Η Ταϊλάνδη θα γίνει η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας με σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

09/06/2022
από
Η Ταϊλάνδη πρόκειται να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποίησε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να δηλώσουν τη σχέση τους στην Ταϊλάνδη. Το νομοσχέδιο αποφεύγει τον όρο «γάμος», αλλά θα επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να κατέχουν από κοινού περιουσία, να τεκνοθετούν και να έχουν κληρονομικά δικαιώματα μεταξύ συντρόφων.

Το νομοσχέδιο πηγαίνει τώρα στο κοινοβούλιο της χώρας για έγκριση. Εάν εγκριθεί, η Ταϊλάνδη θα είναι η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που θα αναγνωρίσει τα ομόφυλα ζευγάρια με νόμο.

Θα γίνει, επίσης, η δεύτερη χώρα στην Ασία που θα επιτρέπει την ένωση γκέι ατόμων, μετά τη νομιμοποίηση της ισότητας στον γάμο στη Ταϊβάν το 2019.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Rachada Dhnadirek είπε την Τρίτη (7 Ιουνίου) ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούλιο του 2020. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να μελετήσει το νομοσχέδιο και να λάβει δημόσια σχόλια προτού το εγκρίνει.

«Το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα ορόσημο για την κοινωνία της Ταϊλάνδης στην προώθηση της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε η Dhnadirek. «Αυτό ενισχύει τις οικογένειες των ατόμων με σεξουαλική ποικιλομορφία και είναι κατάλληλο για τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες».

Οι ακτιβιστές έχουν υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ταϊλάνδη, αλλά τονίζουν ότι δεν πάει αρκετά μακριά.

Ο Tattep Ruangprapaikitseree, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής και γενικός γραμματέας της προοδευτικής οργάνωσης νεολαίας Free Youth, είπε ότι το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί ορόσημο για την ισότητα στην Ταϊλάνδη», ανέφερε το CNN. Αντίθετα, ο Tattep υποστήριξε ότι είναι ένα «εμπόδιο για την επίτευξη γάμου για όλους».




Δες και αυτό!