Οι δύο λεσβίες που έφτιαξαν το αγρόκτημα των ονείρων τους στο Όρεγκον

13/01/2015

willowwittΉταν χειμώνας στο Ashland του Oregon, όταν η Suzanne Willow (δεξιά) και η Lanita Witt συνάντησαν ένα φρεσκοκαθαρισμένο μονοπάτι κοντά στο Grizzly Peak. Το ακολούθησαν.

«Είδαμε μία πινακίδα “Πωλείται” που έδειχνε στο πουθενά», θυμάται η Witt. «Το ακολουθήσαμε και βρήκαμε μία δασώδη έκταση θαμμένη σε χιόνι ύψους πάνω από ένα μέτρο. Εκεί βρισκόταν μία παλιά αγροικία, που την είχε χτίσει ένας Ελβετός αγελαδοτρόφος τη δεκαετία του 1920».

Μερικές εβδομάδες αργότεραα, η βοηθός φυσιοθεραπευτή (Willow) και η γιατρός με ειδικότητα στη μαιευτική-γυναικολογία (Witt) έδωσαν 5.000 δολάρια σε μετρητά και έγιναν ιδιοκτήτριες των 440 εκταρίων. Αυτό συνέβη πριν από 30 χρόνια.

«Η μητέρα μου μου είπε “με τίποτα”» λέει η Witt, γελώντας. Οι γονείς της είχαν μεγαλώσει σε μία γερμανική κοινότητα αγροτών στο Τέξας. «Μας έλεγε να κρατήσουμε τις κανονικές δουλειές μας».

Και τις κράτησαν. Το ζευγάρι συνέχισε να δουλεύει επί 8ώρου βάσεως όπως προηγουμένως, ακόμα κι όταν απέκτησαν ένα ολόκληρο κοπάδι ζώων, με τη βοήθεια της κόρης τους, Brooke. Σήμερα, το ζωικό κεφάλαιο της φάρμας αποτελείται από χοίρους φυλής Berkshire, κατσίκες και κότες. Το κρέας και το γάλα τους είναι πολύ δημοφιλές στην κοινότητα του Αshland.

Τα πρώτα εννιά χρόνια λειτουργούσαν τη φάρμα μόνες τους, παράλληλα με τις κανονικές δουλειές τους. Επίσης, διαχειρίζονταν το δάσος εντός της έκτασης με αειφόρες μεθόδους, ενώ προχώρησαν και σε αποκατάσταση των επιφανειακών νερών του κτήματος (λίμνες, ρέματα).

«Ξεπατωθήκαμε στη δουλειά», λέει η Witt, 64 ετών σήμερα, που δουλεύει ακόμα 8ωρο στο νοσοκομείο και πουλάει τα προϊόντα Willow-Witt στην τοπική Αγορά Αγροτών. «Έχουμε δουλέψει για να έχουμε αυτή τη γη. Είμαστε φροντιστές της. Και κάθε μέρα, έρχομαι σπίτι μου και βλέπω αυτό τον παράδεισο».

Τώρα έχουν τρεις εργαζόμενους, που τους βοηθούν κυρίως με την αγροτουριστική επιχείρηση, που έχουν ξεκινήσει και πηγαίνει πολύ καλά.

Περιπετειώδεις τύποι μένουν στο στούντιο και στο «Meadow House» (Σπίτι στο Λιβάδι) τον χειμώνα για σκι και παρατήρηση των αστεριών. Το καλοκαίρι, υπάρχει ιδιωτικός χώρος κατασκήνωσης, με σκηνές από καμβά. Οι επισκέπτες μαγειρεύουν ό,τι θέλουν από το περιβόλι και από τον καταψύκτη που είναι γεμάτος με διάφορα κρεατικά, όπως κατσικίσια λουκάνικα και χοιρινό ελευθέρας βοσκής. Η Λανίτα, μάλιστα, οργανώνει και καθοδηγεί γκρουπ επισκεπτών στα άγρια λιβάδια της περιοχής Cascades-Siskyou, όπου βόσκουν οι κατσίκες.

Η μόνη περίοδος που ξεκουράζονται όταν η θερμοκρασία πέφτει υπό το μηδέν. Τότε κάθονται μπροστά στο τζάκι και παίζουν Scrabble, διαβάζουν βιβλία και φροντίζουν τα θηλυκά ζώα που κυοφορούν. «Είναι μια υπέροχη ζωή», λέει η Witt.

Παντρεύτηκαν το 2013

Μόλις η νομοθεσία τους το επέτρεψε, δέθηκαν με χαρά με τα δεσμά του γάμου, δηλαδή το 2013, όπως λένε στο Avmag.gr. «Είμαστε μαζί 35 χρόνια», μας λέει η Suzanne και «έχουμε μία κόρη και μία εγγονή. Παντρευτήκαμε στην πολιτεία της Καλιφόρνια, την πιο κοντινή πολιτεία που επιτρεπόταν τότε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Το 2014 νομιμοποίησε τους γκέι γάμους και το Όρεγκον. Οι ζωές μας είναι άρρηκτα δεμένες, αφού και οι δύο ασχολούμαστε με τις αγροτικές δουλειές στο κτήμα, μαζί με τους υπέροχους εργαζόμενους της φάρμας».

Με πληροφορίες από το Modernfarmer.com

Φωτογραφία: Daniel Cronin

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!