Ας γνωρίσουμε το BOTOX

03/03/2015

botox-manΤόσος ντόρος για το BOTΟΧ δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους, βρήκαμε τους ειδικούς και μέσα από 8 ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι και πως λειτουργεί.

Τι  είναι  το BOTOX;

To Botox είναι μια πρωτεΐνη γνωστή ως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α. Η εμπορική του ονομασία είναι BOTOX  ALLERGAN και DYSPORT.

Ποιος είναι ο μηχανισμός λειτουργίας της θεραπείας αυτής;

Ο μηχανισμός λειτουργίας συνίσταται στον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης της ακετυλχολίνης που διακόπτει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς.
Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματιστεί, η δράση του φαρμάκου δεν επιτρέπει την κίνηση των μυών, κάτι που οδηγεί στην σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους τους.  χωρίς όμως να χάνουμε την εκφραστικότητά μας. Είναι μία θεραπεία με θεαματικά αποτελέσματα .Όμως εκτός από τηναισθητική ιατρική , το BOTOX χρησιμοποιείται και σε παθήσεις όπως ημικρανίες πρωτοπαθής υπεριδρωσία , ραιβόκρανο , βλεφαρόσπασμο,κ.α.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Με την χρήση μιας μικροσκοπικής βελόνας εγχύεται η ιδανική για κάθε περιστατικό ποσότητα της ουσίας  στα σημεία που έχει καθορίσει ο γιατρός. Η όλη διαδικασία δε διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Δεν προκαλείται πόνος ,παρά μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία ,η οποία δύναται να αντιμετωπιστεί με αναισθητική κρέμα. Ο ασθενής μετά από την εφαρμογή του Botox μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, με μικρούς περιορισμούς(αποφυγή σάουνας,χαμάμ,ηλιοθεραπεία και άσκηση) για 2 ημέρες.

Σε ποια  σημεία γίνεται;

Το BOTOX  χρησιμοποιείται για τις ρυτίδες του μεσόφρυου, του μετώπου,γύρω από τα μάτια, στα πλάγια της μύτης , γύρω από τα μάτια, στο πηγούνι, στο λαιμό, στο μπούστο(άνω θωρακικό τοίχωμα) κ.λ.π.

Πότε θα έχω ορατά αποτελέσματα και πόσο διαρκούν;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από 4-7 ημέρες και ολοκληρώνονται ένα μήνα μετά. Η κινητικότητα των μυών θα επανέλθει σταδιακά σε ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών. Συνήθως χρειάζονται δυο θεραπείες το χρόνο για να διατηρηθεί το όμορφο αποτέλεσμα και να  μην επιτρέψουμε στις ρυτίδες έκφρασης να εμφανιστούν ξανά.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσω το Botox;

H ιδανική ηλικία ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αφού η δημιουργία των ρυτίδων δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία αλλά και την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου. Γι αυτό και προσπαθούμε συχνά να λειτουργούμε προληπτικά ώστε να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε τη ρυτίδωση. Σε νέα άτομα  όπου έχουν κληρονομική ,συνήθως ,προδιάθεση  ανάπτυξης μίας συγκεκριμένης ρυτίδας λόγω έκφρασης,  προτείνουμε το Baby-Botox, μία τεχνική όπου χρησιμοποιούμε την ελάχιστη δυνατή δόση , με άριστα αποτελέσματα.

Πόσες φορές μπορώ να κάνω τη θεραπεία; 

Σύμφωνα με κλινικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί όσες φορές και να προχωρήσει κανείς στη θεραπεία του Botox το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο. Μάλιστα τις περισσότερες φορές μετά από 3-4 θεραπείες το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται, μιας και “ξεχνάμε” να κάνουμε τις κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες.Το χρονικό διάστημα επανέγχυσης  υπολογίζεται γύρω στους 6 μήνες. Η δε επαναληπτική συνεδρία μετά την εφαρμογή γίνεται σε χρονικό διάστημα 10-20 ημέρες μετά την αρχική έγχυση  κι όχι πιο αργά γιατί τότε ο οργανισμός την αναγνωρίζει σαν νέα έγχυση και επειδή είναι πολύ σύντομα μαθαίνει να το εξουδετερώνει αναπτύσσοντας αντίσωμα στην ουσία.

Υπάρχουν παρενέργειες στη θεραπεία;

Τα αποτελέσματα είναι πλήρως αναστρέψιμα και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Μετά την θεραπεία ενδέχεται να δημιουργηθούν μικροσκοπικές κοκκινίλες στα σημεία των εγχύσεων οι οποίες υποχωρούν μετά από 10-20 λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φεύγοντας από το ιατρείο ,τα σημάδια αυτά θα έχουν εξαφανιστεί. Μπορείτε λοιπόν να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας χωρίς κανένα πρόβλημα.

[box type=”info” ]Περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπεία μπορείς να πάρεις από το εξειδικευμένο προσωπικό του Athens City Med στο τηλέφωνο 210 77 74 737 ή στο site τους www.athenscitymed.gr[/box]




Δες και αυτό!