Σιγκαπούρη: Τέλος στην ποινικοποίηση του γκέι σεξ μεταξύ ανδρών 

22/08/2022
από
Σιγκαπούρη

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong ανακοίνωσε τη λήξη του άρθρου 377A, του νόμου της χώρας που ποινικοποιεί το γκέι σεξ. 

 Το άρθρο 377Α του ποινικού κώδικα της Σιγκαπούρης, το οποίο απαγορεύει τη συναινετική, ομοφυλοφιλική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ανδρών, εισήχθη τη δεκαετία του 1930 υπό τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία. 

 Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές αγωνίζονται επί χρόνια για να καταργήσουν την απαρχαιωμένη απαγόρευση του γκέι σεξ, η οποία καθιστά το συναινετικό σεξ έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και δύο χρόνια. 

Την Κυριακή (21 Αυγούστου), ο πρωθυπουργός Lee Hsein Loong ανακοίνωσε ότι η Σιγκαπούρη δε θα ποινικοποιεί πλέον το σεξ μεταξύ ανδρών. 

 Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Lee επεσήμανε ότι η κατάργηση του 377A συζητήθηκε τελευταία φορά το 2007, όπου η κυβέρνηση «δεν κατάφερε να καταργήσει τον νόμο» και αντ’ αυτού αποφάσισε να «μην τον εφαρμόσει ενεργά». 

 «Θα ήταν πολύ διχαστικό να επιβληθεί το ζήτημα τότε», είπε. 

Ο Lee συνέχισε: «Τώρα, 15 χρόνια αργότερα, οι συμπεριφορές έχουν αλλάξει αισθητά. Ενώ παραμένουμε μια γενικά συντηρητική κοινωνία, οι ομοφυλόφιλοι είναι πλέον καλύτερα αποδεκτοί στη Σιγκαπούρη, ειδικά μεταξύ των νεότερων. Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε ξανά το θεμελιώδες ερώτημα: «Πρέπει το σεξ μεταξύ ανδρών να είναι ποινικό αδίκημα;» 

 Ο Lee αναγνώρισε ότι «οι πολίτες της Σιγκαπούρης εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν η ομοφυλοφιλία είναι σωστή ή λάθος», αλλά είπε ότι «οι περισσότεροι αποδέχονται ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η συμπεριφορά ενός ατόμου είναι προσωπική και ατομική του υπόθεση και ότι το σεξ μεταξύ ανδρών δεν πρέπει να είναι ποινικό αδίκημα.» 

 «Η ιδιωτική σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ενηλίκων που συναινούν δεν εγείρει κανένα ζήτημα νόμου και τάξης», πρόσθεσε. 

 «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να διώκονται οι άνθρωποι γι’ αυτό, ούτε να είναι έγκλημα… Η κυβέρνηση θα καταργήσει το άρθρο 377Α και θα αποποινικοποιήσει το σεξ μεταξύ ανδρών. Πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό και κάτι που οι περισσότεροι κάτοικοι της Σιγκαπούρης θα αποδεχτούν τώρα. Αυτό θα ευθυγραμμίσει τον νόμο με τα τρέχοντα κοινωνικά ήθη και ελπίζω να φέρει κάποια ανακούφιση στους ομοφυλόφιλους της Σιγκαπούρης.»

Ο Leow Yangfa, εκτελεστικός διευθυντής της ΛΟΑΤΚΙ+ φιλανθρωπικής οργάνωσης της Σιγκαπούρης Oogachaga, δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες που η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης θα καταργήσει το Άρθρο 377A μέσω του κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει πολλά για τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Η αποποινικοποίηση όχι μόνο θα βελτιώσει τη ζωή των ΛΟΑΤ ατόμων και των οικογενειών τους, αλλά θα φέρει και άλλα προφανή οφέλη στις επιχειρήσεις, το εμπόριο και τη διεθνή φήμη της Σιγκαπούρης, καθιστώντας αυτή την ανακοίνωση ευπρόσδεκτη από πολλές πλευρές. Αναμένουμε με ανυπομονησία την εποικοδομητική συζήτηση στο Κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες».  

Σιγκαπούρη

Αρκετές ασιατικές χώρες απομακρύνονται σιγά σιγά από τους βρετανικούς αποικιακούς νόμους που ποινικοποιούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Το 2019, η Ταϊβάν έγινε η πρώτη χώρα στην Ασία που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών και φέτος ακολούθησε η Ταϊλάνδη. 

Η Ταϊβάν η πρώτη χώρα της Ασίας που είπε “ναι” στην ισότητα στον γάμο

https://avmag.gr/326523/i-tailandi-tha-ginei-i-proti-chora-tis-notioanatolikis-asias-poy-tha-nomimopoiei-to-symfono-symviosis-gia-ta-omofyla-zeygaria/




Δες και αυτό!