Το ΕΔΑΔ δικαιώνει μητέρα θύματος ομοφοβικής δολοφονίας στη Βουλγαρία

ΕΔΑΑ
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που εδρεύει στο Στρασβούργο, διέταξε τη Βουλγαρία να καταβάλει αποζημίωση στη μητέρα ενός νεαρού άνδρα που σκοτώθηκε μετά από ομοφοβική επίθεση, κάτι που όμως η βουλγαρική δικαιοσύνη δεν αναγνώρισε.

Το ΕΔΑΔ έκρινε την Τρίτη ότι η Βουλγαρία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στην Hristina Stoyanova, της οποίας ο 26χρονος γιος, Mihail Stoyanov, έπεσε θύμα ομοφοβικής δολοφονίας στη Σόφια τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η αποζημίωση υπολογίστηκε πάνω από 10.000 ευρώ, μαζί με τα έξοδα, με το σκεπτικό της παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο θάνατος του Mihail Stoyanov, φοιτητή Ιατρικής, ήταν ένα από τα πιο προβεβλημένα ομοφοβικά εγκλήματα στην ιστορία της Βουλγαρίας.

Οι τρεις δράστες ήταν μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που περιπολούσαν στο πάρκο Borisova Gradina της πρωτεύουσας για άτομα που θεωρούσαν ομοφυλόφιλα και αποφάσισαν να επιτεθούν στον Stoyanov. Το επόμενο πρωί, ένας περαστικός βρήκε το πτώμα του και κάλεσε την αστυνομία.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι, παρόλο που τα τοπικά δικαστήρια είχαν αποδείξει σαφώς ότι ο λόγος της δολοφονίας ήταν το μίσος των δραστών για τα ΛΟΑΤ άτομα, δεν υπήρξαν νομικές συνέπειες για αυτό, καθώς ο βουλγαρικός ποινικός κώδικας δεν αναφέρει την ομοφοβία ως επιβαρυντικό παράγοντα.

Οι δράστες συνελήφθησαν το 2010 και δύο από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο άλλος εμφανίστηκε ως μάρτυρας στη δίκη.

«Αυτή η πολυαναμενόμενη απόφαση αποδίδει δικαιοσύνη σε όλους τους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», δήλωσε ο Radoslav Stoyanov, ακτιβιστής ΛΟΑΤ και μέλος της Βουλγαρικής Επιτροπής Ελσίνκι, σε δήλωσή του.

«Όταν το κίνητρο του δράστη βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή τα χαρακτηριστικά φύλου του θύματος, αυτό απειλεί όλους τους ανθρώπους που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό, ταυτότητα ή χαρακτηριστικά. Εάν ένα άτομο δολοφονηθεί σήμερα επειδή είναι ομοφυλόφιλος, εγώ, ως ομοφυλόφιλος άνδρας, έχω κάθε λόγο να φοβάμαι ότι είμαι πιθανός στόχος», πρόσθεσε.

Μετά τη δολοφονία του Mihail Stoyanov, έχουν σημειωθεί κι άλλα ομοφοβικά εγκλήματα στη Βουλγαρία.

Τον Οκτώβριο του 2020, ομοφυλόφιλοι έφηβοι δέχθηκαν επίθεση από χούλιγκανς του ποδοσφαίρου στην πόλη Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη).

Την άνοιξη του 2021, καθώς η Βουλγαρία διένυε έναν εκλογικό κύκλο που είδε την προσέλευση των ψηφοφόρων των ακροδεξιών κομμάτων να μειώνεται, αρκετές επιθέσεις φέρεται να οργανώθηκαν από παρατάξεις που πρόσκεινται σε ορισμένες περιθωριακές εθνικιστικές ομάδες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν από τις γενικές και προεδρικές εκλογές, το ΛΟΑΤ κέντρο “Rainbow Hub” δέχθηκε επίθεση από τον Μπόγιαν Ρασάτε, υποψήφιο για την προεδρία, ο οποίος αργότερα συνελήφθη.

https://avmag.gr/319636/to-eyropaiko-dikastirio-apofasise-ta-omofyla-zeygaria-me-paidia-prepei-na-anagnorizontai-os-oikogeneia/

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!