Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια ψήφισε η Λετονία

10/11/2023
από
Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, σε μια ιστορική πρωτιά για τη χώρα της Βαλτικής.

Την Πέμπτη (9 Νοεμβρίου) οι βουλευτές ψήφισαν να επιτραπεί και στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια το δικαίωμα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης στο πλαίσιο μιας σειράς νομοθετικών αλλαγών που θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα του 2024.

Τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν ορισμένα φορολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά οφέλη, καθώς και δικαίωμα επίσκεψης σε νοσοκομείο, αν και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν λιγότερα δικαιώματα από τα παντρεμένα στρέιτ ζευγάρια. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και στο ελληνικό πλαίσιο.

Ο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής Kaspars Zalitis, σημείωσε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης εξακολουθούν να μην μπορούν να τεκνοθετούν και να αντιμετωπίζουν κληρονομικά ζητήματα στη Λετονία.

«Πρόκειται για μια σπουδαία αρχή», δήλωσε στο Reuters. «Η Λετονία δεν είναι πια μία από τις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια».

Στις χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν νομικά τα ομόφυλα ζευγάρια, περιλαμβάνονται η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ουγγαρία.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τον διορισμό του Edgars Rinkēvičs, του πρώτου ανοιχτά γκέι αρχηγού κράτους, τόσο της Λετονίας όσο και της Ευρώπης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ορκίστηκε πρόεδρος της Λετονίας στις 8 Ιουλίου μετά την εκλογική του νίκη στις εκλογές του 2023.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Rinkēvičs υποσχέθηκε να «σπάσει το γυάλινο ταβάνι» και να συμβάλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων που έχουν γίνει «σημαντικό πρόβλημα» στη Λετονία.

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, θα υπερασπιστώ τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ισχυρής Λετονίας, μιας νόμιμης και δίκαιης Λετονίας, την ευημερία του λαού, μια συμπεριληπτική κοινωνία με σεβασμό», δήλωσε ο Rinkēvičs.

Ελπίζουμε να προχωρήσει σύντομα και στη θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο.
Δες και αυτό!