Άγαλμα αφιερωμένο σε δύο πρωτοπόρες πειρατίνες της ΛΟΑΤ+ ιστορίας

27/11/2020
από
Amanda Cotton unveils 'Inexorable' a statue depicting Anne Bonny and Mary Read at Execution Docks, London. Two of history’s forgotten pirate trailblazers, ahead of the launch of Audible’s Hell Cats tomorrow.

Οι πειρατίνες Anne Bonny και Mary Read πήραν τη θέση τους στην ιστορία με ένα άγαλμα που τιμά την πρωτοποριακή τους δύναμη να προχωρήσουν μπροστά, αψηφώντας το φύλο. Δυστυχώς, γνωρίζουμε λίγα για τη Bonny (γεννημένη στην Ιρλανδία το 1697) και τη Read (γεννημένη στην Αγγλία το 1685), καθώς η ιστορία τους αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από άνδρες ιστορικούς.

Amanda Cotton unveils ‘Inexorable’ a statue depicting Anne Bonny and Mary Read at Execution Docks, London. Two of history’s forgotten pirate trailblazers, ahead of the launch of Audible’s Hell Cats tomorrow.

Όπως μία προκατάληψη των παλιών ναυτικών έλεγε ότι  μια γυναίκα σε πλοίο προσκαλεί κακή τύχη, τέτοια αποδείχθηκε η τύχη των εχθρών αυτών των φημισμένων πειρατίνων. Όσο γρήγορα τραβούσαν τα σπαθιά τους, τόσο γρήγορα ερωτεύονταν. Η Bonny και η Read έπλεαν στην Καραϊβική αφήνοντας πίσω τους λεηλατημένους θησαυρούς, αλλά και την εξωφρενική επιβολή του νόμου, και τους προδοτικούς πρώην εραστές τους.

Από το Execution Docks στο Λονδίνο, μια τοποθεσία φημισμένη για την ιστορία των πειρατών της, το γλυπτό θα ταξιδέψει στη συνέχεια για πάντα στο σπίτι του, στις ακτές του νησιού Burgh, ένα παλιρροιακό καταφύγιο του Νότιου Ντέβον, που σύχναζαν οι πειρατές για αιώνες, από τις αρχές του 2021.

Το γλυπτό σχεδιάστηκε από τη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα Amanda Cotton.

Η καθηγήτρια Kate Williams, ιστορικός είπε: «Η Mary Read και η Anne Bonny ήταν δύο από τις πιο φημισμένες πειρατίνες του δέκατου όγδοου αιώνα, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες γι’ αυτές στα βιβλία της ιστορίας μας. Έσπασαν τα όρια του φύλου και έπληξαν τους άνδρες εκείνης της εποχής. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε τις κρυμμένες φωνές, τις ιστορίες πολλών γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.”




Δες και αυτό!