Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να εξετάσει μια αίτηση για να αντικατασταθεί ένα άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης στην Οδησσό με αυτός ενός γκέι πορνό σταρ.

Η έκκληση, που υπογράφεται από περισσότερα από 25.000 άτομα, εκθέτει πέντε λόγους για τους οποίους το άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης, αυτοκράτειρας της Ρωσίας από το 1762 έως το 1796, θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα άγαλμα του Αμερικανού πορνόσταρ Μπίλι Χέρινγκτον.

Ενώ μερικοί από τους λόγους είναι αστείοι κάποιοι είναι αρκετά σοβαροί. Η αναφορά αναφέρει ότι η Μεγάλη Αικατερίνη «προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον ουκρανικό πολιτισμό» ενώ τονίζει πως: «Το ίδιο το γεγονός της ανέγερσης αυτού του μνημείου ήταν ένα τρομερό λάθος και η ύπαρξή του σηματοδοτεί εσφαλμένα ότι η Οδησσός βρίσκεται στη πολιτιστική επιρροή και ζώνη της Ρωσίας».

Αντιθέτως, ένα άγαλμα του Χέρινγκτον θα αποτελέσει «μια δυνατή δήλωση ότι η Οδησσός δεν είναι κάποια επαρχιακή πόλη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας» και «ότι η Οδησσός δεν είναι μέρος του ρωσικού πολιτισμού αλλά έχει τη δική της κουλτούρα και αίσθηση του χιούμορ».

Επιπλέον, θα ήταν «ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουκρανία υποστηρίζει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» ενώ θα αποτελούσε ένα «πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο».

Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, κάθε έκκληση που υπογράφεται περισσότερες από 25.000 φορές πρέπει να εξεταστεί από τον πρόεδρο εντός 10 ημερών.

Ο Χέρινγκτον, ο οποίος πέθανε το 2018, μπήκε στη βιομηχανία του πορνό μετά τη νίκη του στον διαγωνισμό Real Men of the Month του περιοδικού Playgirl και είχε μια επιτυχημένη καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.