Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας κι εμείς φοβόμαστε να πάρουμε μέχρι και το λεωφορείο

17/05/2021

Το περιστατικό που θα διαβάσετε παρακάτω αποτελεί ίσως την καλύτερη απάντηση στο “γιατί κάθε μέρα πρέπει να είναι μέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας”. 

Έγινε γνωστό σ΄εμάς, όταν το θύμα επικοινώνησε με το περιοδικό μας, θέλοντας να μοιραστεί τα όσα πέρασε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα που, όπως μας είπε, έχει κουραστεί «με τέτοιες καταστάσεις, ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη». 

Ακολουθεί η μαρτυρία του θύματος:

«Δούλευα μέχρι αργά το βράδυ. Πήρα το λεωφορείο για να γυρίσω σπίτι. Ενώ ήμουν μέσα και καθόμουν μόνος, ένας άγνωστος, γύρω στα 24, μπαίνει μέσα και μου λέει. “Γεια σου bro”, κι άλλες μαλακίες.

Εγώ δεν απαντάω, μιας κι ήμουν πολύ κουρασμένος. Τότε έρχεται κοντά μου και μου λέει. “Λοιπόν πουστράκι, αν κουνηθείς ή μιλήσεις θα σε ξεκοιλιάσω. Έχω μαχαίρι μαζί μου”.

Εγώ με υπέρταση και κρίσεις πανικού, δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Γυρίζω προς το παράθυρο και κάνω υπομονή, ώσπου να κατέβει. Τελικά έρχεται η στάση να κατέβω πρώτος. 

Του ζητάω να περάσω. Ενώ περνάω, φωνάζει μέσα σε όλο το λεωφορείο: “Πέρνα κοριτσάρα μου”. Όλοι οι φίλοι του άρχιζαν να γελούν σαν ζώα.

Τελικά κατεβαίνω κι από τον φόβο μου έτρεμα ολόκληρος.» 

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, με την οποία σηματοδοτούνται 31 χρόνια από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποχαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή. Αυτό το ιστορικό ορόσημο εορτάζεται τα τελευταία 17 χρόνια για να επιστήσει την προσοχή στη δυσχερή θέση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και να προωθήσει την ισότητα με κάθε της έννοια.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!