Οι Προφήτες: Ένας queer έρωτας στα χρόνια της αμερικανικής σκλαβιάς

22/06/2022
από
Οι Προφήτες
Οι Προφήτες είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για την αγάπη δύο queer μαύρων ανδρών και τις επικίνδυνες συνέπειες της διεκδίκησης και της απόλαυσης αυτής της αγάπης.

Στο πρώτο του μυθιστόρημα ο Robert Jones, Jr. αφηγείται τη δραματική ιστορία δύο σκλάβων ανδρών – του Αϊζάια και του Σάμιουελ – που ερωτεύονται σε μια φυτεία του Μισισιπή. Οι δυο τους είναι αχώριστοι από παιδιά. Και όταν από παιδικοί φίλοι γίνονται εραστές, είναι ο ρομαντισμός τους που ανατρέπει τη λειτουργία της φυτείας.

Μακάρι αυτό το βιβλίο να μας αγγίξει όλους με τη μαγεία του, να αποκαταστήσει μέσα μας τη μνήμη του πιο μαχητικού και του πιο τρυφερού εαυτού μας. -The New York Times Book Review

Κέρδισε ένα αντίτυπο του βιβλίου Διαγωνισμός

Σε έναν κόσμο και σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι διαπραγματεύσιμα, ο συγγραφέας αποφασίζει να αφήσει αδιαπραγμάτευτο τον queer έρωτα και να τον θέσει ως κινητήρια δύναμη για την δράση και ανάδειξη και των άλλων χαρακτήρων του μυθιστορήματος.

Οι Προφήτες

Είναι δηλαδή αυτός ο έρωτας (και όχι η ελευθερία) που ανυψώνεται σε ισχυρό σύμβολο που όχι μόνο φωτίζει τη λειτουργία της σκλαβιάς, αλλά αναγκάζει τους άλλους σε δράση, αποκαλύπτοντας θανατηφόρα μυστικά, επιθυμίες και τρέλες. Ο σκληρός αφέντης, ο επιστάτης του, οι ευνοούμενοι, οι γυναίκες αντικείμενα -δούλες, σώματα για ηδονή και για τεκνοποιία- αλλά και κιβωτοί της συλλογικής μνήμης και της συλλογικής ψυχής, ο σκλάβος που γίνεται το φερέφωνο των λευκών -και της πίστης τους- φέρνοντας με άλλη μορφή την καταπίεση μέσα στην κοινότητα των ομοιών του.

Ένα νέο είδος έπους… Ένα μεγάλο επίτευγμα… Ο ονειρικός ρεαλισμός του βιβλίου φέρνει στον νου το έργο της Toni Morrison… αλλά η αιχμηρή εστίαση στις κοινωνικές δυναμικές το κάνει να ξεχωρίζει με δικό του τρόπο. – Entertainment Weekly

Μαζί με τους ήρωες του βιβλίου “Οι Προφήτες” «μιλούν» και οι φωνές των προγόνων τους, που φέρνουν τόσο την ιστορικότητα όσο και την υπερηφάνεια της φυλής του Σάμιουελ και του Αϊζάια, οι οποίοι κατάγονται από τον λαό Kosongo (Αφρική). Οι Kosongo είναι γνωστοί για την αντίληψη τη ρευστότητας σε σχέση με το φύλο. Στην αφήγηση του Jones συναντάμε τον Kosii και τον Elewa, άντρες εραστές των οποίων τα πνεύματα, όπως ο Σάμιουελ και o Αϊζάια, ήταν συνδεδεμένα από τη γέννησή τους και που παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στον κόσμο και τα έθιμα των Kosongo.

Το δουλεμπόριο καταστρέφει τους Kosongo, μερικοί από τους οποίους οδηγούνται σε ένα βάναυσο ταξίδι στον Ατλαντικό. Με αυτόν τον τρόπο, το βιβλίο εξετάζει τη ρήξη των γενεαλογιών και τη δημιουργία του Αμερικανού σκλάβου, αντίθετους εκλεκτικούς κόσμους και συστήματα πεποιθήσεων – τον ​​αφρικανικό κόσμο από τον οποίο κατάγονται οι σκλάβοι και τον νέο κόσμο του αμερικανικού νότου.

Φιλόδοξο και δυνατό -Vanity Fair

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος, με τον οποίο καταγράφεται η αποδοχή του έρωτα μεταξύ δύο ανδρών και πως ο σταδιακός εξοστρακισμός τους αποδίδεται στην εξάπλωση της χριστιανικής θρησκείας αλλά και στην επιδίωξης του αφέντη να δημιουργήσει νέα εργατικά χέρια με το υποχρεωτικό ζευγάρωμα των σκλάβων του.

Το βιβλίο, συνολικά, είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη υπόσταση, που κανένας εξευτελισμός και καμία απαξίωση δεν μπορούν να εκμηδενίσουν. Ένας ύμνος στους Αφροαμερικανούς και ένας ύμνος στον γκέι έρωτα, που περιγράφεται χωρίς περιστροφές και καθαγιάζεται μέσα από το βιβλίο.

iNFO

Το βιβλίο “Οι Προφήτες” είναι διαθέσιμο από τις εκδόσεις Διόπτρα. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του National Book Award των ΗΠΑ για το 2021 ενώ έχει κερδίσει πλήθος βραβείων: ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, NPR, The Washington Post, The Boston Globe, Time, USA Today, Entertainment Weekly, Real Simple, Parade, Buzzfeed, Electric Literature, LitHub, BookRiot, PopSugar, Goop, Library Journal, BookBub, KCRW

 Μπορείτε να πάρετε μια γεύση διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες του βιβλίου




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!