Η Τσεχία απέρριψε πρόταση για την ισότητα στον γάμο

29/02/2024
από
Η κυβέρνηση της Τσεχίας προχώρησε στην επέκταση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αλλά απέρριψε πρόταση για την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία.

Στις 28 Φεβρουαρίου, η κάτω βουλή του κοινοβουλίου απέρριψε νομοσχέδιο που θα επέτρεπε σε κουήρ άτομα να παντρεύονται και να τεκνοθετούν από κοινού, αλλά επέκτεινε το υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης.

Το νέο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε με 123-36 ψήφους, θα δώσει περισσότερα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δικαιωμάτων τεκνοθεσίας.

Επί του παρόντος, ο νόμος δεν επιτρέπει στα ζευγάρια να τεκνοθετούν από κοινού, να έχουν μαζί περιουσία ή ακόμη και να λαμβάνουν σύνταξη χηρείας.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, η κοινή τεκνοθεσία θα είναι δυνατή – αλλά μόνο εάν ένας από τους συντρόφους είναι βιολογικός γονέας του εν λόγω παιδιού.

Ένας από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, ο Josef Bernard, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης: «Ο υφιστάμενος θεσμός της νομικής συμβίωσης δεν είναι ικανοποιητικός. Θα πρέπει να επεκταθεί, σε αυτό υπάρχει συμφωνία στην Κάτω Βουλή».

Νομοθετική πρόταση που θα επέτρεπε πλήρη δικαιώματα τεκνοθεσίας δεν πέρασε, καθώς έλαβε μόλις 66 ψήφους υπέρ, έναντι 54 κατά και 64 αποχές. Για να γίνει νόμος του κράτους απαιτούνταν η πλειοψηφία των παρόντων νομοθετών ή τουλάχιστον 93 ψήφους υπέρ.

Η νομοθεσία που εν τέλει ψηφίστηκε, δεν έχει ακόμη λάβει την έγκριση της Γερουσίας και του Προέδρου Petr Pavel πριν υπογραφεί σε νόμο. Ο Pavel ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι και έχει εκφράσει τη συμφωνία του για την ισότητα στον γάμο.

Μετά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος Pavel έκανε μια ανάρτηση στο X, επισημαίνοντας ότι η πίστη του στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ακλόνητη.

«Αναγνωρίζω την αρχή της ελευθερίας και της ισότητας κάθε ατόμου από τη σκοπιά του νόμου και δεν βλέπω κανένα λόγο να περιοριστούν τα δικαιώματα με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό», έγραψε.

«Πιστεύω ότι είμαστε μια ανεκτική κοινωνία και θα διορθώσουμε αυτά τα δικαιώματα το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη θέση μου».

Η ομάδα Jsme Fer (Είμαστε δίκαιοι) – η οποία κάνει εκστρατεία υπέρ της ισότητας στον γάμο – έγραψε στο X (πρώην Twitter) ότι «είναι μια θλιβερή μέρα για τη δικαιοσύνη και την ισότητα στη χώρα μας».

«Παρά την ξεκάθαρη υποστήριξη της πλειοψηφίας υπέρ του γάμου για όλους στην Τσεχική Δημοκρατία, [το Κοινοβούλιο] δεν υιοθέτησε αυτόν τον νόμο».

Σύμφωνα με περσινή έρευνα της CVVM, το 58% συμφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ακόμα ένας μεγαλύτερος αριθμός συμφωνεί με τα ίσα δικαιώματα στην τεκνοθεσία.
Δες και αυτό!