Σουηδία: Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου από τα 16 έτη

18/04/2024
από
Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ψήφισε νόμο που μειώνει το κατώτατο όριο ηλικίας για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας  φύλου από τα 18 στα 16 και διευκολύνει την πρόσβαση σε επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου.

Ο νόμος πέρασε με 234 ψήφους υπέρ και 94 κατά από το 349μελές κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Ενώ η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη που εισήγαγε τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου το 1972, η νέα πρόταση, που αποσκοπεί στο να επιτρέψει τον αυτοπροσδιορισμό και να απλοποιήσει τη διαδικασία, προκάλεσε έντονη συζήτηση στη χώρα.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του συντηρητικού πρωθυπουργού, Ulf Kristersson, ήταν διχασμένος ως προς το θέμα, με τους δικούς του Μετριοπαθείς (Moderate party) και τους Φιλελεύθερους (Liberals) να υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον νόμο, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (Christian Democrats) να στέκονται εναντίον του.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, το λαϊκιστικό κόμμα με ακροδεξιές ρίζες που υποστηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο αλλά δεν συμμετέχει σε αυτήν, ήταν επίσης αντίθετοι.

«Η μεγάλη πλειονότητα των Σουηδών δεν θα παρατηρήσει ποτέ ότι ο νόμος έχει αλλάξει, αλλά για έναν αριθμό τρανς ατόμων ο νέος νόμος κάνει μεγάλη και σημαντική διαφορά», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Johan Hultberg, βουλευτής που εκπροσωπεί το κυβερνών συντηρητικό Μετριοπαθές κόμμα.

Πέρα από τη μείωση της ηλικίας, η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στο να καταστήσει απλούστερο για ένα άτομο να προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

«Η διαδικασία σήμερα είναι πολύ χρονοβόρα, μπορεί να χρειαστούν έως και επτά χρόνια για να αλλάξει κανείς το νόμιμο φύλο του στη Σουηδία», δήλωσε στο AFP ο Peter Sidlund Ponkala, πρόεδρος της Σουηδικής Ομοσπονδίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα (RFSL).

Δύο νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου του 2025: Ένας που θα ρυθμίζει τις επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου και ένας που θα ρυθμίζει τη διοικητική διαδικασία για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Τα άτομα θα μπορούν να προβούν νόμιμα σε αυτήν από την ηλικία των 16 ετών, αν και θα χρειάζονται την έγκριση των γονέων τους, ενός γιατρού και του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας.

Επίσης, μια σημαντική αλλαγή που φέρνουν οι νέοι νόμοι είναι ότι πλέον δεν θα απαιτείται διάγνωση «δυσφορίας φύλου».

Οι επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου θα επιτρέπονται από την ηλικία των 18 ετών, αλλά δεν θα απαιτούν πλέον την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου. Η αφαίρεση ωοθηκών ή όρχεων θα επιτρέπεται μόνο από την ηλικία των 23 ετών, όπως ισχύει σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη παρόμοιους νόμους.




Δες και αυτό!