46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Στην «Αρκουδότρυπα» ο Χρυσός Διόνυσος

0
160
Αποσπώντας τον Χρυσό Διόνυσο, η «Αρκουδότρυπα» γίνεται αυτόματα η πρώτη ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διαδικασία ανάδειξης των βραβείων Όσκαρ μικρού μήκους.

Το πρώτο μέρος της μεγάλου μήκους ταινίας «Τριλογία της Αρκουδότρυπας», με τίτλο «Αρκουδότρυπα», σε σκηνοθεσία Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου κατάφερε να αποσπάσει τον Χρυσό Διόνυσο αλλά και το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την εκπληκτική Χαρά Κυριαζή, στο 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

«Είναι μια πρόταση για τα Όσκαρ ενάντια στον εμπορευματοποιημένο κινηματογράφο της κατανάλωσης. Μια υπενθύμιση ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε από άλλους να μας χρηματοδοτήσουν», δήλωσε σχετικά με την ταινία η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού, Εύα Στεφανή.

Αποσπώντας τον Χρυσό Διόνυσο, η «Αρκουδότρυπα» γίνεται αυτόματα η πρώτη ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διαδικασία ανάδειξης των βραβείων Όσκαρ μικρού μήκους.

Με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο τον Λευτέρη Χαρίτο, η ταινία «κατάφερε με τα μέσα που είχε να θίξει σημαντικά ζητήματα παραμένοντας διεισδυτική, αυθεντική και γενναία. Ξεφεύγοντας από τις στερεότυπες καταγραφές της ελληνικής επαρχίας με τρόπο που σπάνια βλέπουμε στο ελληνικό σινεμά, οι δημιουργοί κέρδισαν ένα μεγάλο στοίχημα…».

Για την ερμηνεία της Χαράς Κυριαζή η κριτική επιτροπή δήλωσε: «Στην ηθοποιό που μας συγκίνησε με μια αναζωογονητικά αυθεντική και ρεαλιστική ερμηνεία. Με εσωτερικότητα και λιτότητα, κατάφερε να μας συμπαρασύρει στην συναισθηματική κατάσταση μιας ηρωίδας που ακόμα και ανάμεσα σε κάθε της σιωπή, καταφέρνει τελικά να μας πει τα πάντα.»

Τριλογία της Αρκουδότρυπας ή πώς να σώσουμε τον ανεξάρτητο queer κινηματογράφο

Η Ταινία

Η Τριλογία της Αρκουδότρυπας μας ταξιδεύει στο ορεινό τοπίο της Ελάτης Τρικάλων μέσα από μια ιστορία για την κουήρ αγάπη που διαδραματίζεται στα πυκνά και καταπράσινα βουνά της ορεινής Πίνδου. Η ιστορία ξεκινά όταν η 19χρονη Αργυρώ, μαθαίνει πως η παιδική της φίλη Αννέτα έμεινε έγκυος και σκοπεύει να μετακομίσει με τον φίλο της στη πόλη, εγκαταλείποντας το χωριό στο οποίο μεγάλωσαν. Εκπληρώνοντας μια υπόσχεση από παλιά, οι δύο φίλες αποφασίζουν να πάνε στη θρυλική σπηλιά της «Αρκουδότρυπας» όπου και θα αντικρίσουν τους βαθύτερους φόβους τους.

Η ταινία χωρίζεται σε τρεις μεσαίου μήκους ταινίες, αλλά και σε μία μεγάλου μήκους η οποία προορίζεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024, όπου και θα κάνει πρεμιέρα σε σχετικό φεστιβάλ για μεγάλου μήκους ταινίες.

Το πρώτο μέρος της μεγάλου μήκους, και το 1/3 της Τριλογίας, η «Αρκουδότρυπα» πρόκειται για μια τρυφερή ταινία για την ενηλικίωση, την φιλία και τον έρωτα, που μιλά για τις κουήρ σχέσεις στην επαρχία, ιδίως μεταξύ γυναικών, που σπάνια βλέπουμε να απεικονίζονται στο λευκό πανί. Η ταινία διαπραγματεύεται τόσο την σύγκρουση όσο και την αρμονία μεταξύ του παραδοσιακού και του μοντέρνου, συνδυάζοντας τη παράδοση του τόπου με τα προσωπικά βιώματα των δημιουργών.