσποινα Σπύρου

Οι περισσότεροι ήρωες που γνωρίζω “χαρακτηρίζονται” από μια ετεροκανονικότητα. Θα μπορούσες να ταυτιστείς με έναν gay ή τρανς ήρωα;

Κανονικότατα!

Άλλα καλλιτεχνικά σχέδια;

Πέρα από τον Ήρωα, συμμετέχω στις νέες παραγωγές  των χορογράφων Ίρις Κάραγιαν και Χάρη Κούσιου. Συνεχίζω τη περιοδία με το έργο planites της Πατρίσιας Απέργη. Θα πετάξω με τον Ήρωα σε άλλες πόλεις και χωριά και θα πάρω το πτυχίο σουπερ-αθλητή από τα ΤΕΦΑΑ.

 

Συντελεστές

Ιδέα – Δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη

Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας

Σύμβουλος Δραματουργίας: Μιράντα Μανασιάδη

Κοστούμια – Σκηνικός Χώρος: Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί: Bασίλης Κλωτσοτήρας

Ερμηνεία – Συν-δημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος

Βοηθός χορογράφου: Δρόσος Σκώτης

Προετοιμασία ερμηνευτή: Melina Seldes

Επιστημονικός συνεργάτης: Αγνή Παπαδοπούλου

Συντονισμός: Γιώργος Κατσώνης

Παραγωγή: FINGERSIX

[infobox maintitle=”Παραστάσεις: Θέατρο Πόρτα, κάθε Δευτέρα από 30 Νοεμβρίου στις 21.15 Διάρκεια παράστασης: 45 – 50 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€ Ανέργων 8€” subtitle=”” bg=”red” color=”black” opacity=”off” space=”30″ link=”no link”]

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!