Η συνέντευξη του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο Reuters

11/01/2021

Συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters έδωσε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης με αφορμή την πρόσφατη υφυπουργοποίησή του.

Ο ίδιος διορίστηκε υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού την περασμένη εβδομάδα, μετά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της κυβέρνησης.

Ο Γιατρομανωλάκης δήλωσε ότι αρκετοί ήταν αυτοί που τον αποθάρρυναν από το διεκδικήσει κάποιο δημόσιο αξίωμα λόγω του «προφίλ» του.

«Όλοι οι ΛΟΑΤ άνθρωποι σε κάποιο σημείο της ζωής τους καλούνται να εργαστούν σε περιβάλλοντα που δεν είναι απόλυτα υποστηρικτικά ή δεν κατανοούν το ποιοι είναι», είπε στο Thomson Reuters Foundation.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει δεχθεί περιφρονητικά σχόλια και βλέμματα σε τηλεοπτική εκπομπή αλλά και κατά τη διάρκεια του δημόσιου βίου του.

«Δεν μπορείς να το αφήσεις να σε ενοχλήσει, γιατί είναι η ζωή σου … και πρέπει να κάνεις αυτό που πιστεύεις ότι είναι το σωστό», είπε, προσθέτοντας ότι μερικές φορές ότι τον έχουν λανθασμένα θεωρήσει ΛΟΑΤ+ ακτιβιστή, επειδή έχει μιλήσει για τα γκέι δικαιώματα.

Ωστόσο, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι θα συζητούσε ΛΟΑΤ+ ζητήματα με συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που «δεν θα αποφύγει εάν εμφανιστεί».

Ο Γιατρομανωλάκης δήλωσε, επίσης, ότι αισθάνεται άνετα που είναι στην ίδια κυβέρνηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ενώ είναι πεπεισμένος για την υποστήριξη του πρωθυπουργού σε σχέση με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο ίδιος αρνήθηκε ότι η τοποθέτησή του στο υπουργείο πολιτισμού αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού.

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν και δε βλέπουν ότι ο (πολιτιστικός) τομέας… δημιουργεί θέσεις εργασίας, δημιουργεί ευκαιρίες», δήλωσε ο Γιατρομανωλάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, ο Γιατρομανωλάκης απάντησε πως θα ήθελε καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων κατά των διακρίσεων, αλλά και εκπαίδευση σε ιδιωτικές εταιρείες και κυβερνητικούς φορείς.

«Κανένα άτομο που μεγαλώνει δεν πρέπει να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του “ποιος είναι” και του “τι θέλει να γίνει στη ζωή”», είπε.

«Μακάρι να ήταν πριν από μένα κάποιος άλλος … (αλλά) αν αυτό βοηθάει άτομα που έχουν προβλήματα λόγω του ποιοι είναι … τότε αξίζει τον κόπο».

με πληροφορίες από το Reuters 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!