Στο πλαίσιο του εορτασμού της σημερινής Ημέρας Λεσβιακής Ορατότητας, αλλά και της Εβδομάδας Λεσβιακής Ορατότητας (26/04- 01/05), σκέφτηκα να μεταφράσω (πολύ ελεύθερα!) μερικά από τα λόγια γυναικών που έχουν αγαπήσει γυναίκες και έχουν μιλήσει, γράψει ή τραγουδήσει για αυτές.

Με την ελπίδα ότι μπορεί να θέλετε να μοιραστείτε κάποια από τα λόγια τους με τ@ φίλ@ σας, ή να ψάξετε τι άλλα (πιο) όμορφα και δημιουργικά έχουν πει, ώστε κάποια στιγμή να αφαιρέσουμε τις οριζόντιες γραμμές πάνω από τα ονόματά τους και από ονόματα πολλών άλλων που πράγματι είναι αόρατα.

“Έχω πια αρκετή αυτοπεποίθηση όσον αφορά τη θηλυκότητά μου, αλλά μία ταπεινή αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται να ξυπνήσω ένα πρωί και να βάλω ένα φόρεμα για να βγώ έξω.”

King Princess

“Ξέρω πια, 50 χρόνια μετά, πως τα βρίσκω/χάνω, ξεχνάω/θυμάμαι, φεύγω/γυρίζω δε σταματάνε ποτέ. Τα πάντα στη ζωή έχουν να κάνουν με δεύτερες ευκαιρίες, και όσο είμαστε ζωντανοί, μέχρι το τέλος, θα υπάρχει πάντα μία δεύτερη ευκαιρία.”

Jeanette Winterson

«Θέλεις να τους πεις πως την πρώτη φορά που σε φίλησε μία γυναίκα ένιωσες ανακουφισμένη σε έκσταση από το πόσο φυσιολογικό αυτό ήταν.»

Alexia Arthurs

«Στο διάολο κανονικότητα! Σκαρφαλώνουμε προς την κορυφή με τον δικό μας τρόπο και είναι ό,τι καλύτερο.»

Hayley Kiyoko

«Μου αρέσει να περνάω τη ζωή μου σκεπτόμενη πως όλοι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε… Θέλω να δίνω χώρο στους άλλους να κάνουν λάθη, γιατί ξέρω πως κι εγώ θα κάνω λάθη και θα ήθελα τόσο πολύ να το έχουν αυτό κατά νου και για μένα. Γι’ αυτό προσπαθώ να είμαι μαλθακή με τους ανθρώπους.»

Tig Notaro

«Χρειάστηκε να είμαι δυνατή αρκετά, ώστε να επιτρέψω στον εαυτό μου να είναι ευάλωτη. Σπουδαίο μάθημα. Και στην τέχνη και στη ζωή.»

Jane Lynch

«Το αντίθετο του να μιλάς, δεν είναι να ακούς. Το αντίθετο του να μιλάς είναι να περιμένεις.»

Fran Lebowitz

«Η «ποικιλομορφία» είναι δύναμη. Το διαφορετικό είναι δάσκαλος. Αν φοβάσαι το διαφορετικό, δε θα μάθεις τίποτα.»

Hannah Gadsby

«Μου αρέσει να αράζω στην κουζίνα. Είναι ο χώρος που νιώθω ασφάλεια όταν βρίσκομαι σε κάποιο πάρτι. Είναι λιγάκι πιο ήσυχα εκεί και μπορείς όντως να κάνεις συζητήσεις με άλλους ανθρώπους και συνήθως οι άνθρωποι που αράζουν στις κουζίνες είναι εκείνοι με τους οποίους μπορώ να έχω κόσμιες συζητήσεις.»

Hannah Hart

«Δεν είχα καταλάβει πως εγώ ήμουν η επανάσταση που περίμενα.»

Lena Waithe

Γράφει η Χριστίνα Τριχά

Πηγές φώτο:

astar.tv (hannah gadsby)- Courtesy of Vince Aung (King Princess)- seprace (Lena Waithe)- glittermagrocks.com (Hayley Kiyoko) – pbs.twimg.com (Jane Lynch)- nytimes.com (jeanette winterson) – bocaslitfest.com (Alexia Arthurs) 

Αρνούμαι να καταλήξω σε συμπεράσματα, κι αν πέφτω στην παγίδα τους είναι που καμιά φορά δε τα προλαβαίνω. Δεν έχω και απόψεις, γιατί προϋποθέτουν μία μόνο πλευρά και από εδώ που είμαι δε την βλέπω. Όταν συναντώ ειδικούς χρησιμοποιώ εφαρμογές μετάφρασης και όταν συστήνομαι, ξεχνώ ποια είμαι. Έχω μεταναστεύσει για να αντι-μετωπίσω το μετατραυματικό στρες που μου προκάλεσε η πατριαρχική μας κοινωνία και νομίζω πως ο αντίλογος, η αντηλιά, το αντικειμενικό, ο αντιδραστήρας και το antivirus έχουν πλάκα. Αν και εσείς βγάζετε συμπεράσματα κατά λάθος, μπορείτε να μου τα στείλετε στο xristina_trixa@hotmail.com