Ο Βρετανός δύτης Tom Daley είπε ότι είναι «η αποστολή» του οι χώρες, όπου το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ τιμωρείται με θάνατο, να αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Ο Daley, ο οποίος κέρδισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους αγώνες του Τόκιο φέτος, δήλωσε ότι θα κάνει εκστρατεία για να απαγορεύσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στις χώρες, που επιβάλλουν τη θανατική ποινή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Τη δήλωσή του αυτή την έκανε, ενώ δέχτηκε το βραβείο για το 2021 του Attitude στην κατηγορία Sport Awards.

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε αλλαγές, αντί να επισημαίνουμε ή να φωτίζουμε απλά αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Daley.

Και συνέχισε: «Θέλω λοιπόν να κάνω αυτήν την επόμενη αποστολή μου. Ελπίζω πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, να το έχω επιτύχει, έτσι ώστε οι χώρες που ποινικοποιούν και που τιμωρούν με θάνατο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους να μην επιτρέπεται να διαγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.»

Επισήμανε ότι υπήρχαν περισσότεροι ΛΟΑΤΚΙ+ αθλητές στους αγώνες του Τόκιο φέτος παρά σε «οποιονδήποτε από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί, κάτι που είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά». Ωστόσο, ο Daley είπε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν 10 χώρες που τιμωρούν το να είσαι γκέι με θάνατο, οι οποίες είχαν ακόμη τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.» 

Πρόσθεσε ότι οι ίδιες χώρες δε θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν το διεθνές αθλητικό γεγονός πριν από την ανάκληση του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, που διεξάγεται στο Κατάρ.

«Το Κατάρ έχει ακραίους κανόνες εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των γυναικών και πιστεύω ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος σε μια χώρα που ποινικοποιεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Daley.

«Λοιπόν, αυτή θα είναι η αποστολή μου τώρα, να προσπαθήσω να το αλλάξω.»

Σύμφωνα με το Human Dignity Trust, χώρες όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Σομαλία, ο Πακιστάν και το Κατάρ τιμωρούν τις ομόφυλες σχέσεις.

Η ομοφυλοφιλία είναι πλήρως απαγορευμένη στο Κατάρ και τιμωρείται με φυλάκιση, μαστίγωμα ή θανατική ποινή βάσει του νόμου της Σαρία. Ένα άρθρο του Forbes του 2021 κήρυξε τη χώρα της Μέσης Ανατολής ως την όγδοη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Μετά από πολλές αντιδράσεις, η κυβέρνηση του Κατάρ αποφάσισε το 2020 ότι θα επέτρεπε τις σημαίες του Pride στα γήπεδα, αφού είπε ότι θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της FIFA, που προωθεί την ανοχή και τη συμμετοχή στους αγώνες.

Ωστόσο, ο Nasser Al-Khater, διευθύνων σύμβουλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, δήλωσε στο Associated Press, ότι η χώρα εξακολουθεί να περιμένει από τους επισκέπτες να «σέβονται τον πολιτισμό μας.»