Μία σημαντική υπόθεση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

23/02/2022
από
Chip Somodevilla/Getty Images

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πρόκειται να αποφασίσει για το εάν μια γυναίκα που σχεδιάζει ιστοσελίδες μπορεί να αρνηθεί να συνεργαστεί με ομόφυλα ζευγάρια παρά τον νόμο κατά των διακρίσεων στο Κολοράντο.

Το δικαστήριο θα ακούσει την αξίωση της ιδιοκτήτριας Λόρι Σμιθ, η οποία άσκησε έφεση κατά απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που απέρριψε το αίτημά της για εξαίρεση από έναν κρατικό νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων που απαιτεί από τις επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές σε όλους τους πελάτες ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Τον Ιούλιο του 2021, το εφετείο των ΗΠΑ αποφάνθηκε κατά της Σμιθ, η οποία δημιουργεί ιστοτόπους γάμου, αφού ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να αναγκαστεί να δημιουργήσει ιστοσελίδες για γάμους ομοφυλόφιλων – μια πρακτική που αντιτάχθηκε για θρησκευτικούς λόγους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδικάσει την υπόθεση, 303 Creative v Elenis, No 21-476 τον Οκτώβριο.

Οι δικηγόροι της Σμιθ δήλωσαν στο ακροδεξιό Alliance Defending Freedom ότι η πελάτισσά τους είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί με όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως… φυλής, θρησκείας σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου».

Ωστόσο, είπαν ότι «δεν μπορεί να δημιουργήσει ιστότοπους που προωθούν μηνύματα αντίθετα με την πίστη της, όπως μηνύματα που αποδοκιμάζουν τη βία ή προωθούν τη σεξουαλική ανηθικότητα, την άμβλωση ή τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών».

Η έφεση υποστήριξε επίσης ότι το κατώτερο δικαστήριο «πήρε την ακραία θέση ότι η κυβέρνηση μπορεί να υποχρεώσει έναν καλλιτέχνη –οποιονδήποτε καλλιτέχνη– να δημιουργήσει εκφραστικό περιεχόμενο, ακόμα κι αν αυτό το περιεχόμενο παραβιάζει την πίστη του».

Ωστόσο, οι δικηγόροι της πολιτείας προέτρεψαν το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει την έφεση, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος του Κολοράντο δεν περιορίζει την ελευθερία του λόγου.

«Το να απαιτείται από την εταιρεία να παράγει τις ίδιες υπηρεσίες για ομόφυλα ζευγάρια που δεν απαιτεί από αυτήν να μιλάει υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», ανέφεραν οι δικηγόροι στους Los Angeles Times.

Η Jennifer C Pizer, ανώτερη σύμβουλος της Lambda Legal, προέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί οριστικά για το εάν είναι εντάξει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ πελατών.

Η Pizer είπε ότι το δικαστήριο έχει την ευκαιρία να «κάνει ό,τι θα έπρεπε να είχαν κάνει οι δικαστές πριν από τρεισήμισι χρόνια» στην υπόθεση Masterpiece Cakeshop. Το ζαχαροπλαστείο το 2018 κέρδισε μια οριακή νίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο λόγω της άρνησής του να ψήσει μια τούρτα για ένα ζευγάρι του ιδίου φύλου.

Με αυτή τη νέα υπόθεση να βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Pizer είπε ότι οι δικαστές μπορούν τώρα να «επιβεβαιώσουν και να εφαρμόσουν το μακροχρόνιο συνταγματικό προηγούμενο ότι οι ελευθερίες της θρησκείας και του λόγου δεν αποτελούν άδεια για διακρίσεις κατά τη λειτουργία μιας επιχείρησης».

«Είναι καιρός μια για πάντα να σταματήσουν οι προσπάθειες αυτών των επιχειρήσεων να υπονομεύσουν τα πολιτικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο όνομα της θρησκείας», είπε.

Η Pizer πρόσθεσε ότι η υπόθεση είναι ένα ακόμη παράδειγμα της «αδυσώπητης σταυροφορίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ που διεξάγεται από αυτοαποκαλούμενες χριστιανικές φονταμενταλιστικές νομικές ομάδες» που επιθυμούν να «ξεχωρίσουν τα δύσκολα κέρδη» των queer ανθρώπων «χαράζοντας τμήματα εδάφους όπου μπορεί να ανθίσουν οι διακρίσεις».




Δες και αυτό!