ΗΠΑ: Απόρριψη αντί-τρανς νομοσχεδίου μετά από συγκινητική ομιλία αθλήτριας

26/04/2024
από
Μια τρανς κοπέλα αθλήτρια δήλωσε στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ ότι δεν εντάχθηκε στον γυναικείο αθλητισμό με στόχο να «κυριαρχήσει», σε μια ενδυναμωτική και συγκινητική ομιλία.

Η 16χρονη τρανς πρωταθλήτρια της πολιτείας στο άλμα εις ύψος, Maelle Jacques, είπε στους πολιτικούς ότι ο αθλητισμός είχε γίνει ένα μέρος που της επέτρεπε να «φαίνεται ως φυσιολογική» και ότι η ανάκληση του δικαιώματός της να αγωνίζεται θα ήταν καταστροφική.

«Αν απαγορευόταν η συμμετοχή σε αθλητικές ομάδες και αποδυτήρια, η συμμετοχή σε ανδρικές ομάδες δεν θα αποτελούσε επιλογή για μένα», είπε.

Η ομιλία της έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τρίτης (23 Απριλίου) για ένα νομοσχέδιο που θα ανάγκαζε τις τρανς αθλήτριες του Νιου Χαμσάιρ να συμμετέχουν σε αγώνες μόνο για άνδρες.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Παιδείας, η Jacques δήλωσε ότι ήταν αντίθετη με το νομοσχέδιο, καθώς θα την εμπόδιζε να απολαύσει κάτι που αγαπούσε «σε όλη μου τη ζωή».

«Παίζοντας ποδόσφαιρο από την ηλικία των τριών ετών, όταν άρχισα τη φυλομετάβασή μου στην έκτη δημοτικού το σχολείο μου με καλωσόρισε στην ομάδα των κοριτσιών», είπε.

«Αυτή η πράξη της συμμετοχής στην ομάδα μου επέτρεψε να περάσω τη φάση του κοινωνικού εξοστρακισμού. Τα άλλα κορίτσια με αποδέχτηκαν όπως ήμουν.

«Το γεγονός ότι ήμουν μέλος της ομάδας μου επέτρεψε να με βλέπουν ως φυσιολογική, ενώ παντού αλλού θα μπορούσα να θεωρηθώ παρίας».

Συνέχισε ότι δεν μπήκε στον αθλητισμό «με στόχο να κυριαρχήσει στον ανταγωνισμό ή να είναι καλύτερη από οποιονδήποτε άλλον», αλλά για να νιώσει την αίσθηση του ανήκειν.

«Κανείς δεν θα περνούσε τον εκφοβισμό και το μίσους του εαυτού της φυλομετάβασης μόνο και μόνο για να κερδίσει ένα άθλημα, ειδικά τα γυναικεία αθλήματα, τα οποία είναι υποτιμημένα στο έθνος μας.

«Μπήκα γιατί είναι κάτι που με παθιάζει και το απολαμβάνω», κατέληξε.

Μετά τη Maelle Jacques και την κατάθεση πολλών άλλων ατόμων, το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από την Επιτροπή Παιδείας με ψήφους 19-1.

Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, το HB 1205, βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία, αφού πέρασε από τη Βουλή τον Μάρτιο, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, Seacoast Online. Το νομοσχέδιο αυτό απαγορεύει ρητά την είσοδο των τρανς κοριτσιών στα γυναικεία αποδυτήρια και τα αποκλείει από τους αγώνες.
Δες και αυτό!