Σουηδία: Παραίτηση της πρωθυπουργού Magdalena Andersson

16/09/2022
από
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson παραιτήθηκε μετά την αποδοχή της ήττας στις γενικές εκλογές.

Μπορεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Andersson να κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις γενικές εκλογές της Κυριακής (11 Σεπτεμβρίου), ωστόσο, οι το κόμμα των Δημοκρατών, ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα με νεοναζιστική καταγωγή, ήρθε στη δεύτερη θέση με 73 έδρες, και έτσι το δεξιό μπλοκ ξεπέρασε τον σημερινό κεντροαριστερό συνασπισμό, με 176 έδρες έναντι 173, με καταμετρημένο το 99%.

Η Andersson ανακοίνωσε την παραίτησή της σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (14 Σεπτεμβρίου).

Αποδέχτηκε την ήττα, παρά το γεγονός ότι το επίσημο αποτέλεσμα παρέμεινε ασαφές μέχρι την εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων, λέγοντας: «Στο κοινοβούλιο, έχουν πλεονέκτημα μίας ή δύο εδρών. Είναι μια ισχνή πλειοψηφία, αλλά είναι μια πλειοψηφία». 

Κατά τη διάρκεια της εποχής της, η Andersson, ως πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, προώθησε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ Σουηδών και διόρισε την πρώτη τρανς υπουργό της χώρας το 2021.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Σουηδίας θα αποτελείται από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες και το δεξιό προς το κεντροδεξιό Κόμμα των Μετριοπαθών, Χριστιανοδημοκρατών, και Φιλελεύθερων.

Ο αρχηγός του μετριοπαθούς κόμματος Ulf Kristersson αναμένεται να ηγηθεί του συνασπισμού, πριν από τον αμφιλεγόμενο επικεφαλής των Σουηδών Δημοκρατικών, Jimmie Åkesson.

Ο Kristersson έκανε μια θριαμβευτική ομιλία μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, λέγοντας: «Θα ξεκινήσω τώρα το έργο του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης που μπορεί να ηγηθεί στα πράγματα, μια κυβέρνηση για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες.

«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στην κοινωνία, φόβος για τη βία, ανησυχία για την οικονομία», είπε.

«Ο κόσμος είναι πολύ αβέβαιος και η πολιτική πόλωση έχει γίνει πολύ μεγάλη και στη Σουηδία. Επομένως, το μήνυμά μου είναι ότι θέλω να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε».

Το Sewden Democrats έχει φασιστικές ρίζες, έχοντας προέλθει από ένα νεοναζιστικό κίνημα τη δεκαετία του 1990.

Το κόμμα έχει κάνει μια προσπάθεια να ανανεώσει την εικόνα του με έναν αρχηγό κόμματος, ο οποίος, όπως το είπε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Jonas Hinnfors, θέλει «να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας συνηθισμένος τύπος… που ψήνει λουκάνικα, μιλάει κανονικά και πηγαίνει ταξίδια στα Κανάρια Νησιά».

Παρά την αλλαγή στη βιτρίνα, το κόμμα έχει απίστευτα διχαστικές, αντιμεταναστευτικές πολιτικές που υπόσχονται να «κρατήσουν τη Σουηδία σουηδική» ως απάντηση στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς τους μετανάστες στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγού κόμματος, ο Akesson είπε ότι οι μουσουλμάνοι ήταν «η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και υποστήριξε την ψήφο του «Swexit» για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – ενώ αργότερα εγκατέλειψε την υπεράσπιση του.

 




Δες και αυτό!