Δολοφονία ή ατύχημα: Mια 17χρονη τρανς κοπέλα στη Βραζιλία πεθαίνει ακαριαία από πυροβολισμό

21/02/2022

Νεκρό από πυροβολισμό έπεσε ένα 17χρονο τρανς άτομο στην πολιτεία Σεργκίπ της Βραζιλίας στη χώρα με τις περισσότερες δολοφονίας τρανς ατόμων παγκοσμίως.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19 Φεβρουαρίου) στο Αρακατζού, την πρωτεύουσα της πολιτείας.

Σύμφωνα με τις αρχές, το θύμα (Gabbi Mattos) σκοτώθηκε έξω από το Orlinha do Bairro Industrial, μια παραθαλάσσια περιοχή κατά μήκος του ποταμού Sergpipe. Καθώς δύο ένοπλοι τσακώθηκαν σε ένα πάρτι κοντά, άρχισαν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον.

Μία αδέσποτη σφαίρα φαίνεται να χτύπησε τη 17χρονη Gabbi, σκοτώνοντάς την ακαριαία, όπως επιβεβαίωσε και το Τμήμα Ανθρωποκτονιών.

Οι ακτιβιστές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δολοφονία. Ισχυρίζονται ότι οι κάμερες παρακολούθησης του κοντινού εστιατορίου και της αστυνομίας «δεν λειτουργούσαν», για να μην καταγράψουν πλάνα από το περιστατικό. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι υπάρχει ένα βίντεο που δείχνει ένα από τα ένοπλα άτομα να τρέχει προς την έφηβη για να την «πυροβολήσει στο κεφάλι».

Ένας άλλος μάρτυρας είπε στη Λίντα Μπραζίλ, την πρώτη τρανς γυναίκα που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Αρακαζού, ότι τα δύο άτομα που αντάλλαξαν πυρά στο σημείο επέβαιναν σε μια μαύρη μοτοσικλέτα. Ο ένας περιγράφεται ότι έχει μαύρο μουστάκι.

«Θέλουμε την αλήθεια», τόνισε η Μπραζίλ με μία ανάρτησή της στο Twitter. «Το να λογοδοτήσουν οι δράστες αυτών των βίαιων και ασύλληπτων υποθέσεων είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της τρανσφοβικής βίας».

Το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο (IML), την εθνική υπηρεσία νεκροψίας, έχει κρατήσει τη σορό του θύματος για περαιτέρω έρευνα.

Το 2021 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τα τρανς άτομα , σύμφωνα με μια έκθεση του Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvTW), ενός έργου Transgender Europe.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!