Η τρανς κοινότητα της Βουλγαρίας αγωνίζεται για τα δικαιώματά της

11/12/2023
από
Η Gabriella Bankova, μια τρανς γυναίκα από τη Βουλγαρία, έκανε απεργία πείνας για δώδεκα ημέρες μπροστά από το Μέγαρο Δικαιοσύνης, επειδή το κράτος αρνείται να την αναγνωρίσει.

Η επιθυμία της Bankova ήταν η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου της, κάτι που όμως δεν έχει θεσμοθετηθεί στη Βουλγαρία. Όταν λοιπόν ένα δικαστήριο αρνήθηκε να διορθώσει τα στοιχεία της στα επίσημα έγγραφα τον Νοέμβριο, η ίδια απελπίστηκε και αποφάσισε να ξεκινήσει την απεργία πείνας.

Η απεργία έληξε το προηγούμενο Σάββατο, με την ίδια να έχει χάσει επτά κιλά. Όπως είπε στο DW όμως, ο αγώνας της δεν έχει τελειώσει: «Νομίζω ήρθε η ώρα για μια δικαστική μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα της ILGA για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα, η Βουλγαρία βρίσκεται στη 40η θέση, από τις 49 συνολικά. Από τις χώρες της ΕΕ, μόνο η Ρουμανία και η Πολωνία είχαν χαμηλότερη κατάταξη.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, η Βουλγαρία δεν έχει κάποιο νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, με αποτέλεσμα τα τρανς άτομα να μην έχουν καμία επιλογή.

Η απουσία αυτού του νόμου έχει και πολλές πρακτικές δυσκολίες. Η Bankova δήλωσε ότι συχνά της αρνούνται την εισαγωγή στο νοσοκομείο και την ιατρική περίθαλψη επειδή η ταυτότητά της αναφέρει το φύλο της ως αρσενικό. Πρόσφατα έπαθε πνευμονία, αλλά δεν μπορούσε να αγοράσει αντιβιοτικά, καθώς χρειαζόταν συνταγή γιατρού, την οποία της αρνήθηκαν, καθώς οι βουλγαρικές υγειονομικές υπηρεσίες πίστευαν ότι χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα και ότι δεν είχε ασφάλιση υγείας.

Επίσης, όπως είπε στο DW, πολλές φορές για τον ίδιο λόγο έχει χάσει θέση εργασίας, και σπίτι που επιθυμούσε να νοικιάσει.

Στη Βουλγαρία, οι συζητήσεις για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 90. Εξαιτίας της παντελούς έλλειψης νομικού πλαισίου, κάποια τρανς άτομα έχουν καταφέρει να διορθώσουν τα στοιχεία τους, μετά την προσφυγή τους σε δικαστήριο.

Το 2018 όμως, εν μέσω της καμπάνιας κατά της επικύρωσης της Συμβάσεως της Κωνσταντινούπολης για την έμφυλη βία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας αποφάσισε ότι το φύλο πρέπει να γίνεται κατανοητό μόνο μέσω της βιολογίας, καθώς και ότι υπάρχουν «μόνο δύο φύλα».

Τον Φεβρουάριο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρανς άτομα πλέον δεν μπορούν να προσφύγουν σε κάποιο δικαστήριο για να το κάνουν.

Σύμφωνα με το DW, η Bankova συνελήφθη δύο φορές κατά τη διάρκεια της απεργίας της, επειδή οι αρχές δεν μπορούσαν να εξακριβώσουν την ταυτότητά της.

«Αλλά ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να με σπάσουν. Ψυχικά, είμαι πιο δυνατή από ποτέ», είπε.

Με την απεργία της Bankova, τα τρανς δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, δείχνοντας στον κόσμο τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρανς κοινότητα.

«Τώρα ξεκινάει η πραγματική δουλειά», είπε η Bankova στο DW.




Δες και αυτό!