2ο lockdown: Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για όλη τη χώρα

05/11/2020
από
lockdown, Ελλαδα

Σε καθολικό lockdown οδηγείται η Ελλάδα, έπειτα από τη νέα έκρηξη κρουσμάτων που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη 04/11/20. Θυμίζουμε ότι καταγράφτηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων (2.646), αριθμών νεκρών (18 θάνατοι)  και αριθμών διασωληνωμένων ατόμων (179 σε ΜΕΘ). Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, η πληρότητα στις κλίνες COVID σε ΜΕΘ αγγίζει το 72%.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από τη χθεσινή διάσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε το ζήτημα του lockdown, πραγματοποιεί αυτήν τη στιγμή την προγραμματισμένη ενημέρωση, όπου ανακοίνωσε τα πρώτα νέα μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: “Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε, όσο πιο πειστικές απαντήσεις μπορούμε” και πρόσθεσε ότι “θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε όλο αυτό”.“Σήμερα”, τόνισε, “θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης, είναι αδιαπραγμάτευτα.” 

Έκανε λόγο για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, για μέτρα που είναι προληπτικά και έγκαιρα, ώστε να “επιτρέψουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο” και ότι η χώρα μας είναι καλύτερα από άλλες.

Πρόσθεσε ακόμη, ως προς την οικονομία, ότι “κανένας δε μπορεί να μείνει πίσω” και ότι υπάρχουν τα χρήματα για να στηριχθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι. Αναφέρθηκε και σε επιπλέον έκτακτο επίδομα 800 ευρώ σε άτομα που έχει ανασταλεί η εργασία τους, σε επέκταση επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες, και σε επίδομα προς τους 130.000 μη επιδοτούμενων ανέργους.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα:

  • Από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020 από τις 6πμ θα ισχύσει lockdown σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου
  • Απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τους κόκκινους νομούς
  • Κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, όπου θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας
  • Επιστρέφουν τα πενταψήφια sms για τις μετακινήσεις

Θα ακολουθήσουν διευκρινήσεις από το κυβερνητικό επιτελείο με όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησης των μέτρων, ενώ αυτήν την ώρα ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει επιστημονικά δεδομένα.

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν στις 15:00 ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων θα σταλούν και θα απαντηθούν ηλεκτρονικά σε δεύτερο χρόνο.
Δες και αυτό!