Ισπανία: Η αστυνομία διερευνά έγκλημα μίσους σε βάρος γκέι άνδρα

05/07/2021
από
Ισπανία, αστυνομία

Οι αρχές στη βορειοδυτική Ισπανία ζητούν χρόνο για να διερευνήσουν πλήρως τον θάνατο ενός 24χρονου άνδρα που προκάλεσε εκτεταμένη καταδίκη, όταν τα φιλικά του πρόσωπα ισχυρίστηκαν ότι στοχοποιήθηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, επειδή ήταν γκέι.

ΛΟΑΤ ακτιβίστριες/κτές έχουν ζητήσει κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρη την Ισπανία από σήμερα, Δευτέρα 05/07/21, ενώ μέλη του αριστερού υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας καταδίκασαν τον θάνατο του Samuel Luiz τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, χαρακτηρίζοντας το δυσάρεστο γεγονός ως έγκλημα μίσους.

Η αστυνομία επανεξετάζει κάμερες παρακολούθησης και ανακρίνει πάνω από δώδεκα ύποπτα άτομα και μάρτυρες που βρίσκονταν έξω από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην πόλη A Coruña τη στιγμή που συνέβη το έγκλημα, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη βορειοδυτική περιοχή της Galicia.

Τα φιλικά πρόσωπα του Luiz δήλωσαν στην εφημερίδα El Mundo της Ισπανίας ότι τα ύποπτα άτομα άρχισαν να επιτίθενται στον Luiz, ο οποίος έκανε μια βιντεοκλήση με έναν φίλο του εκείνη τη στιγμή, επειδή πίστευαν ότι προσπαθούσε να τα ηχογραφήσει. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν μια υποτιμητική λέξη για τους ομοφυλόφιλους, σύμφωνα με την εκδοχή των φίλων του.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των αρχών José Minones είπε ότι: «Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια, μόνο η έρευνα θα μας πει εάν ήταν ομοφοβικό έγκλημα ή όχι”. Μάλιστα, ζήτησε «σύνεση» στην απεικόνιση των γεγονότων. Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής συλλήψεις.

Ο θάνατος του Luis έρχεται εν μέσω αιχμής επιθέσεων εναντίον των ΛΟΑΤΚ ανθρώπων στην Ισπανία. Ομάδες ακτιβιστριών/στών ισχυρίζονται ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν μόνο ένα μέρος του προβλήματος, επειδή πολλά από τα περιστατικά δεν αναφέρονται καν.

Η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ione Belarra, δέχθηκε κριτική από μέρος του κόσμου στα social media, επειδή θεωρήθηκε ότι πολύ γρήγορα καταδίκασε τον θάνατο του Luiz ως «έγκλημα μίσους» όταν ανέβασε ένα tweet την Κυριακή με τα συλλυπητήριά της στα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του θύματος.

«Θέλουμε μια χώρα απαλλαγμένη από βία, όπου όλα τα άτομα θα αισθάνονται ελεύθερα να είναι αυτά που είναι», έγραψε η Belarra.




Δες και αυτό!