Καταργήθηκε και επίσημα η απαγόρευση των gay/bi ατόμων από την αιμοδοσία

10/01/2022

Ο αποκλεισμός των ατόμων που είχαν «έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977» από την αιμοδοσία καταργήθηκε και επίσημα σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Υπουργού Υγείας. 

Σχετική είναι και η ανάρτηση στο Facebook του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη, ο οποίος σημείωσε: “Με υπουργική απόφαση που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας καταργείται και επίσημα ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία όσων είχαν «έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977», όπως έγραφε το παλιό έντυπο. “

Ειδικότερα, στο νέο έντυπο αποσυνδέεται για πρώτη φορά ο σεξουαλικός προσανατολισμός από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

Υπενθυμίζεται ότι το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

Ήταν τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ζητώντας την τροποποίηση του εγγράφου που ζητείται στους υποψήφιους αιμοδότες, προκειμένου να μην αναφέρεται σε ενδεχόμενες ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι στις 24/9 απέστειλε σχετική επιστολή ζητώντας να τροποποιηθεί το επίμαχο έγγραφο, ανακοινώνοντας μάλιστα πως συστήθηκε και αρμόδια επιτροπή.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!