Βουλγαρία: Φασιστικός όχλος κατέστρεψε ΛΟΑΤΙ κέντρο κοινότητας

03/11/2021
από
Βουλγαρία
Βουλγαρία

Ένα ΛΟΑΤΙ κέντρο κοινότητας στη Βουλγαρία καταστράφηκε σε επίθεση ομάδας φασιστών, με επικεφαλής έναν ακροδεξιό υποψήφιο για την προεδρία. Ο εξοπλισμός συντρίφτηκε, ενώ ο χώρος βανδαλίστηκε.

Η επίθεση έγινε στις 30 Οκτωβρίου στο Rainbow Hub, ένα ΛΟΑΤΙ κοινοτικό κέντρο στη Σόφια της Βουλγαρίας, όταν δέκα άνδρες εισέβαλλαν, ενώ δύο τρανς γυναίκες συντόνιζαν μια κοινοτική συνάντησης.

Ο Μπόγιαν Ρασάτε (Boyan Rasate), γνωστός ακροδεξιός ηγέτης στη Βουλγαρία, ο οποίος είναι επί του παρόντος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, ηγήθηκε της επίθεσης. Ο Ρασάτε είναι ηγέτης του εξτρεμιστικού κόμματος Βουλγαρική Εθνική Ένωση και φέρεται να έσκασε τα λάστιχα ενός μοτοποδηλάτου που ήταν σταθμευμένο έξω από το Rainbow Hub, πριν ο ίδιος και η ομάδα του τραπούν σε φυγή, αφού κατέστρεψαν το κέντρο.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα, αλλά ο Ρασάτε έχει ασυλία κράτησης, λόγω της υποψηφιότητάς του. Στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή (30 Οκτωβρίου) ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει την επίθεση κατά του ΛΟΑΤΚΙ+ κέντρου κοινότητας.

Το 2008, ο Ρασάτε καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση για βίαιη ομοφοβική επίθεση στην πρώτη παρέλαση υπερηφάνειας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία.

Το Ίδρυμα Bilitis, το οποίο είναι ο παλαιότερος ενεργός ΛΟΑΤΙ οργανισμός στη Βουλγαρία και έχει τη συνδιαχείριση του Rainbow Hub, δημοσίευσε φωτογραφίες του βανδαλισμένου κοινοτικού κέντρου στα social media και εξήγησε τι συνέβη.

«Το γραφείο μας και το κοινοτικό ΛΟΑΤΙ κέντρο στη Σόφια – το Rainbow Hub – δέχθηκαν επίθεση απόψε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της τρανς ομάδας της κοινότητας», έγραψε στο Twitter το Ίδρυμα Bilitis. «Ο αρχηγός της επίθεσης, Μπόγιαν Ρασάτε, είναι γνωστός για τις ΛΟΑΤΙ-φοβικές του ενέργειες και δηλώσεις, και αυτή τη στιγμή είναι υποψήφιος πρόεδρος στη Βουλγαρία.»

Η ομάδα συνέχισε: «Γύρω στις 5.30 μ.μ. μια ομάδα περίπου 10 ανδρών και γυναικών εισέβαλε στο Rainbow Hub, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα Bilitis και το Ίδρυμα GLAS, χτυπώντας τη συνάδελφό μας Gloriya στο πρόσωπο και βανδαλίζοντας τον χώρο, σπάζοντας εξοπλισμό και έπιπλα».

Η επίθεση έρχεται μόλις τέσσερις ημέρες μετά από μια αντι-τρανς απόφαση του Βουλγαρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία επαναπροσδιορίζει το βουλγαρικό σύνταγμα, έτσι ώστε ο όρος «φύλο» να γίνεται κατανοητός μόνο με τη βιολογική του έννοια – παρόλο που, στα βουλγαρικά, υπάρχει λέξη που σημαίνει και “sex” και “gender”.

Αυτή η απόφαση είναι παρόμοια με εκείνη που διατάχθηκε από τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orban), η λέξη που χρησιμοποιείται για το «φύλο» να επαναπροσδιοριστεί για να σημαίνει μόνο το φύλο που έχει καταγραφεί κατά τη γέννηση. Αυτές οι αλλαγές ουσιαστικά διαγράφουν την ύπαρξη των τρανς, non-binary και intersex ατόμων από τον νόμο, από τα επίσημα έγγραφα και από τη γλώσσα.

«Το μόνο που είχα ποτέ σκοπό ήταν να δημιουργήσω ασφαλέστερους χώρους για την κοινότητά μας», έγραψε στο Twitter η Gloriya Filipova, συντονίστρια έργου στο Ίδρυμα Bilitis, η οποία γρονθοκόπησε στο πρόσωπο κατά την επίθεση στο Rainbow Hub.

«Χθες ο μεγαλύτερος φόβος μου έγινε πραγματικότητα: το κοινοτικό μας κέντρο καταστράφηκε και με γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο. Είμαι σίγουρη ότι έχουμε αρκετή αγάπη για να θεραπεύσουμε τις πληγές μας, αλλά αυτό πραγματικά πονάει. Είναι καιρός να δράσουν οι θεσμοί.»

Η ILGA-Europe καταδίκασε την επίθεση και προέτρεψε τις βουλγαρικές αρχές «να καταδικάσουν δημόσια τις επιθέσεις, να ερευνήσουν και να επιβάλουν κυρώσεις στους δράστες». Ομοίως, καταδίκασαν το γεγονός και άλλες εξέχουσες οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του EuroPride.

Το Ίδρυμα Bilitis δημιούργησε έναν έρανο για την ανοικοδόμηση του Rainbow Hub.

Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.




Δες και αυτό!