Ετοιμάζεται πυρετωδώς το 22ο διαγωνιστικό, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης GLAD Ταινιών (γκέι – λεσβιακό – ασύμμετρο – ποικιλόμορφο), διαδικτυακά, 8-14 Ιανουαρίου 2021, διαδικτυακά, μέσω του ιστοτόπου LGBTQ-IFF.GR

Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρέχει την αιγίδα του και επιχορήγηση, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στηρίζουν το φεστιβάλ, όπως και συλλογικότητες, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ.

Θα προβληθούν 30 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. 

Το κοινό θα δει και θα ψηφίσει για τις ταινίες:

Ένα σύντομο αφιέρωμα πέντε ταινιών από τη Ν. Αμερική:

Margin of Error – Περιθώριο λάθους

Margin of Error – Περιθώριο λάθους, της Liliana Paolinelli, σκηνοθέτιδας από την Αργεντινή, 2019, 70min, μυθοπλασία, όπου παρουσιάζει τα πρώτα βήματα μιας νεαρής λεσβίας, σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ηλικίας ακτιβιστριών του Λε.Γκ.Α.Τ.Δ.+ κινήματος. Συμμετοχές σε φεστιβάλ: 42.


The Adopters – Θετοί γονείς

The Adopters – Θετοί γονείς, του Daniel Gimelberg, σκηνοθέτη από την Αργεντινή, 2019, 1h 45min, μυθοπλασία, που παρουσιάζει τις διαφορετικές επιθυμίες ενός ώριμου γκέι ζευγαριού να υιοθετήσουν, και τέλος την υιοθεσία δυο αγοριών. Μια ταινία όπου οι ήρωες έχουν το θάρρος και τη μεγαλοψυχία να αποκτήσουν παιδιά από άγνωστους γονείς και … όχι από το δικό τους σπέρμα. Συμμετοχές σε φεστιβάλ: 3.


Shining Moon Director’s Cut – Η ματιά του σκηνοθέτη, φεγγάρι που λάμπει

Shining Moon Director’s Cut – Η ματιά του σκηνοθέτη, φεγγάρι που λάμπει, του Gustavo Letelier, σκηνοθέτη – φιλόσοφου και μηχανικού από τη Χιλή, 2020, 1h 45min, μυθοπλασία. Μιλάει για ένα ζευγάρι ώριμων γκέι ηθοποιών και σκηνοθετών του θεάτρου, που δεν συμβιβάζονται με το εμπορικό κέρδος, και τελικά πετυχαίνουν ένα ψυχογράφημα των διεμφυλικών – παρενδυτικών ατόμων, αλλά και του εαυτού τους. Επέτυχε ήδη 4 συμμετοχές σε φεστιβάλ και 1 βραβείο.


Emilia – Αιμιλία

Emilia – Αιμιλία, του César Sodero, σκηνοθέτη από την Αργεντινή, 2020, 1h 37min, μυθοπλασία. Η ηρωίδα είναι λεσβία, αφήνει το χωριό και την σύντροφό της, πηγαίνει στην «στατική» και προβλεπόμενη πόλη, σκέφτεται για τη μετανάστευση που αποφάσισε, όμως τώρα  θέλει να βρει το νόημα της ζωής. Συμμετοχές σε φεστιβάλ: 7.


 

Ντοκιμαντέρ για ζωές μέσα στην έμφυλη ποικιλότητα ταυτοτήτων και έλξεων:

The right girls – Τα σωστά κορίτσια

The right girls – Τα σωστά κορίτσια, του Timothy Wolfer, ΗΠΑ, 2019, 1h 25min, ντοκιμαντέρ. Περιγράφει την πεζοπορία χιλιάδων χιλιομέτρων μιας ομάδας διεμφυλικών γυναικών από την κεντρική και νότια Αμερική προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.  Συμμετοχή σε φεστιβάλ: 4.


Δύο ταινίες από την Ευρώπη:

Game on, Queer disruption in Sport – Το παιχνίδι ξεκινά, Ασύμμετρη αναστάτωση στα σπορ

Game on, Queer disruption in Sport – Το παιχνίδι ξεκινά, Ασύμμετρη αναστάτωση στα σπορ, της Mária Takács, σκηνοθέτιδας από την Ουγγαρία , 2020, 1h 7min, ντοκιμαντέρ. Οι ίδιες οι αθλήτριες και αθλητές μιλούν για τη διεμφυλικότητα και ομοφυλοφιλία τους, μιλούν οι γονείς και το περιβάλλον τους, και περιγράφουν την συχνά φοβική και εχθρική ατμοσφαίρα στον χώρο του αθλητισμού. Η ταινία έχει ήδη πολλές διανομές σε χώρες της Ευρώπης.


Me Liamo Violeta – Με λένε Βιολέτα

Me Liamo Violeta – Με λένε Βιολέτα, των David Fernández de Castro & Marc Parramon,  σκηνοθέτες από την Ισπανία, 2019, 1h 16min, ντοκιμαντέρ. Αναφέρεται σε δύο οικογένειες με διεμφυλικά παιδιά, τη Βιολέτα και τον Αλάν, αναλύοντας την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ αποδοχής και απόρριψης που βιώνουν τα παιδιά τους. Συμμετοχές σε φεστιβάλ: 7, βραβεία: 2.


Επίσης, 23 ταινίες μικρού μήκους παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με την έμφυλη έλξη και προσανατολισμό:

 • Cuban heel shoes – Κουβανέζικα τακούνια, Ισπανία, 15min (γκέι, νέοι). 
 • Before it is too late – Πριν είναι πολύ αργά, Βραζιλία, 14min (γκέι, κατά της κυβερνητικής πολιτικής του μίσους). 
 • Because of Love – Λόγω αγάπης, Ενωμένο Βασίλειο 19min (γκέι / αμφιφιλόφιλος, παντρεμένος).
 • Sparks – Σπινθήρες, Ισραήλ, 25min, (γκέι – ντραγκ – AIDS). 
 • After that party –  Μετά από αυτό το πάρτι, Βραζιλία, 15min (γκέι πατέρας).
 • Encounter – Συνάντηση, Μεξικό, 18min (λεσβιακό, γκέι).
 • Publik life – Δημόσια ζωή, ΗΠΑ, 17min (γκέι, απώλεια).
 • Habit – Συνήθεια, Πακιστάν, 13min (γκέι, θύμα εκμετάλλευσης).
 • Coming out for Chrismas – Αυτοαποκάλυψη τα Χριστούγεννα, Ενωμένο Βασίλειο, 7min (λεσβιακό).
 • Mermaid – Γοργόνα, Ιράν, 14min (γκέι, βία – ομοεχθρότητα).
 • Hakuumacaato, Αυστραλία, 17min (γκέι, πόλεμος – θρησκεία, απελεύθέρωση).
 • S W E A T, Ελλάδα, 34min (ασύμμετρο, κουίρ).
 • Solace by the Sea – Παρηγοριά δίπλα στη θάλασσα, Ινδία, 6min (λεσβιακό, τα μάτια μιλούν).
 • Mirror – Καθρέφτης, Ιταλία, 15min (λεσβιακό, η αδυναμία της σχέσης).
 • Mother Bunker – Μητέρα οχυρό, Αυστραλία / ΗΠΑ, 5min (παρένδυση, πόλεμος).
 • Good night – Καληνύχτα, ΗΠΑ, 11min (γκέι, τρυφερότητα).
 • A or B – Α ή Β, Ελλάδα, 5min (λεσβιακό, αμφιφυλοφιλικό).

Τα Facebook: Thessaloniki International L.G.B.T.Q Film Festival και sympraxi.gender θα ενημερώνουν συνεχώς για το φεστιβάλ, όπως και η ιστοσελίδα http://sympraxi-gender.simplesite.com