Ο Robert Dover είναι ιστορικά ο «πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Ολυμπιονίκης»

23/07/2021
από
Robert Dover
Robert Dover

Φέτος, θα δούμε έναν ιστορικό αριθμό ΛΟΑΤ+ αθλητριών/τών, που αγωνίζονται παγκοσμίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά υπήρχε μια εποχή που δεν υπήρχε κανένα άτομο.

Τουλάχιστον 163 ΛΟΑΤΚΙ+ αθλήτριες/τές θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στο Τόκιο, περισσότερα άτομα από όσα έχουν συμμετάσχει σε όλους τους προηγούμενους θερινούς αγώνες.

Πόσο πολύ σπουδαίο, όμως, είναι να βλέπουμε αθλήτριες/τές, που είναι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα! Άτομα που περήφανα αγωνίζονται στο ύψος της καριέρας τους! Όμως, απ’ όλα αυτά τα άτομα, που ήδη αγωνίζονται με ορατότητα, και απ’ όλα όσα θα έρθουν στο μέλλον, προηγήθηκε ο Robert Dover, που χάραξε το μονοπάτι.

Ο Robert Dover είναι ο «πρώτος ομοφυλόφιλος Ολυμπιονίκης.»

Robert Dover
Robert Dover

Ο πρωταθλητής ιππασίας, Robert Dover, έγραψε ιστορία το 1988, στο αποκορύφωμα της κρίσης του AIDS, και έγινε ο πρώτος γκέι αθλητής, που μίλησε ανοιχτά στο κοινό, πριν αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Ήταν ένα οικείο πρόσωπο στους Ολυμπιακούς, έχοντας εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ τέσσερα χρόνια πριν στο Λος Άντζελες, αλλά τότε δεν αισθανόταν άνετα με τη σεξουαλικότητά του.

«Όλη η διάθεση της Ολυμπιακής μας Ομάδας ήταν υπέροχη. Φωνάζαμε, «U-S-A, U-S-A!» καθώς πηγαίναμε στο Ολυμπιακό στάδιο και ζούσαμε ομαδικά», είπε στο US Olympic Olympic and Paralympic Museum των ΗΠΑ.

«Το τελευταίο πράγμα στο μυαλό μου ήταν η σεξουαλικότητά μου.»

Ενώ ζούσε στο Ολυμπιακό Χωριό, ταξιδεύοντας για να παρακολουθήσει άλλα αθλήματα και κατά τη διάρκεια ιππικών εκδηλώσεων, ο Dover κοιτούσε γύρω και προσπαθούσε να καταλάβει πόσοι αθλητές ήταν γκέι, αλλά παρέμεναν στην ντουλάπα.

«Δεν ήταν ότι οι άνθρωποι κυματίζουν γκέι σημαίες, αλλά στα περισσότερα αθλήματα υπήρχαν γκέι αθλητές», είπε. «Λένε ότι οι άνθρωποι έχουν gaydar, θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε πολύ εύκολα ποιοι ήμασταν.»

Κι ο ίδιος μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ κρυβόταν.

«Την επόμενη χρονιά, όταν ήρθα σπίτι για να ετοιμαστώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, είπα, «Ξέρεις τι; Αυτός δε θα είναι ο τρόπος μου με τους ανθρώπους», είπε ο Dover.

«Το όνομά μου είναι ο Robert Dover, είμαι ένα Εβραίο γκέι αγόρι στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ»

Ο Dover αποφάσισε ότι έπρεπε να μιλήσει δημοσίως για τη σεξουαλικότητά του, είπε στο podcast Outsports, «Five Rings to Rule Them All.» 

Η μεγάλη στιγμή ήρθε, όταν η ομάδα διεξήγαγε συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης με το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Αθλητών των ΗΠΑ πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Όλες/οι οι αθλήτριες/τές συγκεντρώθηκαν σε ένα δωμάτιο, όπου έπρεπε να εξασκηθούν για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους στα μέσα ενημέρωσης.

«Έλεγαν σε κάθε άτομο να πει: «Το όνομά μου είναι Χ και είμαι κολυμβητής και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ λόγω…» έχετε 20 δευτερόλεπτα», θυμάται ο Dover.

«Εγώ είπα: «Το όνομά μου είναι ο Robert Dover, είμαι ένα Εβραίο γκέι αγόρι στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ, στο ιππικό άθλημα της εκπαίδευσης αλόγου σε περιστροφές» και μετά έφυγα», θυμάται.

Ήταν απλά μια στιγμή μόνο, τα περισσότερα άτομα απλώς γέλασαν, αλλά τα μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν.

«Είχα πολλοί κόσμο που με ακολουθούσε… Ήμουν κάποιος που δε φοβόταν να πει ότι είναι γκέι άτομο στο Ολυμπιακό άθλημα», είπε.

Επίσης, δε φοβόταν να μιλήσει για το πιο άβολο πράγμα της εποχής. Παρόλο που πολλοί στην αθλητική κοινότητα απέφευγαν να μιλήσουμε για το AIDS, ο Robert Dover το έκανε.

«Έκανα μια δήλωση ότι ήμουν ομοφυλόφιλος και ανησυχούσα πολύ για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι στην ιππική κοινότητα πέθαναν από αυτήν την ασθένεια», είπε στο Olympic and Paralympic Museum.

Φυσικά, υπήρχαν ΛΟΑΤ+ Ολυμπιονίκες πριν από το Dover, αλλά κανένας που δεν είχε αγωνιστεί, παρόλο που ήταν τόσο διάσημο πρόσωπο.

Το 1928, ο Otto Peltzer ήταν δρομέας της Γερμανίας. Λέγεται ότι ζούσε με ορατότητα στην οικογένειά του, και το 1935 συνελήφθη από τους Ναζί και καταδικάστηκε για «ομοφυλοφιλικά αδικήματα». Το 1976, ο Άγγλος σκέιτερ John Curry υπέστη outing από τον Τύπο λίγο μετά τη νίκη του χρυσού μεταλλίου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια χρονιά, δεκαετίες πριν κάνει coming out ως τρανς, η Caitlyn Jenner κέρδισε χρυσό στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το coming out του Dover είχε τεράστιο αντίκτυπο, τόσο στον κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και στον ίδιο τον Dover.

Αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ, αυτός και ο σύντροφός του, Robert Ross, ίδρυσαν το Ίδρυμα Ιππικής Βοήθειας για να συγκεντρώσουν κεφάλαια για αθλήτριες/τές, που αγωνίζονται με ασθένειες και τραυματισμούς.

Ο Robert Dover συνέχισε να ζει με ορατότητα και υπερήφανος καθ’ όλη την εκπληκτική τριετή ολυμπιακή του καριέρα, στην οποία κέρδισε τέσσερα χάλκινα μετάλλια στην κατηγορία των ομάδων εκπαίδευσης.

Χάρη στο απίστευτο για την εποχή βήμα που έκανε, περισσότεροι αθλητές μετά από αυτόν έκαναν coming out, πολλοί και στο δικό του ακόμα άθλημα, το οποίο είναι πλέον διάσημο για τη φήμη του στην συμπερίληψη των ΛΟΑΤ ατόμων.

Ωστόσο, παρά το μονοπάτι άνοιξε, ο Dover γνώριζε ότι πολλά άλλα άτομα δεν μπορούν ακόμη να κάνουν coming out, τρομοκρατημένες/οι/@ από τη ζημιά που μπορεί να κάνει αυτό στην αθλητική τους καριέρα.

«Εύχομαι όλα τα ομοφυλόφιλα άτομα στον αθλητισμό να κάνουν coming out σε όλα τα αθλήματα – ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ, Ολυμπιακούς Αγώνες, οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στο Seattle Gay News.

«Μετά από έξι Ολυμπιακούς Αγώνες, ξέρω ότι συμμετέχουν σε κάθε άθλημα. Απλώς, πρέπει να περάσετε μια μέρα σε καταλύματα, γυμναστήρια, ή σε κάποιο δείπνο για να συνειδητοποιήσετε ότι είμαστε παντού.»




Δες και αυτό!