Η πρόσφατη δολοφονία ενός γκέι άνδρα στο Βέλγιο προκάλεσε σοκ στην τοπική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και αποκάλυψε μια ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων εναντίον των κουήρ ανθρώπων στο ευρωπαϊκό χώρο.

Η αστυνομία συνέλαβε τρεις νεαρούς για τη δολοφονία του David P. αυτήν την εβδομάδα. Οι ανήλικοι δράστες παρέσυραν το θύμα σε μια απομονωμένη τοποθεσία, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή γνωριμιών, και στη συνέχεια τον δολοφόνησαν βίαια. Το μαχαιρωμένο, χτυπημένο και άψυχο σώμα του, ανακαλύφθηκε από έναν ποδηλάτη στο πάρκο Beveren, το Σάββατο.

Ήταν η πρώτη δολοφονία της χώρας, που συνδέεται με την ομοφοβία μετά από εννέα χρόνια.

Ο Laurent James, ιδρυτής της ομάδας υποστήριξης LGBTQIA+ BE, λέει ότι η επίθεση εναντίον του David είναι ενδεικτική ενός αυξανόμενου μίσους και ομοφοβίας που διαπερνά μεγάλο μέρος της βελγικής κοινωνίας και περιγράφει μια αυξανόμενη οργή στη χώρα για τη δολοφονία και τις επιθέσεις.

«Υπήρξε μια τεράστια αντίδραση στη βελγική κουήρ κοινότητα και πέραν αυτής», λέει ο James μέσω email. “Νομίζω ότι πολλοί κουήρ άνθρωποι φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο καθένα τους.”

Η αστυνομία εξετάζει πιθανές σχέσεις μεταξύ της δολοφονίας του David και άλλων πρόσφατων επιθέσεων εναντίον κουήρ ατόμων, που δελεάζονται χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή γνωριμιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνδρες δέχτηκαν επίθεση και ληστεία, αλλά δε δολοφονήθηκαν.

Παρά τη φήμη του για ανεκτικότητα, το Βέλγιο έχει σημειώσει αύξηση των επιθέσεων εναντίον των κουήρ ατόμων, αλλά και πολύ μικρή επιτυχία στη δίωξη των δραστών.

Μια έκθεση του 2019 από την Unia έδειξε αύξηση 38% στις αναφερόμενες επιθέσεις εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο Βέλγιο τα τελευταία πέντε χρόνια, με 125 περιστατικά διακρίσεων και 17 πράξεις σωματικής βίας, να καταγράφονται μόνο το 2018.

Ο James κατηγορεί την άνοδο της «δεξιάς πολιτικής, τα θρησκευτικά υπόβαθρα και την έλλειψη εκπαίδευσης», λέγοντας ότι οι επιτιθέμενοι αποκτούν την ομοφοβία τους «έξω από τα σχολεία και στηρίζουν δυνατά τις πεποιθήσεις τους».

Μέρος του προβλήματος με εγκλήματα μίσους στο Βέλγιο, συνεχίζει ο James, είναι συχνά ότι τα θύματα να αρνούνται να τα αναφέρουν στην αστυνομία.

«Φαίνεται να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο για να αναφέρουμε πραγματικά τη βία κατά των ΛΟΑΤΚ+ ανθρώπων», εξηγεί ο James. «Οι αστυνομικές δυνάμεις, ειδικά σε μεγάλες πόλεις, δε λαμβάνουν πάντα κάθε περίπτωση, τόσο σοβαρά, όσο θα έπρεπε. Ακόμα κι όταν κατατίθενται αστυνομικές αναφορές, δυστυχώς, πολλές περιπτώσεις καταλήγουν να απορρίπτονται ενώπιον των δικαστηρίων, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ή επειδή ο δράστης δεν συλλαμβάνεται.»

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας άντρας που δέχθηκε επίθεση, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος στο Charleroi, αρνήθηκε να αναφέρει τη βίαιη επίθεση, λόγω προηγούμενης αρνητικής εμπειρίας με την τοπική αστυνομία.

Το θύμα, που ταυτοποιήθηκε μόνο ως Eric, χτυπήθηκε ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος, χωρίς προειδοποίηση, από έναν άντρα, που φώναξε ομοφοβικές ύβρεις πριν διαφύγει. Το έγκλημα δεν αναφέρθηκε, επειδή έξι χρόνια νωρίτερα, η αστυνομία του είχε πει ότι είχε ένα «όμορφο πρόσωπο πούστη» όταν αρνήθηκαν να βοηθήσουν σ’ αυτό που ονόμαζαν «πρόβλημα πούστιδων» σε ενδοοικογενειακή βία μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού. Του είπαν, επίσης, να «προσέχει» και ότι η αστυνομία «δε θα έρθει ποτέ να βοηθήσει» στο μέλλον, αν υπέβαλε καταγγελία.

Η αστυνομία δεν έχει κυκλοφορήσει τα ονόματα των τριών ανηλίκων, και δεν έδωσε καμία επίσημη ένδειξη για πιθανά κίνητρα. Ο James, λέει, ότι αυτή είναι μια κοινή τακτική για την αποφυγή κατηγοριών και προκατάληψης στη δίκη, αλλά το κοινό απαιτεί απαντήσεις.

«Υπάρχει πραγματική εθνική οργή», αναφέρει ο James. “Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ακόμη και σε μια χώρα όπως το Βέλγιο, όπου ο νόμος προστατεύει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τους παρέχει ισότητα στα χαρτιά, εξακολουθεί να μην είναι αρκετό, για να μας προστατεύσει πλήρως στην πραγματικότητα της ετεροκανονικής μας κοινωνίας.» 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LGBTQIA+ BE (@lgbtqia.be)