Συζητάμε με το λεσβιακό ζευγάρι που ανέτρεψε τα δεδομένα της Αλβανίας

H Alba Ahmetaj και η Edlira Mara είναι ζευγάρι. Στις 19 Μαΐου αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ανεπίσημη γαμήλια τελετή στην ταράτσα του δημαρχείου της αλβανικής πρωτεύουσας. Η τελετή, πέρα από επισφράγιση της προσωπικής τους σχέσης, σηματοδοτεί μια συμβολική στιγμή για την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη συντηρητική βαλκανική χώρα.

Η Edlira και η Alba γνωρίστηκαν πριν από 14 χρόνια σε ένα πάρτι της ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητας. Από εκείνη την μέρα μέχρι σήμερα είναι μαζί. Συμβιώνουν εδώ και 10 χρόνια και πριν από περισσότερο από τρία χρόνια απέκτησαν δυο παιδιά. «Είμαστε μητέρες δύο πανέμορφων δίδυμων κοριτσιών και είμαστε οι πιο τυχεροί άνθρωποι στη ζωή. Έχουμε τόσα πολλά, σε έναν κόσμο όπου άνθρωποι σαν εμάς δεν πρέπει να έχουν πολλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αγωνιστούμε για τους λιγότερο τυχερούς και για ίσα δικαιώματα», αναφέρει η Alba στο ANTIVIRUS.

Το ζευγάρι προχώρησε στην κίνηση αυτή με στόχο να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση της χώρας να αναγνωρίσει γάμους σαν τον δικό τους. Στην Αλβανία ισχύει το εξής παράδοξο: ο οικογενειακός κώδικας ορίζει τον γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ωστόσο στο αρ. 53 ο συνταγματικός νομοθέτης δηλώνει ρητά πως «ο καθένας έχει δικαίωμα να παντρεύεται και να δημιουργεί οικογένεια». Το αλβανικό κράτος ωστόσο πεισματικά επιμένει, όπως διευκρινίζει στο ANTIVIRUS το ζευγάρι, να μην αναγνωρίζει ομόφυλους γάμους και οικογένειες.

«Η κατάσταση στην Αλβανία δεν είναι καλή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Έχουμε μόνο έναν νόμο που υποτίθεται ότι μας προστατεύει από τις διακρίσεις, αλλά δεν εφαρμόζεται. Οι θρησκευτικές κοινότητες γίνονται όλο και πιο εχθρικές και βίαιες απέναντί μας. Χρησιμοποιούν μάλιστα κάθε βρώμικο τρόπο για να μας πολεμήσουν, όπως οι συκοφαντίες και η παραπληροφόρηση. Η πολιτική κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η αντιπολίτευση γίνεται συντηρητική και δεν βλέπουμε καθόλου πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα θέματά μας», σημειώνει το ζευγάρι σχετικά με την αλβανική κοινωνική πραγματικότητα.

«Μετά τη γαμήλια τελετή μας, υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για τα ομόφυλα σύμφωνα συμβίωσης και θα το επιδιώξουμε και αργά ή γρήγορα θα το πετύχουμε. Η συζήτηση για την υιοθεσία είναι ακόμη ανοιχτή. Η Eda και εγώ περιμένουμε την απάντηση του ανώτατου δικαστηρίου, προκειμένου να μεταφέρουμε την υπόθεσή μας στο συνταγματικό δικαστήριο. Και μετά από αυτό, πιστεύω ότι θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Ενισχύει τη σημασία της ορατότητας και της αγάπης απέναντι στις αντιξοότητες. Γνωρίζοντας ότι η ένωσή μας εμπνέει άλλους να ζήσουναυθεντικά, με γεμίζει με τεράστια υπερηφάνεια και χαρά», υπογραμμίζει η Alba σχετικά ό,τι ακολούθησε μετά το γάμο.
Δες και αυτό!