Επτά κουήρ χαρούμενες στιγμές από την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

23/07/2021
από

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021 στο Τόκιο αναμένεται να είναι οι πιο κουήρ στην ιστορία, με περισσότερα από 160 ανοιχτά ΛΟΑΤ+ αθλήτριες/τές/@ που θα διαγωνιστούν.

Αυτό δε φαίνεται να είναι αξιοθαύμαστο, δεδομένου ότι περίπου 11.000 αθλήτριες/τές/@ αγωνίζονται στο Τόκιο, αλλά αποτελεί σίγουρα μια εκπληκτική μετατόπιση.

Μέχρι το 2008, υπήρχαν πολύ λίγα ανοιχτά ΛΟΑΤ+ άτομα που είχαν λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τα πράγματα άρχισαν σιγά-σιγά να αλλάζουν.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016 ήταν μια σημαντική ευκαιρία για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, με λεσβιακά ζευγάρια να ανταγωνίζονται, με προτάσεις γάμου και με τρανς εκπροσώπηση – αν και μόνο στην τελετή έναρξης.

Ας δούμε τις επτά κουήρ στιγμές από την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Rovert Dover

Ο Rovert Dover ήταν ο πρώτος ανοιχτά γκέι αθλητής που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1988, ο Rovert Dover στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ είπε στους δημοσιογράφους: «Είμαι ένα Εβραίο γκέι αγόρι στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ.»

Rovert Dover
Rovert Dover

Matthew Mitcham

Ο δύτης Matthew Mitcham έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης που κέρδισε χρυσό μετάλλιο για την Αυστραλία με τον σύντροφό του να πανηγυρίζει από την εξέδρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.

Ο Mitcham, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την κατάδυση, έκανε coming out ως ομοφυλόφιλος λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε συνέντευξη με το Sydney Morning Herald.

Matthew Mitcham
Matthew Mitcham

Isadora Cerullo

Η σύντροφος της παίκτριας ράγκμπι, Isadora Cerullo, της έκανε πρόταση γάμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, όπου και διαγωνιζόταν για την ομάδα της Βραζιλίας.

Η σύντροφός της, λοιπόν, Marjorie Enya, άρπαξε ένα μικρόφωνο και έκανε μια συναισθηματική ομιλία. Στη συνέχεια, η Enya έκανε πρόταση γάμου στη Cerullo, ενώ το ζευγάρι φιλήθηκε και αγκαλιάστηκε σε απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο. Μιλώντας στο BBC Sport μετά, η Enya είπε ότι δεν ανησυχεί για την πρόταση στη Cerullo σε ένα τόσο δημόσιο φόρουμ. «Ήθελα να δείξω στους ανθρώπους ότι η αγάπη κερδίζει», είπε.

Isadora Cerullo
Isadora Cerullo

Helen και Kate Richardson-Walsh

Οι λεσβίες παίκτριες χόκεϊ, Helen και Kate Richardson-Walsh, έγιναν το πρώτο παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι, που αγωνίστηκε μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Οι γυναίκες αγωνίστηκαν για τη βρετανική ομάδα και ήθελαν να θεωρηθεί η σχέση τους «φυσιολογική.»

Helen και Kate Richardson-Walsh
Helen και Kate Richardson-Walsh

Tom Bosworth

Ο Tom Bosworth από την ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε πρόταση γάμου στον σύντροφό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Bosworth μοιράστηκε τα χαρούμενα νέα στα κοινωνικά μέσα, γράφοντας: «Είπε ΝΑΙ!!!» 

Tom Bosworth
Tom Bosworth

Amini Fonua

Ο γκέι αθλητής, Amini Fonua, υπερασπίστηκε την ισότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αγωνιζόμενος για την Τόνγκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Φόρεσε ένα ΛΟΑΤ+ μαγιό, που του έδωσαν από το ΛΟΑΤ+ Κέντρο του Λος Άντζελες.

«Έχοντας τις λέξεις «γκέι και λεσβία» πάνω από το πισινό μου είναι ο τρόπος μου να ανακοινώσω τις ερωτήσεις μου για να το δει ο κόσμος της κολύμβησης», είπε ο Fonua εκείνη την εποχή. Δυστυχώς, δεν του επετράπη να το φορέσει, αλλά εξακολούθησε να φροντίζει να προωθεί την ισότητα στις προπονήσεις του.

Amini Fonua
Amini Fonua

Lea T

Το τρανς μοντέλο, Lea T (Leandra Medeiros Cerezo), συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Ρίο του 2016, οδηγώντας την ομάδα της Βραζιλίας. Ήταν το πρώτο ανοιχτά τρανς άτομο, που συμμετείχε ποτέ σε μια τελετή έναρξης των Ολυμπιακών.

Lea T
Lea T



Δες και αυτό!