Φωτογραφίες από μία ιστορική γκέι παραλία της Νέας Υόρκης

01/06/2021
από
γκέι παραλία
γκέι παραλία

Ο Chris Berntsen τραβάει φωτογραφίες στην παραλία στο Jacob Riis Park εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Κάθε Σαββατοκύριακο ο 34χρονος φωτογράφος διασχίζει τη λαμπερή λευκή αμμουδιά στη νοτιοδυτική άκρη του Rockaway Peninsula στο Queens της Νέας Υόρκης, για να απαθανατίσει με τον φακό του την κουήρ κοινότητα, που συγκεντρώνεται στη σκιά του άθλιου παραλιακού νοσοκομείου Neponsit, έναν χώρο που παλιά νοσηλεύονταν οι ασθενείς που ταλαιπωρούνταν από φυματίωση.

all artwork by @chris.berntsen

Η παραλία πήρε το όνομά της από τον φωτορεπόρτερ Jacob Riis το 1914. Γνωστός για το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1890 «How the Other Half Lives» που αποτύπωνε τις σκληρές συνθήκες ζωής στη Νέα Υόρκη. Η παραλία, ονομάζεται συχνά και «παραλία των ανθρώπων», που αναπτύχθηκε από φτωχά άτομα που ζούσαν σε μεταναστευτικό καθεστώς, σε αντίθεση με την κοντινή παραλία Jones, η οποία προοριζόταν να προσελκύσει τη μεσαία τάξη για τις αποδράσεις της τα Σαββατοκύριακα.

all artwork by @chris.berntsen

Η παραλία του Jacob Riis ήταν δημοφιλής ως φιλική προς τον γυμνισμό, αλλά και ως σημείο για cruising, κάτι που είναι γνωστό ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Ένα άρθρο των New York Times του 1963 την ονομάζει ως την παραλία όπου «οι ομοφυλόφιλες/οι της Νέας Υόρκης μπορεί να βρουν» που «συχνάζουν όμοια άτομα».

all artwork by @chris.berntsen

Αργότερα το 1974, οι Times σημείωσαν ότι «το Bay 1 στη Riis Park… υπήρξε εδώ και μερικά χρόνια τόπος συγκέντρωσης ομοφυλοφίλων».

Σε μια συνέντευξη του 1977, του Rudy Grillo, για τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό WBAI, η βετεράνος του Stonewall και αρχηγός της πρώτης παρέλασης Pride “Mama” Jean DeVente θυμάται τις εμπειρίες της στο Riis Park στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

γκέι παραλία
all artwork by @chris.berntsen

«Όταν το μπαρ έκλεινε, κατευθυνόμασταν στο Riis Park… και όλα τα άτομα… κοιμόμαστε εκεί», θυμάται η DeVente. «Θα μπορούσες να κοιμηθείς μέχρι ίσως τις 8:00 ή τις 9:00 η ώρα, αν ήσουν τυχερή/ός/ο, πριν προλάβει να σε ξυπνήσει κάποια βασίλισσα με κάποιον μικροκαβγά».

all artwork by @chris.berntsen

Σημειώνει, επίσης, ότι «οι γυναίκες ήταν απασχολημένες με το να κάνουν έρωτα» και «ήξερες ότι μπορούσες να πας και με ένα άλλο κορίτσι» εκεί.

all artwork by @chris.berntsen
all artwork by @chris.berntsen
all artwork by @chris.berntsen



Δες και αυτό!