Αντώνης Σιγάλας: Γιατί δεν πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης

15/09/2015

maxresdefault-3Στους λόγους για τους οποίους δεν πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, ο υποψήφιος βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Αντώνης Σιγάλας.

Όπως υποστήριξε:

Το σύμφωνο συμβίωσης ήταν ίσως το πιο ώριμο δικαιωματικό θέμα μαζί με το μεταναστευτικό, στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε μάλιστα κατατεθειμένο σχέδιο νόμου το οποίο είχε γίνει και τροπολογία για να μπει μέσα και σε άλλα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.


Από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ ανέλαβαν στην εξουσία συστάθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής δεν είχε μέσα κανέναν εκπρόσωπο της ΛΟΑΤ κοινότητας (μέλη της νομοπαρασκευαστικής ήταν αποκλειστικά καθηγήτριες πανεπιστημίου και δύο μέλη του γραφείου του γραφείου του γενικού γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου). Έγιναν δύο μεγάλες συναντήσεις του γγ του υπουργείου με όλες τις ΛΟΑΤ οργανώσεις για διαβούλευση όπου υπήρξε σε πολύ καλό κλίμα μια διεξοδική συζήτηση. Την πρώτη φορά έγινε μια αρχική συζήτηση και τη δεύτερη παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή το σχέδιο νόμου. Ενδιάμεσα έγιναν τρεις ή τέσσερις συναντήσεις της ομάδας σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου με το γγ του υπουργείου και το γραφείο του, μετά από δική μας πρωτοβουλία, για να ενημερωθούμε για την πορεία του σχεδίου νόμου. Το σχέδιο νόμου, το οποίο τελικά ήταν έτοιμο τον Ιούνιο και προαναγγέλθηκε στο pride της Αθήνας από τον Κωστή Παπαϊωάννου, τελικά δεν πήρε το δρόμο για ψήφιση στην ολομέλεια τηςβουλής.


Ως εκ τούτου εγώ τοποθετώ το κομμάτι των ευθυνών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που δεν έβαλε το θέμα κατά προτεραιότητα, καθώς και στην ηγεσία του υπουργείου, που δεν άσκησε όλη την επιρροή του για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι το επιχείρημα της έλλειψης χρόνου δεν είναι απολύτως πειστικό και επαρκές, παρά το γεγονός ότι πράγματι έχει μια βάση, για τον απλούστατο λόγο ότι η βουλή εδώ και μερικές εβδομάδες ψηφίζει προαπαιτούμενα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με διαδικασίες κατεπείγοντος. Και ειδικότερα για το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχω να πω ότι έφερε σε δύο ημέρες για ψήφιση στη βουλή το σχέδιο Χαμηλοθώρη για την αλλαγή του καθεστώτος των πλειστηριασμών, θέτοντας μια θηλειά στο λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Το εισηγήθηκε μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός. Το επιχείρημα λοιπόν ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε για ένα θέμα που σοβεί εδώ και χρόνια και μάλιστα υπάρχει καταδικαστική απόφαση του ΕΕΔΑ για την Ελλάδα, δεν είναι επαρκές, γιατί όταν υπάρχει επιταγή των δανειστών σύρονται όλοι από τα μαλλιά και νομοθετούν σε δύο μέρες και μάλιστα κλωτσηδόν.”

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!