Φινλανδία : Το νομοσχέδιο για τον ουδέτερο γάμο φτάνει το κοινοβούλιο

20/02/2014
antivirus magazine διαφήμιση

Flag_of_FinlandΤο Φινλανδικό κοινοβούλιο θα συζητήσει την Πέμπτη αν θα γίνει η τελική σκανδιναβική χώρα η οποία θα περάσει ένα νόμο για τον γάμο ουδέτερου φύλου ( gender-neutral marriage ).

Περίπου 166.000 Φινλανδοί πολίτες υπέγραψαν την πρωτοβουλία των πολιτών, η οποία έφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη-αλλά περισσότερο από 42.000 πολίτες έχουν υπογράψει ψήφισμα εναντίον τυχόν νομοθετικών αλλαγών.

Το θέμα έχει εξεταστεί στο παρελθόν, όταν 76 βουλευτές υπέγραψαν ένα προηγούμενο νομοσχέδιο . Αυτή η προσπάθεια έπεσε στο στάδιο της επιτροπής , χάρη στην αντίδραση από τους Χριστιανοδημοκράτες, το Κέντρο , τον Εθνικό συνασπισμό MPS και το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών.

Αυτή η οπισθοδρόμηση μπορεί να καθυστέρησε τη συζήτηση αλλά επέτρεψε την υλοποίηση μιας εκστρατείας ώστε το θέμα να επανέλθει. Ο νόμος διασφαλίζει ότι κάθε πρόταση που θα εξασφαλίζει 50.000 υπογραφές πρέπει να παρουσιάζεται στο κοινοβούλιο και να τη συζητούν οι βουλευτές . Η εκστρατεία Tahdon 2013 ξεκίνησε το 2013 και σε διάστημα έξι μηνών υπεγράφη πάνω από 166.000 ανθρώπους και οι οποίοι επιθυμούν ένας γάμο στον οποίο δεν θα αναφέρεται πλέον το φύλο καθώς και το δικαίωμα σε χρήση κοινού ονόματος από το ζευγάρι ιδίου φύλου , όπως ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια, καθώς και δικαίωμα στην υιοθεσία.

Η Φινλανδική κοινωνία είναι ανεκτική με την ομοφυλοφιλία. Γενικά η Φινλανδία είναι μια χώρα που ο νόμος προστατεύει τους πολίτες καθώς και όσους ζουν στην επικράτεια της . Άλλωστε κανείς στη Φινλανδία δε μπορεί να κάνει διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας, υγείας, πολιτικής παράταξης, σεξουαλικού προσανατολισμού. Από το 2002 στη Φινλανδία ισχύει το σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης και για τα ζευγάρια ιδίου φύλου αλλά όχι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. 

Η πρόταση υποβλήθηκε στην πρόεδρο του κοινοβουλίου Eero Heinäluoma τον Δεκέμβριο 2013. Μετά την αρχική συζήτηση την Πέμπτη, θα περάσει και πάλι στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων .

Δημοσκοπήσεις σχετικά με το θέμα δείχνουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης για το γάμο ατόμων ιδίου φύλου κατά 58% , και 34 % των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην ιδέα.

Το antivirus θα σας ενημερώσει για τον θέμα με επιπλέον άρθρα.

Με πηγές από : Φινλανδική Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία

Σχετικό άρθρο Και οι Φινλανδοί θέλουν το γάμο

 

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!